Verdensmesterens OL-krav: – Brutalt

Verdensmester Sverre Lunde Pedersen (29) karakteriserer det som brutalt at han må reise til USA og Canada før jul for å klare å kvalifisere seg for Beijing-OL – et halvt år etter den alvorlige sykkelulykken.

GODE MINNER: Sverre Lunde Pedersen vant suverent og tok VM-gull på 5000 meter under mesterskapet i Inzell i februar 2019. Nå kjemper han for å klare å kvalifisere seg for OL i Beijing om fire måneder.
  • Øystein Jarlsbo, VG

– Jeg må gå ganske fort. Det må gjøres før jul, slår Sverre Lunde Pedersen fast.

Sammen med allroundløperne på skøytelandslaget er han inne i sin andre treningsleiruke av to i Inzell. Han «gjør det samme» som de andre, bortsett fra at han kommende helg ikke skal gå testløp i den tyske skøytebyen.

– Det blir mer grunntrening på meg fremover, sier han.

Det innebærer også at han ikke vil gå sesongens to første verdenscupstevner i november, i Polen (12.-14.) og Stavanger (19.-21.). Han drar i stedet til Gran Canaria de to første ukene i november for å ta samme grunntreningsmedisin, etter at han forhåpentligvis har gått to norgescupløp i slutten av oktober.

Vel å merke seks måneder etter at han i mai i 45 kilometer i timen på sykkel styrtet med hodet først i en stenur.

På grunn av den vil han kun satse på å få gå en distanse i OL: 5000 meter.

Les også

Comeback etter sykkelskadene: Håper på et OL-løp

– Det blir en tøff utfordring i seg selv, sier han om det som vil stå på spill under verdenscupløpene i Salt Lake City 3. til 5. desember og Calgary 10. til 12. desember.

Sverre Lunde Pedersens vant VM-gull på 5000 meter i Inzell med banerekordtiden og personlig rekord 6.07,16 i februar 2019. Ett år tidligere var det nødvendig å gå på rundt 6.16 for å få billett til OL i Pyeongchang, der Sverre Lunde Pedersen tapte OL-sølvmedaljen på 5000 meter med to tusendeler av ett sekund.

For å få OL-billett av Olympiatoppen til vinterlekene i Kina i februar 2022, vil tidskravet etter alt å dømme vise seg å være minst like strengt.

Det er stort sett på høylandsbanene i Salt Lake City og Calgary det er mulig å gå så fort.

– Ja, det er ganske brutalt. Jeg må være god nok for å få reise bort dit for å gå. Det er ikke slik at jeg bare kan få billetten. Jeg må vise meg kapabel og fortjent til de plassene i verdenscupene, sier familiefaren Sverre Lunde Pedersen.

Han tilføyer at slik ble det, og at han dermed er nødt til å reise over «dammen» rett før julestria setter inn.

Les også

Hege Bøkko er gravid

Skøyteforbundets sports- og utviklingssjef Lasse Sætre bruker samme ord - det er jo ganske brutalt - med tanke på det som kreves av Sverre Lunde Pedersen foran hans eventuelt fjerde OL.

– Våre kvoteplasser må samsvare med Olympiatoppens krav, som er to ganger topp 12-plasseringer. Det er fire verdenscuper i november og desember. Sverre (Lunde Pedersen) må gjøre det på tid, forklarer Lasse Sætre.

Norge har en OL-makskvote på tre løpere på 5000 meter for herrer. Norges herrekandidater på langdistansen er Sverre Lunde Pedersen, Hallgeir Engebråten og Peder Kongshaug.

Les også

Knekt krageben: – Redd alt skulle ryke

Olympiatoppen vil foreta sitt endelige uttak til den norske OL-troppen rett etter EM på lavlandsbanen i nederlandske Heerenveen 7. til 9. januar.

PS! Verdenscupen i Stavanger har 10.000 meter på programmet for herrer, ikke 5000 meter. Polske Tomaszów Mazowiecki har 5000 meter, men den banen er ikke regnet som særlig rask.