Mol og Sørums seier forklares med mental jobbing i forkant

Anders Mol og Christian Sørum fant tilbake til gullformen da de slo Nederland i åttedelsfinalen i OL.

Det aller meste fungerte for Anders Mol og Christian Sørum denne kvelden.

NORGE - NEDERLAND 2–0

Shiokaze Park: Alexander Brouwer og Robert Meeuwsen fra Nederland hadde relativt lite å stille opp med da Anders Mol og Christian Sørum søndag gikk videre til kvartfinalen i OL.

Tidligere i OL hadde Norge vunnet to og tapt én kamp. Spesielt i tapet i siste gruppespillkamp mot Russland, virket Mol og Sørum ikke å være helt på topp.

Men siden da har det vært iverksatt en operasjon for å få nullstilt de to tilbake til mesterform igjen. Mot Nederland førte det til seier.

– Vi har hatt tre-fire dager der vi har prøvd å rydde i hodet til guttene, sier Kåre Mol, Anders Mols far og treneren til Mol/Sørum.

Han er ringside på hver eneste kamp i Shiokaze Park og er en av få stemmer som kan høres på den tomme OL-arenaen under Norges kamper.

– Vi lot aldri Nederland komme inn i kampen. De måtte ligge bak, og vi vet at det er grusomt å hele tiden måtte ligge bak, sier Anders Mol.

Bedre kroppsspråk

Etter den forløsende seieren mot Nederland fortalte pappa Mol om hvordan laget har jobbet med å få selvtilliten på plass etter den skuffende avslutningen på gruppespillet.

  • Mol/Sørum har vært turister og sett på innendørs volleyball i OL.
  • På den ene timen de trener hver dag, har kvalitet vært fokus.
  • Innimellom kort- og yatzyspillingen har de jobbet med å slutte å tenke på ting som irriterer dem i OL, som at sanden er for dyp.

Dette har vært nødvendige grep.

– Vi begynte jo å tvile, vi også. Vi tenkte: «Kan vi ikke spille volleyball, lenger, liksom». Men nå har vi vist at vi er i stand til det, sier en svært fornøyd Anders Mol til BT.

Smilet og godfølelsen tok han med seg ut i intervjusonen i Tokyo-natten. I Japan går det mot midnatt når begivenhetene avsluttes på centre courten.

– Det var veldig mye bedre i dag. Det var færre feil og det var bedre å spille på alle måter, sier Mol.

Alexander Brouwer og Robert Meeuwsen ga Norge brukbar motstand utover i kampen.

Ned fra tronen

Underveis i OL har Mol/Sørum mistet førsteplassen på verdensrankingen til Ahmed Tijan og Cherif Younousse. Stjerneduoen fra Qatar seiler opp som en minst like sterk gullkandidat i OL og er også videre til kvartfinalen.

– Jeg tror det er ti lag som kan vinne OL, så jevnt er det, sier nederlandske Robert Meeuwsen når BT møter ham i Shiokaze Park.

Han var skuffet, men fattet, etter tapet for Norge. Sandvolleyballspillere flest vet at de har lite å stille opp med når Mol/Sørum får det til å fungere.

– De presset oss på serve, og blokkene til Mol fungerte. Jeg hadde bare en blokk eller to, sier Meeuwsen som selv er 207 cm høy.

– Vi vet hvor gode Norge kan være, sier han.

Anders Mol og Christian Sørum viste spill som demonstrerte hvorfor de er gullfavoritter.

Maktdemonstrasjon

Første sett ble egentlig en maktdemonstrasjon fra start til slutt for det norske laget. Tidligere i turneringen har ikke trener Kåre Mol vært fornøyd med Mols og Sørums evne til å få poeng på egen serve, men nå satt det endelig.

I tillegg satt «side out»-en, noe som betyr at Norge ikke lot Nederland vinne poeng på sin serve, i særlig grad. Når begge disse tingene slår inn samtidig, så vinner man kampen, rett og slett.

Anders Mol sier det har hjulpet ham å jobbe med det mentale.

– Sanden er lik for alle, og jeg kan klage på det, men det hjelper ikke. Det er bare å legge bort fokus på slike ting, det blir bare en energilekkasje, sier Mol.

Han fikk også høre sangen «monster block» til stadighet over PA-anlegget i Shiokaze Park, til ære for sine egne blokker.

Trener Kåre Mol jobbet med det mentale i forkant av seieren i åttedelsfinalen.

Jevnere i andre sett

Andre sett gikk ikke like enkelt. Nederlenderne ga Norge kamp hele veien inn, men Mol/Sørum var hele tiden i ledelsen.

Nå venter trolig russiske Ilya Leshukov og Konstantin Semenov i kvartfinalen. Den spilles onsdag klokken to om natten, norsk tid.

Russerne skal møte Grimalt/Grimalt fra Chile i sin åttedelsfinale, en kamp det er forventet at de skal vinne.

Norge tapte for Leshukov/Semenov da de møtte russerne i gruppespillet.

– Vi vil ta revansj mot russerne. Vi har stått bra mot dem tidligere. Jeg tror de passer oss bra, sier Sørum.

– De gjorde jo ikke det sist?

– Nei, men nå skal jo vi nullstille, ikke sant, sier Sørum og smiler bredt.

Første sett: 21–17

Andre sett: 21–19