Sport

Henrik Ingebrigtsen satte ny norsk rekord: - Han begynner å ligne på seg selv igjen

Henrik Ingebrigtsen løp lenge et taktisk perfekt løp i Eugene. Tiden 8.22,31 holdt til femteplass og ny norsk rekord på den uvante distansen 2 mile (cirka 3220 meter).

Henrik Ingebrigtsen var glad og lettet etter å ha kommet i mål – uten smerter. Foto: Kristian Oftedal Kvendseth

  • Kristian Oftedal Kvendseth
    Kristian Oftedal Kvendseth

EUGENE, OREGON: – Jeg kjenner at det begynner å nærme seg noe. Jeg har kanskje litt for stor respekt for konkurrentene fortsatt, men dette var en god opplevelse. Kroppen kjennes bra. Jeg følte meg sterk, sier Henrik Ingebrigtsen til Aftenbladet.

Henrik Ingebrigtsen fant tidlig sin posisjon inne ved listen og lå perfekt plassert i feltet til det gjensto 250 meter. Da ble han sperret inne, måtte vente på åpningen og misset sjansen til å vinne løpet.

Etter en meget sterk spurt løp han inn til 8.22,31. Det var drøye to sekunder bak vinner Selemon Berega som kom i mål på 8.20,01.

Stemningen i Team Ingebrigtsen var god i minuttene etter at 27-åringen løp inn til femteplass under Prefontaine Classic i Eugene tidlig lørdag morgen norsk tid. Både far Gjert, mor Tone og søsknene Jakob, Ingrid og William var raskt ute med gratulasjonene.

Les også

Henrik Ingebrigtsen om gjensynet med Eugene: - Det betyr enormt mye for meg å gjøre det bra akkurat her

Gjert Ingebrigtsen forklarer hvordan Henrik Ingebrigtsen kunne vunnet løpet i Eugene. Foto: Kristian Oftedal Kvendseth

– Jeg ser at han har så mye å kjøre med. Tiden var ikke all verden, men jeg ser at han har det inne. Han begynner å ligne på gamle Henrik. Han gjør egentlig et perfekt løp helt til det gjenstår 200 meter. Når han får dette litt på avstand, kommer han nok til å ergre seg over at han ikke vant dette, for det kunne han gjort. Han var sterk nok til det, sier trenerpappa Gjert Ingebrigtsen.

Prefontaine Classic arrangeres på Hayward Field i Eugene, Oregon. Stadionet er blant de mest kjente i amerikansk friidrett. Foto: Kristian Oftedal Kvendseth

Ny norsk rekord

Før lørdagens løp i Eugene lød den norske bestenoteringen på distansen på 8.24,4. Den ble satt i 1976 av Knut Kvalheim. På forhånd hadde Henrik Ingebrigtsen som mål å løpe ned mot 8.15 i Eugene. Det klarte han ikke, men tiden holdt likevel til ny norsk bestenotering.

– Det er kult å sette norsk rekord. Det var målet før start, sier Henrik Ingebrigtsen mens han signerer autografer og tar bilder med fansen.

– Kroppen kjennes bra. Ingen smerter. Det er kanskje det viktigste. Men jeg kunne vunnet dette. Det er litt bittert å tenke på. Jeg hadde muligheten. Jeg merket allerede etter 1000 meter at det ikke kom til å gå særlig fort. Jeg fikk det egentlig akkurat som jeg ville. Dessverre plasserte jeg meg feil. Jeg trodde han jeg lå bak skulle være bedre, men der bommet jeg. Neste gang skal jeg sørge for at jeg ikke setter meg i den posisjonen, sier Ingebrigtsen.

– Selvtilliten hans er ikke helt der den skal være ennå. Han burde bare gått ut i bane 2, blåst forbi han som lå foran og sperret, og tatt dette. Så sterk er han nå. Spurten hans var jo soleklart best i feltet, sier Gjert Ingebrigtsen.

Lillesøster Ingrid var blant de første som gratulerte Henrik Ingebrigtsen med femteplassen i Eugene. Foto: Kristian Oftedal Kvendseth

Les også

Gjert Ingebrigtsen om USA-oppholdet: – Folkene her borte liker oss ikke, men det gir jeg blanke i

Bra USA-opphold

Opplevelsen i Eugene er den andre gode på kort tid for Henrik Ingebrigtsen, som vant i sesongdebuten utendørs i California i begynnelsen av mai. Nå drar han tilbake til Norge med en god følelse etter to gode konkurranser uten smerter.

I fjor røk hele sesongen etter at han skadet seg i nettopp Eugene. Året før var preget av store smerter i hamstring og tå.

Nå håper både Henrik og pappa Gjert Ingebrigtsen på et langt bedre 2018 for Sandnes-mannen som har tatt medalje på 1500 meter i tre strake EM.

– Det viktigste var at han fikk en god gjennomkjøring og at beina holdt. Dette lover godt for resten av sesongen. Han kommer til å løpe fort utover sommeren, det trenger ingen lure på, sier trenerpappa Gjert Ingebrigtsen.

PS: Jakob Ingebrigtsen (17) løper Bowman Mile (1609 meter) som avslutter Prefontaine Classic. Han stiller han i samme heat som en rekke verdensstjerner når startskuddet går sent lørdag kveld norsk tid. OL-mesteren på 1500 meter fra Rio 2016 og gull- og sølvvinnerne fra VM i London i fjor er bare noen av profilene som løper samme distanse.

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Henrik Ingebrigtsen
  3. Jakob Ingebrigtsen
  4. Gjert Ingebrigtsen