Sport

Slik vurderer ekspertene de norske mulighetene i Tour de France

Lørdag går startskuddet for årets store sykkelhøydepunkt.

Alexander Kristoff tror 29-åringen har flere gode muligheter til å vinne en etappe under årets ritt Tour de France, til tross for at nordmannen mistet sin fremste medhjelper i danske Michael Mørkøv. Her er Kristoff før en pressekonferanse i tyske Düsseldorf onsdag denne uka.
  • Håvard Karlsen

1. juli tråkkes den 104 utgaven av Tour de France i gang i tyske Düsseldorf. Norge har med tre ryttere denne gangen i Alexander Kristoff (Katjusja), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) og Vegard Stake Laengen (UAE Emirates).

– Det er muligheter for etappeseier, men det er ikke kanskje det som preger forsidene eller overskriftene mest, sier Jarle Fredagsvik, redaktør for sykkelnettstedet procykling.no.

Kristoff er den syklisten det stilles størst forventninger til, men 29-åringen har hatt en tøff inngang til rittet. I forrige uke ble det klart at han ikke får med seg sin fremste opptrekker og medhjelper Michael Mørkøv til verdens største sykkelritt. Dansken ble vraket av Katjusja, sammen med norske Sven Erik Bystrøm.

Les også

Hushovd mener denne nordmannen blir mest synlig i Tour de France

– Alexander har virket litt ute av det, og det er lenge siden han har vunnet noe stort, sier Fredagsvik, som understreker at Kristoff kjører for sin egen fremtid i årets Tour.

– Han kan enten få en bedre kontrakt i Katjusja, eller kontrakt et annet sted. Alexander har verdens beste motivasjon til å gjøre det bra. I år får han muligheter i syv-åtte av de flate etappene, og har best sjanse av de norske, sier Fredagsvik.

Her kan du se alle årets etapper i Tour de France!

Alexander Kristoff har ikke vunnet en etappe i Tour de France siden 2014.
Les også

Kristoff om eget lag: – Føler de har gått bak ryggen på oss

– Hvilken etappe passer han best?

– Den fjerde etappen. Der er det en litt tøffere avslutning, og ikke helt paddeflatt, sier Fredagsvik.

– Hvordan tror du oppladningen inn mot årets Tour de France har preget Kristoff?

– Det er ingen gunstig situasjon, men han må bare gjøre det beste ut av det. Nå spurter han for seg selv, og ikke laget. Jeg tror uansett han forsvinner til et annet lag etter at kontrakten med Katjusja går ut, sier Fredagsvik.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad har troen på Kristoff.

– Jeg vil anslå at det er cirka ni muligheter for Kristoff å være med å kjempe om en etappeseier. På tross av alt rabalderet som har vært, har han et bra opptrekk, og det er ikke så mye dårligere enn mange andre lag, sier Kaggestad.

Les også

Her er Norges tre håp i Tour de France

Usikker på Boasson Hagens rolle

– Hva tror du om Boasson Hagen?

– Jeg er usikker på Edvald, og tenker at han kommer til sin rett på de mellomharde etappene. Kanskje han må prøve å komme seg i brudd, eller stikke en kilometer fra mål, for han vinner ikke massespurter. Jeg håper av hele mitt hjerte at han vinner en etappe, sier Fredagsvik.

Boasson Hagens lag, Dimension Data, har ingen som kommer til å kjempe i toppen sammenlagt.

– Da kan laget angripe akkurat som det passer. Edvald kommer også til å gi andre lagkamerater sjansen, og det er sånn han trives, sier Fredagsvik.

Mark Cavendish er lagkamerat med Boasson Hagen. Den lynraske briten har imponerende 30 etappeseiere i Tour de France.

– Jeg lurer litt på hvilken rolle Edvald kommer til å få. Han skal i utgangspunktet prøve å hjelpe Cavendish, som er ute etter rekorden til Eddy Merckx (34 etappeseiere), sier Mads Kaggestad, og fortsetter.

– Dimension Data har hatt en god sesong, og er et morsomt lag. Edvald får kanskje muligheten til å gå av gårde i brudd, sammen med en lagkamerat, sier Kaggestad.

Stake Laengen får sin debut i Tour de France.

– Han har hatt en veldig god sesong, og blir verdifull for laget i sammendraget. Louis Meintjes ble topp-ti i fjor, og kan bli det igjen. Jeg tipper at Stake Laengen blir ganske tett på det, for han er en fyr du har lyst å utnytte på en grei måte. Blir det en etappeseier for ham, vil det være et sjokk, sier Fredagsvik.

Kaggestad tror Stake Laengen kan få sjansen til å gå i brudd på de halvharde etappene, dersom han har gode bein og føler seg bra.

– Han har hatt en bra sesong, og viser at kapasiteten er veldig bra, sier Kaggestad.

Edvald Boasson Hagen sykler Tour de France for
Les også

Det er 48 etapper og 7800 kilometer siden forrige Kristoff-seier i Touren: – Klart det er litt press

Froome er favoritt sammenlagt

Chris Froome (Team Sky) har vunnet Tour de France sammenlagt de to siste årene, og er favoritt til å gjøre det igjen i år.

– Spesielt med laget han har rundt seg, men det er flere som har hatt en mye bedre sesong så langt, sier Fredagsvik, og ramser opp Richie Porte (BMC), Alejandro Valverde (Movistar Team) og Alberto Contador (Trek-Segafredo).

– Hvem håper du vinner?

– Jeg vil gjerne at det blir et offensivt ritt, og da ser jeg gjerne at Contador vinner. Han er angrepsvillig, mens Froome er mer kontrollert, og stoler på laget sitt. De maler konkurrentene i stykker. Contador står for uforutsigbare, aggressive og offensive, og han setter fyr på et sykkelritt. Det synes jeg er kult, sier Fredagsvik.

TV 2-ekspert Kaggestad mener det ser mer åpent ut i år enn foregående år.

– Porte kan kjempe med Froome sammenlagt. Jeg synes også at Fabio Aru (Team Astana) virker veldig bra. Han har vært på pallen i både Italia rundt (Giro d'Italia) og Spania rundt (Vuelta a España). Nairo Quintana (Movistar Team) har også et superlag bak seg. Vi får en forsmak på hva som venter allerede på den femte etappen (fjelltoppavslutning på La Planche des Belles Filles). Da er kampen for alvor i gang om å stå i gul trøye i Paris, sier Kaggestad.

Chris Froome regnes av de fleste som sammenlagtfavoritt til årets Tour de France.
Les også

Tour de France-rytter dopingtatt

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Sykkel
  3. Sykling
  4. Sykkelritt
  5. Edvald Boasson-Hagen
  6. Alexander Kristoff
  7. Mads Kaggestad