Sport

Ekspertene uenige om Boassons fremtid

Men alle er klare på at han fortsatt kan bli en god sammenlagtrytter.

SAMMENLAGTRYTTER? Ekspertene er ikke helt i takt når det gjelder Edvald Boasson Hagens mulige fremtid som sammenlagtrytter.
  • Magnus Wikan

Hvor god kan Edvald Boasson Hagen bli?

Spørsmålet har vært stilt i mange år nå, fra han tråkket seg inn i den ypperste internasjonale sykkeleliten. Snakket har alltid gått høyt om Boasson Hagen, forventningene har vært voldsomme. En potensiell Tour-vinner, en kommende klassikerkonge, den neste Eddy Merckx – det var slike karakteristikker som gikk igjen.

DIREKTE FRA 12.20: 7. ETAPPE

Derfor mener mange det ikke er helt etter skjema at 26 år gamle Boasson Hagen nå er i Tour de France som hjelperytter.

Kan han ennå bli en av sykkelsportens største? Ja, mener bergenseren Fredrik Mohn, Boassons Hagen trener fra 2005 til i fjor. Han sier det enkelt:

— Edvald kan bli det han vil.

- Må virkelig ville det

Han må bare bestemme seg for hva, mener Mohn.

- Vil han bli en god sammenlagtrytter, er det en tøff vei å gå. Da må han trene annerledes, gå ned noen kilo og velge bort andre ting – som det å være en god spurter.

Den mest berømte «forvandlingen» av en rytter i senere tid, er den til Bradley Wiggins. I løpet av få år gikk han fra å være en banetempospesialist som aldri var å se i fremste rekke i fjellene, til å bli Tour de France-vinner.

— Han var jo minst like storvokst som Edvald, sier Mohn.

Men:

— Wiggins var villig til å gjøre hva som helst for å få det til, og han hadde lag som var veldig klare for å hjelpe ham (først Garmin, så Sky). For å få til noe sånt, må både utøveren og laget hans virkelig ville det.

Kaggestad skeptisk

Den viljen tror ikke TV 2-ekspert og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad er til stede hos Boasson Hagen.

— Edvald er en avslappet fyr, som liker å leve normalt når han ikke sykler. Han er seriøs, men er han villig til å ofre så mye? Han tjener bra, sykler for et bra lag og er en stjerne i sporten. Det spørs om han er sulten nok, sier han.

Og dersom Boasson Hagen skulle finne ut at han har den nødvendige sulten, må han komme seg bort fra Sky-laget, mener Kaggestad.

- For å bli en god sammenlagtrytter må han først og fremst bytte lag. Hvorfor skal Sky satse på ham når de har mange som er bedre?

Det resonnementet følger eks-proff og NRK-profil Dag Erik Pedersen.

— Så lenge han sykler på lag med Wiggins og Chris Froome, vil han ikke få sjansen til å bli en sammenlagtrytter, sier han.

- Sats på klassikerne!

Men Pedersen mener sammenlagtpotensialet fortsatt er udiskutabelt.

— Jeg tror det er få justeringer som trengs for å klare det. Edvald trener jo utrolig mye på et uhyggelig høyt nivå, sier Pedersen.

Mads Kaggestad går ikke uten videre med på det.

- Folk bygger opp forventingene når de spekulerer i hvor god han kunne blitt som sammenlagtrytter. Jeg er usikker på om det er realistisk å tro at han kan vinne Tour de France, sier han.

Gino Van Oudenhove, sportsdirektør i det norske Joker Merida-laget, er mest enig med Pedersen.

— Hvorfor kan ikke han bli like god som Wiggins? Jeg tror han har den nødvendige kapasiteten i bunn. Men det krever mye: Tre-fire år hvor han bare fokuserer på det, og et lag og støtteapparat som virkelig satser på ham.

Helst skulle Van Oundehove sett at Boasson Hagen gikk inn for å bli best i de store klassikerne – endagsløp som Paris-Roubaix og Flandern rundt.

- Som belgier elsker jeg de løpene, og håper han satser for fullt på dem. Å få ham som vinner av Paris-Roubaix, ville vært fantastisk.

Det er et langt mer realistisk scenario, enn Boasson Hagen som Tour-vinner, mener Mads Kaggestad.

— Jeg tror ikke at Edvald ser for seg en karriere som sammenlagtrytter, men heller at han vil rendyrke det han er god på – store mesterskap og klassikere. Der er han nesten på sitt optimale nivå allerede nå, sier han.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Sykkelritt
  3. Edvald Boasson-Hagen