Sport

Utskjelt kreftvideo vant pris

Kvinnene som danset i kreftvideoen ble møtt med kritikk. Nå er de vinnere.

  • Mette Bugge
    Journalist

For Anette Schiøll, som har hatt brystkreft og var en av danserne i videoen som etterlignet den populære videoen «Call on me», var det stort å ta i mot prisen i Paris torsdag kveld.

Anledningen var European Excellence Award — et slags EM i PR.

Videoen vant kategorien Association, der organisasjoner som skal ha frem et budskap er med. Stiftelsen Aktiv mot kreft er nettopp i denne kategorien, og videoen gikk hjem hos juryen.

-Jeg representerte damene, og dette føltes som en Oscarutdeling og var veldig glamorøst. Det var utrolig spennende da de ropte: «And the winner is…..»

SE VIDEOEN ØVERST I SAKEN.

Som et EM i PR

På europamesterskapet i PR var det nærmere 450 mennesker i salen. Schiøll, lærer fra Oslo, ble trukket frem på scenen.

— Da fortalte jeg om hva fysisk aktivitet betyr før, under og etter en kreftsykdom, og at dette er medisin for livet, sier Schiøll.

Hun fikk stor applaus.

Anette Schiøll hadde pyntet seg til fet, og fest ble det. Her med prisen.

50-åringen var til toårskontroll i mai, og det gikk bra. — Hva tenker du om kritikken dere fikk fordi mange mente at videoen spilt inn i London var for vågal og sexy?

— Jeg står for det jeg var med på da, og gjør det fortsatt. Vi kom frem med det budskapet vi hadde lyst til. Det andre mener, får stå for deres egen regning. Jeg tenker på mestringsgleden, ved å klare å være aktiv på et visst nivå når man får kreft, og i tiden etterpå.

Videoen ble frikjent

Nå hører det med at videoen ble anmeldt til Likestillingsombudet, men saken ble avvist. Det hører også med at svært mange var entusiastiske, og at millioner har sett videoen her hjemme og i utlandet.

PR- og kommunikasjonsbransjen likte det norske innslaget, som kommunikasjonsbyrået Trigger sto bak.

Ella Anna Gaup, som er PR-rådgiver i selskapet, sier:

— Det er artig å arbeide med prosjekter der vi virkelig føler at vi er med på å bidra til noe positivt. Alle de som har jobbet med dette prosjektet ble veldig glad i Aktiv mot kreft og damene som var med. Selv om vi har fått en del priser, betyr kanskje denne litt ekstra.

Nådde frem med budskapet

Helle Aanesen, daglig leder i stiftelsen Aktiv mot kreft, var i hundre da hun fikk den gode meldingen fra Paris.

— Det er så gøy. Helt vilt. Jeg vet at videoen har skapt masse oppmerksomhet, og den har nådd frem med budskapet. Det har vært viktigst for oss.

Aanesen forteller at stiftelsen har mye på gang.

— Vi etablerer Pusterom rundt omkring på norske sykehus. Akkurat nå har vi åpnet slike rom på Ringerike og i Tønsberg. På tegnebrettet er Pusterom på A-hus, Bærum sykehus, Ålesund , Drammen og Tromsø. Og et stort utendørs Pusterom på Rikshospitalet, sier hun gledesstrålende.

— Dette var en flott pris som betyr mye for oss.

Også norske Schläger Kommunikasjon vant en pris. Blant over 1600 bidrag fikk de juryens Excellence award for «Gutten som fryser» - kampanjen de lagde for SOS Barnebyer.

European Excellence Awards

  • Pris som hedrer forskjellige kategorier, fra internkommunikasjon til PR.

Les også

  1. Raja tar dristig kreftvideo i forsvar

  2. Dristig og sexy kreftvideo til Today Show

  3. Ville Grete Waitz ha likt den omstridte videoen?

  4. Kreftvideoen ble godkjent - vist 28 millioner ganger