Sport

Dopingrazzia i ski-VM: Fem utøvere er pågrepet

Østerrikes norske sjef bekrefter at to av hans utøvere er til avhør.

Politiet gikk til aksjon mot Hotel Bergland i Seefeld på formiddagen onsdag. Store deler av det østerrikske laget bor på dette hotellet. Fredrik Hagen, NTB scanpix

 • sjur.natvig@ntb.no

SEEFELD/BERGEN: Østerriksk politi har gjennomført en dopingrazzia mot flere lag under ski-VM i Seefeld. Det var den tyske TV-kanalen ARD som først meldte om razziaen mot løperhotellene.

Det dreier seg om fem utøvere som er pågrepet, mistenkt for doping.

– Med 17 aksjoner i Østerrike og Tyskland har vi rammet et internasjonalt dopingnettverk, heter det i en uttalelse fra østerriksk politi.

To fra Østerrike

Det opplyses at totalt ni personer er pågrepet - fem av dem VM-utøvere. Tidligere onsdag kom bekreftelsen om at vertsnasjon Østerrike er under dopingmistanke. De trenes av en nordmann.

– Det har vært razzia mot vårt hotell her i Seefeld. Jeg kan bekrefte at to av våre utøvere er i avhør hos politiet, sier Østerrikes norske langrennssjef Trond Nystad.

Han kan ikke si noe om hvem de er og hva som er årsaken til at politiet har valgt å avhøre de to utøverne.

Trond Nystad er langrennssjef for Østerrike. Tidligere hadde han den samme rollen for Norge. Terje Pedersen, NTB scanpix

– Dersom dette handler om doping er det bare helt for j... trist, sier Nystad til Aftenposten.

Nystad var tidligere trener for det norske herrelaget i langrenn. Han sluttet i jobben for et par år siden og flyttet til Ramsau i Østerrike hvor han nå bor. Han har vært sjef for østerriksk langrenn i VM-sesongen.

Dopingjeger: - Fryktelig trist

Den anerkjente norske dopingjegeren Inggard Lereim er svært skuffet etter at ski-VM ble truffet av det som trolig er en dopingbombe.

– Jeg synes bare at dette er fryktelig trist, og at mistankene om doping kaster skygger også over dette mesterskapet. Så blir det spennende å se hvor omfattende dette nettverket som er avslørt er, og hvilken innblanding det er fra tyske leger, sier Lereim til NTB.

– Dersom dette viser seg å være blodmanipulering gjort på løperhotellet, så er det jo helt utrolig. Hvordan noen kan våge å gjøre noe slikt med de oppdagelsesteknikker som finnes i dag, er ikke til å tro. Det kan kanskje være i desperasjon for å lykkes i hjemme-VM, fortsetter Lereim.

ARD-reporter Hajo Seppelt, som har vært ledende i avsløringene av blant annet den statsstøttede russiske dopingen, skriver på Twitter at østerriksk og tysk politi i en koordinert aksjon slo til flere steder samtidig både i Seefeld og i tyske Erfurt.

Østerriksk politi har innkalt til pressekonferanse klokken 15 onsdag ettermiddag.

Mediene tok raskt oppstilling utenfor hotellet til den østerrikske troppen da nyheten om politirazzia bredte seg i VM-byen. Fredrik Hagen, NTB scanpix

– Ukjent for Norge

Informasjonssjefen i Norges Skiforbund gjorde det tidlig klart at nordmenn ikke var involvert.

– Vi prøver å finne mer ut om dette. Det er ukjent for Norge, skrev Espen Graff i en tekstmelding til Aftenposten.

– Ingen har vært hos oss, sa Norges landslagslege Øystein Andersen til NTB.

Heller ikke svenskene hadde hørt noe.

– Vi har ikke merket noe av det i det hele tatt i det svenske landslaget, sa deres pressesjef Katarina Medveczky til Aftonbladet.

Også i Erfurt

Det er østerriksk politi som har koordinert aksjonen. I tyske Erfurt skal aksjonen ha vært rettet mot en idrettslege med tilknytning til eliteutøvere blant annet i nordiske grener.

Den tyske kanalen melder videre at razziaen sannsynligvis har sammenheng med uttalelser fra langrennsløperen Johannes Dürr i ARD-dokumentaren «The Greed for Gold» fra januar i år.

Østerrikeren Dürr testet positivt for EPO under OL i Sotsji for fem år siden. I TV-dokumentaren kom han med rystende opplysninger både om sin egen og andres bruk av doping for å bli best.

Doping rammes av straffeloven både i Østerrike og Tyskland, og særlig østerriksk politi har vært svært aktivt med aksjoner mot dopingmistenkte utøvere og lag.

Les mer om

 1. Doping

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Mener dopingskandalen etter VM bare vil vokse: – Jeg er ikke i tvil

 2. SPORT

  Dopingmistenkt VM-utøver tatt med nål i armen: – Nesten ikke til å tro

 3. SPORT

  21 utøvere involvert i dopingskandalen: - Enkelte vet ennå ikke at de er blitt identifisert

 4. SPORT

  Poltoranin innrømmer bruk av doping

 5. SPORT

  Nystad rystet over dopingvideo: – Jeg holder på å kaste opp

 6. SPORT

  Østerrikernes norske leder: «VM i Seefeld skulle være startskuddet, så ble det nakkeskuddet»