Sport

Ny bragd av Warholm: – Jeg ville vært helt idiot om jeg ikke nyter denne dagen

Karsten Warholm (22) satte norsk rekord og jublet for EM-gull etter finaledrama. Men gullgutten innrømmer at han har kjent på presset.

Karsten Warholm løp inn til EM-gull på 400 meter hekk.
  • Erlend Nesje
    Journalist
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

BERLIN: Han vant finalen på 400 meter hekk på norsk rekord (47,64) og lot seg hylle av publikum på Olympiastadion i Berlin.

Nøyaktig ett år etter det sensasjonelle VM-gullet i London er Warholm nå også europamester.

Drapert i det norske flagget gikk han fra seiersintervju til seiersintervju.

Warholm var overlykkelig etter å ha vunnet finalethrilleren mot Yasmani Copello. Og sa han ikke tenkte på at det er en finale på 400 meter flatt 24 timer senere.

– Jeg skal være så ærlig og si at jeg driter i den nå. Jeg kom hit for å ta gull på 400 meter hekk og den 400-meteren var litt for å kunne legge litt ekstra på det. Jeg synes det er helt sykt at jeg kan stå der i finalen. Jeg tar det som en bonus. Jeg føler at jeg har gjort det jeg kom for. Jeg ville vært helt idiot om jeg ikke nyter denne dagen, sa Warholm til de skrivende journalistene 45 minutter etter målgang.

Warholm løp inn til fantastiske 47,64 – 17 hundredeler foran Copello. Det er årsbeste i Europa, personlig rekord og norsk rekord.

Det ble en svært tett duell mellom Karsten Warholm og Yasmani Copello.

– Hvor lenge skal du nyte dette gullet?

– Jeg skal nyte den til i morgen. Så skal jeg springe 400 meter. Og så skal jeg nyte igjen.

– Hva skal du gjøre resten av kvelden?

– Jeg skal bare glede meg over dette gullet. Det er ikke ofte man opplever sånne øyeblikk og det er ingenting som topper et gull. Misforstå meg rett, jeg kommer til å gi alt på 400 meter i morgen, men dette betyr så ufattelig mye.

Med en vikinghjelm på hodet og det norske flagget hengende over skuldrene mottok han hyllesten fra snaut 40.000 tilskuere.

Festen utsettes

Med en vikinghjelm på hodet og det norske flagget hengende over skuldrene mottok Warholm hyllesten fra snaut 40.000 tilskuere.

Så gjennomførte han den obligatoriske intervjurunden.

Deretter bar det rett tilbake til hotellet for et isbad og restitusjon. Det var ikke tid for fest og kake på grunn av 400-meteren.

– Hva var det siste trener Leif Olav Alnes sa til deg før du gikk ned i startblokka?

– Han sa «run like there is no tomorrow!». Han siktet til at det var et løp i morgen og at jeg skulle gi blanke i det. Og det gjorde jeg. Så la jeg igjen alt på banen i dag. Leif sa de rette tingene og det er det som gjør at vi er et så ufattelig bra team.

– Når skjønte du at dette kunne gå?

– For å være helt ærlig skjønte jeg det ikke før jeg kom over siste hekken. Da så jeg at jeg hadde mer fart enn Copello. Jeg hadde samme følelse som på siste hekken i London, at nå kommer det en opp på siden av meg. Men så dro jeg litt fra.

  • Lurer du på hva som ligger bak gulløpet? Les en detaljert gjennomgang:
Les også

Slik tenker Warholm når han løper for gull: En analyse av 400 meter – hekk for hekk

Fra striregn til varmebølge

9. august 2017 vant Warholm VM-gull i 15 grader og striregn på Olympiastadion i London.

9. august 2018, nøyaktig ett år etter VM-bragden, viste norsk idretts største stjerne igjen hvem som er sjefen i finalefeltet.

Karsten Warholm løp på 47,64. Det er årsbeste i Europa, personlig rekord og norsk rekord.

– Hva tenker du om drømmeåret?

– Dette er nesten min nye dag (9. august). Det er fantastisk å kunne gjenta suksess et år etterpå. Det koster nok mer enn det ser ut som. Det er mye arbeid som ligger bak. Vi har ikke ligget på latsiden. Jeg har hevet nivået og løper mye raskere enn i London i fjor. Det krever mye arbeid for å kunne stå her i dag og smykke seg med en ny tittel.

Men Warholm innrømmer at han har merket presset de siste ukene og dagene.

– Jeg skal ærlig innrømme at presset har vært enormt. Vi har en friidrettsgenerasjon det nå blir stilt krav til. Men jeg digger det. Det er vi selv som har lagt listen. Jeg visste at folk forventet gull og ikke noe annet. Det er tungt å leve opp til, men samtidig trigger det meg til å ta ut en ekstraordinær prestasjon.

Les også

EM-drømmen knust for Isabelle Pedersen

Warholm-show

Nordmannen er et av de største plakatnavnene under friidretts-EM.

Titusener strømmet til Olympiastadion, og det var en 22-åring fra Ulsteinvik alle ventet på å se.

Warholm gjorde sine sedvanlige rutiner minuttene før start.

Sunnmøringen dro sitt velkjente ritual, ved å slå seg på brystet og showe til publikum, da han gjorde seg klar i bane 6.

Planen var den samme som VM i London: Gå «all-in» fra start og skaffe seg overtaket på de syv konkurrentene i banene innenfor og utenfor.

Der de andre brukte tiden før start til å teste startblokken flere ganger, konsentrerte Warholm seg om å få i seg nok vann og avkjøle kroppen med væske.

Yasmani Copello presset Karsten Warholm til det ytterste, men det var nordmannen som vant gull.

Fikk tøff kamp av Copello

Warholm gikk som vanlig hardt ut fra start. Han fant rytmen, han beholdt roen, men han fikk kamp fra mannen i to baner innenfor, Yasmani Copello.

Inn på oppløpet hadde Copello én meters ledelse. Duellantene lå helt likt inn mot den tiende og siste hekken.

Men Copello trippet, og det utnyttet Warholm, som akselererte på oppløpssiden og stormet inn mot mål til EM-gull og norsk rekord på tiden 47,64.

22-åringen leverte i EM. Han gjorde jobben alle forventet.

– Jeg byttet til 15 steg etter hekk 8. Det gikk fort, det var også mye vind. Jeg byttet på en rutinert måte, forteller en lettet Warholm.

– Jeg har fått tyn for ikke å stå distansen inn, i dag var det jeg som klarte det.

– Og nå skal det feires med cola og film med romkamerat Alnes?

– Leif skal ta seg en cola. Han liker det bedre enn meg. Jeg har nok med å se andre drikke cola. Og så skal vi selvfølgelig mimre som i London for ett år siden.

Les mer om

  1. Karsten Warholm
  2. Friidretts-EM