Nyoperert Erik Toft tas ut til VM: – I faresonen

ENSJØ (VG) Han ble operert i begge lysker for bare 17 dager siden. EM-kometen Erik Toft (30) blir likevel tatt ut i Jonas Willes VM-tropp.

HELT I EM: Erik Toft jubler for en av sine syv scoringer mot Tyskland i årets EM.

– VM er i faresonen. Jeg skal innrømme det. Dette har ikke vært noe optimalt tidspunkt å skulle gjennom en operasjon på, sier Toft til VG.

Han mesterskapsdebuterte i fjor med 23 EM-mål. Distanseskytteren hamret inn syv mål da Tyskland ble slått og bidro også med fire i den historiske seieren over Spania.

– Det er fortsatt et lite håp, mener han.

Erik Toft har gjennom hele høsten i sin nye klubb Kolding slitt med et såkalt idrettsbrokk i begge lyskene. Danske leger ville kun operere en side om gangen ved en åpen operasjon. Da hadde VM-spill vært umulig. Men landslagets helseteam fant en norsk løsning.

– Vi håper og har tro på at han kan trene og kanskje spille litt i oppkjøringen. Da gjør vi en vurdering på om han skal være med videre. Men dette er veldig uklart. Vi ønsker å ha ham med, fordi han tilfører oss noe. Så får vi se hvordan det går medisinsk, sier landslagssjef Jonas Wille under uttaket.

Elverumsingen ble 28. november operert med kikkhullsteknologi i begge lysker på Sykehuset Innlandets avdeling på Lillehammer.

– Operasjonen har gått fint, sier Toft som har kommet i gang med sykling, styrketrening og tøying etter inngrepene. Han kommer ikke til å spille kamper på denne siden av nyttår, men håper å komme tilbake i håndballtrening før Norge kjører opp til VM med kamper mot Portugal, Brasil og USA i Trondheim.

– Jeg må forte meg litt, men må ha hodet med meg, beskriver han.

MED TIL VM: Sander Sagosen rakk å bli spilleklar til mesterskapet.

Ellers har Jonas Wille alle spillere tilgjengelige. Sander Sagosen har gjort et bra comeback etter to ankeloperasjoner i sommer. Mens Gøran Johannessen og Magnus Abelvik Rød begge er tilbake i troppen etter skadeproblemer de siste sesongene.

Landslagssjefen presenterte 20 spillere mandag. Alle skal med til mesterskapet, men kun 18 blir tatt ut i den endelige troppen som starter VM mot Nord-Makedonia 13. januar. Men to siste kan bli byttet inn under mesterskapet som deles mellom Polen og Sverige. Hver nasjon kan gjøre fem bytter i løpet av VM, som avsluttes med finale i Stockholm 29. januar.

For første gang på lenge stiller det norske landslaget med alt av «skyts» på bakspillerplass.

– Det betyr mye for oss. Det betyr at vi kan rullere uten å falle i kvalitet. VI har flere duellspesialister enn før. Det gir oss en forutsetning for å gå hele veien. Vi er veldig fornøyd med det mannskapet vi har. Vi drømmer om å gå hele veien og vet at det er mulig, sier landslagssjef Wille til VG.

  • Etter VM-åpningen i Krakow møter Norge de neste dagene Argentina (15.1) og Nederland (17.1) i samme by.
  • Tre av de fire lagene går videre til hovedrunden i Katowice åtte mil lenger nord i Polen.
  • Hvis Norge blir blant de to beste der venter kvartfinale og en eventuell semifinale i Gdansk ved Østersjøen.

Mennenes håndball-VM spilles med 32 nasjoner. Danmark er regjerende verdensmester etter å ha slått Sverige i VM-finalen for to år siden. Norge kom på 6. plass i Egypt.