Shiffrin tangerte Stenmarks rekord – tok sin 86. verdenscupseier

Mikaela Shiffrin (27) vant storslalåmrennet i Åre og tangerte den 34 år gamle rekorden til alpinlegenden Ingemar Stenmark (66). Aleksander Aamodt Kilde er full av beundring over kjæresten.

Det var i 1989 at Stenmark kjørte inn til sin 86. og siste verdenscupseier i Aspen, Colorado, Shiffrins hjemstat i USA. Fredag – 34 år senere – tangerte Shiffrin rekorden da hun vant storslalåmrennet i Åre i Sverige, en 44 mils kjøretur fra Stenmarks hjemsted, Joesjö.

– Det er rått. Fytti rakkern, det er ingenting som er mer fortjent enn det der, sier Aleksander Aamodt Kilde, Shiffrins kjæreste, til VG.

Kilde rakk akkurat å komme inn på sitt hotellrom i Andorra for å se avslutningen på finaleomgangen. Han hyller kjæresten. – Måten hun gjør det på, og måten hun leverer under press igjen, da. Det er ganske inspirerende, for å si det mildt, sier Kilde.

Se Shiffrins annenomgang her.

Åre var også stedet Shiffrin tok sin aller første verdenscupseier den 20. desember 2012. Etter seieren var hun mest interessert i å snakke om storslalåmkulen. Den vant hun også.

– Dette er spektakulært. Herregud. Det var vanskeligere å se i annenomgang, men jeg måtte bare kjøre på. Det er utrolig, sier en nærmest målløs Shiffrin i sitt seiersintervju.

Amerikaneren var allerede tidenes mestvinnende alpinist på kvinnesiden, men nå er hun det også uavhengig kjønn.

– Det å være den mestvinnende alpinisten i verden sammen med Ingemar Stenmark, det er er bare helt ufattelig rått, sier Kilde.

Aleksander Aamodt Kilde.

Shiffrin vartet opp med strålende kjøring i førsteomgang og ledet med 58/100 ned til kanadiske Valérie Grenier før finalen. Amerikaneren gjorde ingen feil i annenomgang, og dermed var rekorden i boks for 27-åringen.

Italienske Federica Brignone tok annenplassen, 64 hundredeler bak Shiffrin, mens Sara Hector ble nummer tre på hjemmebane.

– Jeg tror hun har tenkt veldig lite på det. Det er det samme som meg, at man har fokus på den jobben man skal gjøre. Og så kommer resultater, nummer og statistikk litt på siden, sier Kilde – og fortsetter:

– Men jeg vet også at hun blir spurt sikkert to ganger om dagen om det: «Hvordan er det? Føler du på presset? Tror du at du klarer det?»

Se video av førsteomgangen til Shiffrin her.

I et ferskt intervju med NRK erkjente Shiffrin at hun har tenkt mye på rekorden den siste tiden på grunn av alt snakket.

– Jeg har visst hun kom til å klare det, og at det bare var et spørsmål om tid. Men det er nok deilig for henne å få det unnagjort. Nå kan hun stryke det av bucket-listen - og det er det ikke så mange som kan ha på bucket-listen sin. Det er ganske enormt, sier Kilde.

Mikaela Shiffrin er nå på like mange seirer som Ingemar Stenmark. Lindsey Vonn hadde tidligere rekorden på kvinnesiden med 82 seirer i verdenscupen.