Sport

Thoresen: - Det føltes ikke som noen NM-finale

Tafatte, tamme og udisiplinerte Oilers-spillere satte seg selv i vanskelige situasjoner gang på gang. Det vil aldri være godt nok i en NM-finale mot Vålerenga.

FIKK BANK: Dan Kissel og Oilers fikk bank fredag. Her i duell med Cato Cocozza.
  • Lars Fisketjøn

Vålerenga – Oilers 4-2 (1-0 i kamper):

Første NM-finale ble et antiklimaks fra start til mål. Oslo-folket prioriterte andre ting enn hockeykamp, og dermed var det flere tomme seter enn besatte i Jordal Amfi denne fredagskvelden. I starten så det i tillegg ut til at Oilers hadde glemt å møte opp til kamp. Det var flere offside— og isingavblåsninger enn det var store målsjanser. Da gjestene i tillegg pådro seg hele sju tominutters utvisninger i løpet av kampen ble det til slutt enkelt for Vålerenga å ta første stikk.

  • Jeg synes dette var en dårlig finalekamp med dårlig ramme rundt. Det var lite folk på tribunen og lite god hockey. Det føltes ikke som noen NM-finale, sier Oilers-trener Petter Thoresen til Aftenbladet.

Ødela for seg selv fra start

I første periode var Oilers usedvanlig tamme. Det så ut som hele laget hadde glemt at de tapte 1-7 i seriefinalen i samme hall for bare en måned siden. De kom aldri opp på Vålerengas nivå, og svarte med å ta for mange utvisninger. I løpet av de første 20 minuttene satt i rask rekkefølge Christian Dahl-Andersen, Dan Kissel, Nick Schaus og Henrik Medhus utvist. To av undertallsperiodene endte med baklengsmål. Først etter 7 minutt da Kissel satt i fryseboksen. Daniel Sørvik sendte i vei et lompeskudd fra blålinjen. Vålerengas toppscorer, Tobias Lindström, sto inne foran keeper Ruben Smith, og styrte pucken i mål med en ørliten touch med køllen.

Nesten på samme vis doblet Daniel Sørvik ledelsen da Medhus satt utvist i periodens siste spilleminutt. Denne gang var skuddet fra blålinjen litt hardere, og pucken gikk direkte i mål. Skuddstatistikk på 20-5 i første periode sier mye om hvor slappe Oilers var.

  • Vi var pinlig dårlige i førsteperioden. Vi var passive, engstelige, kom på etterskudd og fikk unødvendige utvisninger fordi vi ikke var villige til å gå de ekstra skøyteskjærene som skal til for å dytte motstanderne i skulderen, sier Thoresen.

Kaptein Snorre Hallem var selvsagt ikke fornøyd han heller.

  • Vi kan ikke si noe annet enn at det var skuffende. Vi kom skeivt ut, og så begynte vi å tenke for mye, og da ballet det bare på seg. Jeg synes ikke vi skal dvele for mye med dette, sier kaptein Snorre Hallem

Bedring i midtperioden

Oilers fikk en skjennepreken av trener Petter Thoresen i første pause, og kom ut til andre periode med veldig gnist. Bortelaget tok tak i kampen, og etablerte seg inne i Vålerengas sone. Men så kom det stadig tilbakevendende problemet: Utvisninger.

I løpet av 1.05 minutt fra 28.- til 30. minutt pådro både Martin Strandfeldt og Juha-Pekka Loikas seg tominuttere. Godt undertallsspill av Oilers, og tilsvarende svakt overtallsspill av Vålerenga, gjorde at selv 55 sekunder med to mann færre på isen forløp uten scoring.

Oilers brukte litt tid på å finne rytmen etter dobbeltutvisningen, men på deres første virkelig lange angrep kom scoringen som bragte spenning i kampen igjen. Kurt Davis fikk pucken i en skrå posisjon tett på Vålerenga-buret. Keeper Steffen Søberg reddet skuddet, men den smalt videre pleksiglasset og kom i retur foran mål. Peter Lorentzen sto klar og fikk en enkel jobb med å sette pucken inn i det tomme buret. Vålerenga-spillerne protesterte heftig etter reduseringen, angivelig fordi de mente Lorentzen sparket pucken i mål med skøyten. Fjernsynsbildene viste at avgjørelsen om å godkjenne målet var korrekt. Scoringen kom i det 37. minutt.

  • Vi må ta med oss det positive i at vi klarte å heve oss, og kom tilbake i kampen i andre periode. Vi klarte å skape en match utav det til tross for den dårlige starten vi fikk, sier kaptein Snorre Hallem.

Tapte på utvisningene

I starten av sisteperioden fikk Oilers muligheten i overtall, men uten å få den utlikningen de ønsket.

Også i denne perioden fortsatte Oilers å pådra seg unødvendige utvisninger. Mens Juha-Pekka Loikas var inne til soning benyttet Tobias Lindström sjansen til å score sitt andre for dagen, 7.17 ut perioden.

Det var egentlig lite som tydet på at Oilers skulle komme tilbake, men et lite sekunds magi signert Juha-Pekka Loikas og Peter Lorentzen sørget for det som kunne blitt en meget viktig redusering. Loikas sto feilvendt ved rundvantet, og slo pasning på backhand inn foran mål. Der stormet Peter Lorentzen fram og satte pucken i mål på backhand med drøyt tre minutter igjen å spille.

Reduseringen satte fart i Oilers, og de forsøkte virkelig å komme tilbake i kampen, men Vålerenga forsvarte seg godt, og var smarte med pucken. Da Oilers tok ut Ruben Smith i et siste desperat forsøk på å utlikne, scoret i stedet Jonte Berg for Vålerenga, og fastsatte sluttresultatet til 4-2. - Vi hang med helt til sluttsekundene, og scoret to mål, men til sjuende og sist var vi ikke dyktige nok til å få inn den tredje scoringen, sier Thoresen.

Lagene møtes igjen til ny kamp i DNB Arena søndag, og deretter en tredje finale på Jordal tirsdag i neste uke. Vålerenga har hjemmebanefordelen i best av sju-serien.

  • Hver kamp lever sitt eget liv, og selv om vi tapte her i dag betyr ikke det noe for neste kamp. Men vi vet at vi må vinne her på Jordal for å bli mestere, og det betyr at vi må klare å endre på noe foran de neste bortekampene, sier Thoresen.

Kaptein Snorre Hallem lover Oilers-supporterne at laget skal framstå langt bedre på hjemmebane søndag.

  • Da skal vi være med fra start uten å gi Vålerenga det overtaket de fikk denne gang, sier Hallem.

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Vålerenga hockey
  3. Stavanger Oilers