Rørt Falk etter gullfesten: – Det varmer hjertet

Hans Falk, sportssjef i Norges Cykleforbund, kaller VM-suksessen til Tobias Foss og Søren Wærenskjold for surrealistisk. Støtten kreftsyke Falk har fått, varmer på sykesengen.

LANG ERFARING: Hans Falk har vært sportssjef i Norges Cykleforbund i en årrekke. Men han er ikke med til VM i Australia på grunn av kreftsykdommen.

– Jeg har litt dårlig stemme nå. Cellegiften har tatt på, innleder Falk telefonsamtalen med VG.

– Men det oppleves nesten surrealistisk med to gull på to dager. Søren var jo en av favorittene, mens det var mer overraskende med Tobias. Det er bare fantastisk morsomt for hele Sykkel-Norge, sier Falk.

Fra sykesengen har Falk sett Tobias Foss og Søren Wærenskjold ta VM-gull på tempo for henholdsvis seniorer og U23-ryttere. Det er et lyspunkt i en tøff periode hvor Falk kjemper mot akutt leukemi. Han er sykemeldt og har nettopp vært gjennom første kur med cellegift.

Både Foss og Wærenskjold var raske med å rette en stor takk til Falk i seiersintervjuene i Australia.

– Jeg ønsker han det beste, sa Wærenskjold.

– Det er klart det varmer hjertet og det gir en «boost» at folk er takknemlige for arbeidet jeg har gjort. Jeg får veldig mange hilsener fra hele Sykkel-Norge. Det hjelper meg i kampen jeg står i nå. Det er bare positivt. Det holder humøret oppe, selv om jeg har vært fokusert på at det er en fase man må gjennom, sier Falk til VG.

– Jeg er sikker på at jeg kommer gjennom.

Han er stolt av det de norske syklistene viser, og mener fremtiden er lys.

– Nå har vi betydelig flere som er på nivå. Vi har flere som er på det nivået som Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff, Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen har hatt. Det er en bredere tropp nå, sier Falk.

Les også

Wærenskjold tok gull på U23-tempoen – kopierte Hushovd

Svensken mener Norge jobber godt med å få opp nye sykkelstjerner.

– Det vises at arbeidet som gjøres ute på skoler, klubber, i team og i forbundet fungerer bra. Arbeidet begynte kanskje for ti år siden da vi startet å satse mer på juniorer og sendte dem ut på en del tøffe ritt. Det har vært ti år med gode resultater. Det er norsk sykkelsport sitt arbeid over tid som gir disse resultatene, sier Falk.

Thor Hushovd jubler for gullene til Wærenskjold og Foss.

SATTE STANDARDEN: Thor Hushovd tok VM-gull i 2010.

– Det er helt utrolig at lille Norge tar to VM-gull. Det skal egentlig ikke være mulig. Det sier noe om kulturen i Sykkel-Norge, sier Thor Hushovd, verdensmester i 2010.

– Hvordan vurderer du den nye generasjonen syklister opp mot det du og Kristoff, Boasson Hagen og Arvesen gjorde?

– Det er veldig gøy å se at vi får en del helt nye type ryttere, med folk som presterer i tempo og kan klatre. Jeg tror det er viktig for interessen at vi kan få utøvere som kan kjempe om sammendrag i tourer, svarer Hushovd.

Les også

Sensasjonen Tobias (25) ville gi opp: Slet med motivasjon og trivsel

Den rutinerte treneren Atle Kvålsvoll, som er en del av støtteapparatet i Australia, sier det blir ny champagne-feiring mandag.

– Dette gir utrolig stimuli til Sykkel-Norge. Jeg regner med at det motiverer mange. Det som er gøy med både Tobias og Søren er at de har gått stigen via klubber og forbund, sier Atle Kvålsvoll.

– Du må klype deg litt i armen med to gull på to dager. Det blir lagt merke til blant de andre nasjoner, og det er ikke alle som helt skjønner hva som skjer, sier Kvålsvoll.