Sport

Brækhus: – Jeg håper Erna kommer for å gi boksemotstanderne en liten kilevink

Cecilia Brækhus synes at kritikken mot Erna Solberg etter forrige kamp var smålig.

Erna Solberg kom opp i ringen etter at Cecilia Brækhus hadde vunnet mot Anne Sophie Mathis i Oslo Spektrum 1. oktober. Det fikk statsministeren kritikk for å ha gjort.
 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Journalist

SKØYEN: 35-åringen fra Bergen er klar til å satse alle sine titler i kamp mot en svensk jente. Hun håper statsminister Erna Solberg kommer tilbake. Etter at den borgerlige regjeringen sørget for at det ble lov med profesjonell boksing i Norge, var det ikke unaturlig at bergenseren Erna Solberg satt ringside da bysbarnet endelig skulle få drive sin idrett i hjemlandet.

Les også

Bekreftet: Brækhus møter svensk bokser i Oslo

Håper å se Solberg tilbake

Det skulle hun ikke gjort ifølge en rekke kritikere. Men kritikken har ikke minsket Cecilia Brækhus lyst til å bokse på hjemmebane. 28. januar er det nytt bokseshow i Oslo Spektrum. Motstander er svenske Klara Svensson (29).

Erna Solberg er herved invitert.

– Erna er så tøff. Hun bare tok kritikken fra alle - sånn smålig kritikk - og børstet det av. Jeg var fan av Erna fra før. Det ble ikke mindre etter dette. Det er ingen andre enn meg og henne som vet hvor krakilske boksemotstanderne kan være, sier Ceclia Brækhus og smiler.

Les også

 1. Høyreprofil hardt ut mot statsministerens Brækhus-opptreden: - Pinlig, tragisk og flaut!

 2. Solberg slår tilbake etter kritikken: - Helt legitimt å hylle Brækhus

Cecilia Brækhus setter alle sine fem titler på spill i kampen mot svenske Klara Svensson 28. januar. At noen er kritisk til proffboksing i Norge lever hun godt med. Hun synes kritikken av Erna Solberg etter sin første kamp i Norge var usaklig.

Hun stilte opp for mediene tirsdag ettermiddag sammen Klara Svensson for å fortelle om den neste store kampen. Hun vet at det også denne gangen vil komme kritikk slik det gjorde i dagene etter den fire minutter lange kampen mot Anne Sophie Mathis 1. oktober.

– Det var helt galskap, og jeg har aldri møtt noen som er så blodtørstige som boksemotstandere som ikke får det slik de vil. Jeg håper Erna kommer for virkelig å gi dem et lite …, sier hun og lager en klikkelyd med tungen.

Les også

Hevder at Brækhus får 5 millioner for å bokse mot svenske

Reaksjon mot urimelig kritikk

Hun mener at kritikken som kom frem var både usaklig og smålig.

– Noen av innleggene som ble skrevet i Aftenposten og andre store aviser, viser at boksemotstanderne vil skrive hva som helst. Jeg er stolt av både meg selv og teamet mitt som aldri har falt ned på dette nivået. Jeg synes vi kan holde hodet høyt hevet, sier Brækhus.

Hun får full støtte av sin motstander Klara Svensson som har som mål å virkelig få til noe stort. Hun skal slå «The First Lady».

– Jeg synes kritikken nesten er litt morsom. Boksing er kontroversielt. Det er greit. Men det finnes farer og det er vi klar over. Det er ingen som har tvunget oss til å bokse, sier Klara Svensson til Aftenposten.

Klok beslutning

Svensson mener at det var klokt av statsminister Erna Solberg å delta på bokseshowet i Spektrum 1. oktober.

– Det gir positive signaler til hele samfunnet. I Skandinavia skal man bare forske på skader og ulykker i sporten, men man forsker sjelden på hvor mye positivt som kommer av at ungdom trener boksing, sier Svensson.

I går møttes Cecilia Brækhus og utfordreren svenske Kalla Svensson. Neste gang de møtes skjer det i Oslo Spektrum og fem VM-titler står på spill.

Den svenske bokseren har vært profesjonell i fem år og har kvalifisert seg til tittelkamp mot Brækhus. Derfor er «The First Lady» som bergenseren gjerne kalles tvunget til å ta denne kampen mot Svensson før hun får til det hun virkelig drømmer om: En kamp mot MMA-utøveren, den brasilianske superstjernen Cristiane «Cyborg» Justino.

Det dårlige nivået

Det har også kommet kritikk mot de motstanderne som er tilgjengelig utfordrere til Cecilia Brækhus og at Brækhus har vært for suveren i sin vektklasse. Aftenpostens kommentator Ola Bernhus skrev i 2014: «Det er en mye lengre vei til verdenstoppen i de fleste idretter enn det er i kvinnelig boksing.»

Cecilia Brækhus har svar.

– Det er noen journalister som har laget en sannhet om akkurat det. Den sannheten serverer de fordi de ikke har så veldig god peiling på kvinneboksing. Det er trist at dette er blitt en slags sannhet. Fordi det er ikke riktig. Utenfor døren står det en kø med jenter som ønsker det jeg har, sier Cecilia Brækhus.

Hun nevner sin første utfordrer, Klara Svensson samt Erica Farias, Claressa Shields og MMA-stjernen Cyborg.

Les også

Her er Team Brækhus i Bergen: Besøkte Brann Stadion for mulig utekamp

Bergen til sommeren

En av disse kan bli Brækhus-motstander i Bergen til sommeren. Den kampen går trolig på hennes virkelige hjemmebane - i Bergen.

– Det er det vi satser på nå. Vi har hatt et team i Bergen for å se på mulighetene til å arrangere et bokseshow på denne størrelsen. Det finnes ikke innendørs. Derfor må det bli Brann Stadion. Og da snakker vi om sommeren 2017, sier Brækhus.

Dersom det blir snakk om kamp på Brann Stadion skal det bygges tak over ringen og de første radene. Det kan bli en skikkelig fest i hjembyen.

Stort bokseshow i Oslo

Cecilia Brækhus er hovedattraksjonen i stevnet i Oslo Spektrum. Men før hun og Klara Svensson entrer ringen skal det bokses fire kamper med fire norske bokseren. Kampen er som følger: Tim-Robin Lillehaug mot tsjekkiske Tomas Adamek, Aleksander Hagen mot Benjamin Transfeld, Kar Robin Havnaa mot Lars Buchholz og Kevin Melhus mot Marko Angermann.

Les også

«Cecilia Brækhus-gallaen viser bare idrettens dobbeltmoral»

Ikke på åpen TV-kanal

Det er medieselskapet MTG (eier av Viasat-kanalene og TV 3) som har medierettighetene til kampene. Den første kampen som Brækhus bokset på norsk jord, ble vist på et av selskapets åpne kanaler. Slik blir det ikke denne gangen.

Kampen er såkalt «pay per view». Du betaler altså 299 kroner for å se kampen på Viaplay.

– Avtalen som vi signerte med First Lady Promotions, omhandler fem kamper. En på frikanal og fire kamper på pay per view, sier Viaplay-sjef Stian Aune Kleppo.

– Er du ikke redd for å få tyn av det norske folk for at ikke også denne kampen går på en åpen kanal?

– Det er jeg overhodet ikke. Dette er en forretningsmessig løsning som vi har kjørt flere ganger tidligere, også med Cecilia Brækhus. Den blir brukt verden over i forbindelse med boksestevner, sier Kleppo.

Hør Aftenpodden Sport, der noen av temaene er MMA-slåssing, russisk doping og millionkuttene til toppene i NIF.

Les mer om

 1. Erna Solberg
 2. Bergen
 3. Cecilia Brækhus
 4. Boksing
 5. MMA