Dopingrazzia i ski-VM: Fem utøvere er pågrepet

Østerrikes norske sjef bekrefter at to av hans utøvere er til avhør.

Politiet gikk til aksjon mot Hotel Bergland i Seefeld på formiddagen onsdag. Store deler av det østerrikske laget bor på dette hotellet.

SEEFELD/BERGEN: Østerriksk politi har gjennomført en dopingrazzia mot flere lag under ski-VM i Seefeld. Det var den tyske TV-kanalen ARD som først meldte om razziaen mot løperhotellene.

Det dreier seg om fem utøvere som er pågrepet, mistenkt for doping.

– Med 17 aksjoner i Østerrike og Tyskland har vi rammet et internasjonalt dopingnettverk, heter det i en uttalelse fra østerriksk politi.

To fra Østerrike

Det opplyses at totalt ni personer er pågrepet - fem av dem VM-utøvere. Tidligere onsdag kom bekreftelsen om at vertsnasjon Østerrike er under dopingmistanke. De trenes av en nordmann.

– Det har vært razzia mot vårt hotell her i Seefeld. Jeg kan bekrefte at to av våre utøvere er i avhør hos politiet, sier Østerrikes norske langrennssjef Trond Nystad.

Han kan ikke si noe om hvem de er og hva som er årsaken til at politiet har valgt å avhøre de to utøverne.

Trond Nystad er langrennssjef for Østerrike. Tidligere hadde han den samme rollen for Norge.

– Dersom dette handler om doping er det bare helt for j... trist, sier Nystad til Aftenposten.

Nystad var tidligere trener for det norske herrelaget i langrenn. Han sluttet i jobben for et par år siden og flyttet til Ramsau i Østerrike hvor han nå bor. Han har vært sjef for østerriksk langrenn i VM-sesongen.

Dopingjeger: - Fryktelig trist

Den anerkjente norske dopingjegeren Inggard Lereim er svært skuffet etter at ski-VM ble truffet av det som trolig er en dopingbombe.

– Jeg synes bare at dette er fryktelig trist, og at mistankene om doping kaster skygger også over dette mesterskapet. Så blir det spennende å se hvor omfattende dette nettverket som er avslørt er, og hvilken innblanding det er fra tyske leger, sier Lereim til NTB.

– Dersom dette viser seg å være blodmanipulering gjort på løperhotellet, så er det jo helt utrolig. Hvordan noen kan våge å gjøre noe slikt med de oppdagelsesteknikker som finnes i dag, er ikke til å tro. Det kan kanskje være i desperasjon for å lykkes i hjemme-VM, fortsetter Lereim.

ARD-reporter Hajo Seppelt, som har vært ledende i avsløringene av blant annet den statsstøttede russiske dopingen, skriver på Twitter at østerriksk og tysk politi i en koordinert aksjon slo til flere steder samtidig både i Seefeld og i tyske Erfurt.

Østerriksk politi har innkalt til pressekonferanse klokken 15 onsdag ettermiddag.

Mediene tok raskt oppstilling utenfor hotellet til den østerrikske troppen da nyheten om politirazzia bredte seg i VM-byen.

– Ukjent for Norge

Informasjonssjefen i Norges Skiforbund gjorde det tidlig klart at nordmenn ikke var involvert.

– Vi prøver å finne mer ut om dette. Det er ukjent for Norge, skrev Espen Graff i en tekstmelding til Aftenposten.

– Ingen har vært hos oss, sa Norges landslagslege Øystein Andersen til NTB.

Heller ikke svenskene hadde hørt noe.

– Vi har ikke merket noe av det i det hele tatt i det svenske landslaget, sa deres pressesjef Katarina Medveczky til Aftonbladet.

Også i Erfurt

Det er østerriksk politi som har koordinert aksjonen. I tyske Erfurt skal aksjonen ha vært rettet mot en idrettslege med tilknytning til eliteutøvere blant annet i nordiske grener.

Den tyske kanalen melder videre at razziaen sannsynligvis har sammenheng med uttalelser fra langrennsløperen Johannes Dürr i ARD-dokumentaren «The Greed for Gold» fra januar i år.

Østerrikeren Dürr testet positivt for EPO under OL i Sotsji for fem år siden. I TV-dokumentaren kom han med rystende opplysninger både om sin egen og andres bruk av doping for å bli best.

Doping rammes av straffeloven både i Østerrike og Tyskland, og særlig østerriksk politi har vært svært aktivt med aksjoner mot dopingmistenkte utøvere og lag.