Sport

Sagosen: - Målet er å bli verdens beste. Det er derfor jeg gidder å trene så mye hver dag

Toppidrett handler om å sette seg mål. Sander Sagosen har like godt lagt listen der ingen har vært før. Han vil bli verdens beste håndballspiller.

STORE MÅL: Sander Sagosen vil bli best i verden. Her fra kampen mot Makedonia.
  • Arne Hole

KRAKOW: Søndag ettermiddag kan det bli litt av en duell mellom playmakerne Domagoj Duvnjak og Sander Sagosen. Førstnevnte er 28 år og etablert – Sander Sagosen 20 og i startgropen.

— Målet er å bli verdens beste. Det er derfor jeg gidder å trene så mye hver dag, sier trønderen, som fikk lagt forholdene til rette av pappa og tidligere landslagskeeper Erlend.

Han la like godt kunstgress i hagen for å få best mulige forhold for barna.

— Det stemmer, det ja. Der spilte vi fotball og håndball og fikk en ganske lang sesong, bekrefter Sander, som også må innrømme at historien med lillebror Ciljan er sann.

Sander ønsket at familien også skulle få en venstrehendt skytter, så han bandt høyrearmen til lillebroren til ryggen! Forsøket falt ikke så heldig ut. Men med lillesøster Ine gikk det bedre, med armene fri. Hun ble nettopp tatt ut på LK00 som det heter på stammespråket, landslag kvinner årgang 2000. — Jeg hadde eget styrkerom i kjelleren også, så forholdene ble lagt til rette. Det er mye jeg kan takke foreldrene mine for.

  • Følg dagens bronsefinale: Norge-Kroatia 15.00

- Har tatt alle nivåene

Tidligere landslagskaptein og TV 2-ekspert Bent Svele er imponert over 20-åringen og tror det er enda mer i vente.

— Han har lagt et stort press på seg selv ved å si at han skal bli best i verden, men det er sånn han liker å ha det. Det er ikke tvil om at det er han som skal lede oss i fremtiden. Og han kan bli best i verden hvis han ikke blir stoppet av skader.

- Hva gjenstår?

— Han er 20 år. Han må utvikle seg fysisk, utvikle skudd- og finterepertoaret – kort sagt bli bedre i alt. Men det er ikke mange 20-åringer jeg har sett som er der han er. Han har et vanvittig klokt håndballhode. Og han har tatt alle nivåene hele tiden. Fra et flott miljø i Charlottenlund til Kolstad, så til Haslum og fra Haslum til Aalborg og Champions League.

- Kan vi sammenligne ham med Mikkel Hansen?

— Mikkel var skytter da han kom opp og er blitt mer playmaker etter hvert. Sander er playmaker allerede og flink til å sette andre i gode situasjoner. Han kommer til å bli verdens beste, og det er kult med en guttunge som styrte Norge til en historisk semifinale, sier Svele.

Les også

Nå er også lillesøster Sagosen (15) blitt landslagsspiller

Likt med Duvnjak

Mikkel Hansen topper statistikken i EM med 71 målpoeng, etter 33 scoringer og 38 assist. På femteplass ligger de to som skal styre hvert sitt lag i dag, Domagoj Duvnjak og Sander Sagosen – kroaten med 19 mål og 39 assist, nordmannen med 24 mål og 34 assist.

— Det er fint, det – men dette handler først og fremst om laget. Vi har prestert over evne. Hadde noen sagt på forhånd at vi skulle spille om medalje, hadde jeg ledd av det. Vi visste at vi hadde nivået inne, og vi har tatt skalp etter skalp, men å gjøre det i et mesterskap er noe annet. Likevel er det for tidlig å si at vi er i toppen. Vi må ha sånne prestasjoner flere ganger.

Les også

- Sagosen kan bli en av de store i håndballen

Gleder et håndballhjerte

Erlend Mamelund maner til litt edruelighet i dyrkingen av Sander Sagosen.

— Han har fortsatt et stykke opp til de aller beste, men han har alle forutsetningene for å komme dit. Det kommer til å bli veldig bra hvis han holder seg skadefri. Det er jeg bombesikker på. Jeg vet at han trener sykt bra, sier Mamelund.

Christian Berge har forsøkt å matche Sagosen fornuftig i EM med tanke på belastning. Han har spilt "bare" fire timer, mens de evigvarende vingene Kristian Bjørnsen og Magnus Jøndal har spilt over seks timer.

— Det varmer et håndballhjerte å høre at Sander sier han vil bli verdens beste. Han har muligheten til det. Han er 20 år, men spiller som om han skulle være 30. Han har en fin mulighet til å bli den største, sier Christian Berge.

I dag tenker ikke Sander Sagosen på sin egen plass i hierarkiet i verden.

— Jeg har bare vanvittig lyst på en EM-bronse.

Hør Aftenpodden Sport: - Det er nær døden-opplevelse hver gang håndballgutta spiller:

Les også

  1. Kjelling tilbake mot alle odds

  2. Norges EM-suksess fører til endringer i OL-kvaliken

  3. Den tyske spillerens feiring startet håndballbråket. Her er forklaringen hans

Les mer om

  1. Håndball
  2. Herrelandslaget håndball