Sport

Pappa Lorentzen: – De har fått liv i noe som har ligget litt nede

Mener Fana-utøverne har gjenopplivet skøytesporten.

SKØYTEFANS: For fjerde gang i løpet av årets OL var det fullt hus hos Fana Idrettslag.
 • Benedicte A. Bakken
  Benedicte A. Bakken

Sølv på 1000 meter markerte avslutningen på et fantastisk OL for Håvard Holmefjord Lorentzen.

For man kan ikke si annet. Først tok han gull på 500 meter mandag, før han gikk inn til sølv på 1000 meter fredag. Ikke bare dét, kun fire hundredeler skilte Lorentzen fra gullvinner Kjeld Nuis.

– Fire hundredeler, det er absolutt ingenting. Jeg trodde kanskje det skulle gå, men det var kjempebra, sier Liv Holmefjord like etter at Nuis kom over målstreken.

Les også

Lorentzen er en ener. Det kan fire hundredeler aldri forandre.

– Litt overrasket

For i likhet med mange andre, trodde nok Håvards mor at det kunne bli gull, også fredag. Lorentzen ga ikke de fremmøtte hos Fana Idrettslag mindre forhåpninger da han passerte målstreken på 1:07.99 og rett inn på 1. – plassen.

Men da Nuis fikk hundredelene på sin side, var det et lite snev av skuffelse hos Fana IL. Ikke fordi man var skuffet over prestasjonen til Lorentzen, tvert imot. Men fordi det var så nære.

– Jeg tror han er veldig fornøyd med det. Han kunne nok sikkert tenke seg å komme på rett side av de hundredelen der, men nå vant han med én hundredel på 500 meter, så han kan ikke alltid regne med at hundredelene er på hans side, sier mamma Liv.

STOLT: Liv Holmefjord trodde at sønnen Håvard Holmefjord Lorentzen skulle klare gull på 1000 meter. Men var fornøyd med sølv.

Pappa Torbjørn sto med notatblokken og førte inn de siste tidene like etter løpet. Han noterte seg fire hundredeler og satte en ring rundt tallet.

– Jeg var faktisk litt overrasket, men han gikk et fantastisk løp Nuis, og er en verdig vinner. Fantastisk prestasjon av Håvard også, bevares. Sølv i det gamet her, det er veldig bra, sier Torbjørn Lorentzen stolt.

Les også

Finnens storsinnede valg kan ha kostet Lorentzen OL-gullet

Fantastisk OL

Selv om det ikke ble gull på 1000 meteren, var pappa Torbjørn tydelig stolt over sønnen og hva han har fått til i årets OL.

– For Håvard sin del har det vært fantastisk, og det artige er at Sverre og Sindre har hatt en flott opplevelse og fått medaljer også. Og for skøytesporten, det må vi jo trekke inn. De har fått liv i noe som har lagt litt nede. Veldig bra gjenopplivning av sporten, mener Torbjørn.

Hans Dankertsen var i ekstase etter løpet. Ikke bare fordi det ble enda en medalje til Lorentzen, men fordi det var et svært spennende løp.

– Nederlenderne har gravd dypt. De likte ikke å bli sett ned på i lagtempoen. De har vært skikkelig forbanna hele gjengen, sier Dankertsen og ler.

OVERRASKET: Torbjørn Lorentzen var overrasket over at Kjeld Nuis vant over sønnen Håvard Holmefjord Lorentzen.

Denne gangen var det nederlenderne som trakk det lengste strået. Men for Lorentzen, Sverre Lunde Pedersen og Sindre Henriksen har dette vært et OL over all forventning.

– Vi har levert. Alle tre har medaljer og alle tre har gull. Jeg tror vi skal være fornøyd, sier Dankertsen smilende.

Drømmen om ishall

Det er ikke rart at årets OL har vært spesielt for Fana IL. Skøyteløperne har imponert så det holder, og det har vært mye hard jobbing frem mot disse resultatene.

– Vi har brukt lang tid på dette, vi har vært veldig våt, veldig mange ganger. Vi må ha tre jakker, for de tørker ikke i løpet av uken, forteller Dankertsen og legger til:

– Når du får kronet det med dette her, så er det bare helt enormt.

Les også

Lorentzen etter OL-suksessen: Allerede neste helg er planen å bli verdensmester

Håvard, Sverre og Sindre har vokst opp med utendørstreninger. I en by hvor værgudene sjeldent er på dens side, har det bydd på utfordringer. Onsdagens lagtempo fikk Dankertsen til å tenke tilbake på en treningsøkt noen år tilbake.

– Det begynte å hagle. De ble spurt om de skulle gå inn, men bestemte seg for å bli ferdig. Så gikk de intervallene, og de gikk så steikende fort. Men etter tredje intervallet gikk Sverre ut og spydde, tørket av seg og gikk ut og tok de siste. Så lå de inne i garderoben iskald etterpå, sier Dankertsen og beskriver det som et av de største øyeblikkene han har hatt med trioen:

– Når man så den gutsen som var der. Det var så hinsides. Sånne drittforhold, og de gikk så fort. Den mentaliteten har de nok tatt med seg.

FEIRING: Kaker med bilde av Fana-utøverne Håvard Holmefjord Lorentzen, Sverre Lunde Pedersen og Sindre Henriksen var på plass hos Fana Idrettslag fredag.

Selv om det er en god historie i ettertid, er drømmen å få tak over isbanen på Slåtthaug.

– Det har vært en målsetting lenge, poengterer Dankertsen.

En ishall vil gi mange fordeler. For eliteutøverne, vil det medføre rundt 100 færre reisedøgn. Det vil være positivt på mange områder.

– Hadde de kunne hatt 100 mindre, og gått på gode forhold i Bergen og fått fred og ro til det, så vil det også skape rekruttering. For det er klart at de som er hjemme ser de ikke omtrent. Kulturoverføringen er litt langt vekke av og til, og det er jo en av de tingene vi er sterkt opptatt av. Alt kan ikke fortelles av en trener eller en leder. Du må «learning by doing», sier Dankertsen.

Les også

Sjekk medaljeoversikten i OL: Norge tangerte medaljerekorden

Om det blir ishall eller ikke, gjenstår å se. Men at idrettslaget har gode skøyteløpere, er det ingen tvil om. Og nå tror Dankertsen at det ikke er lenge til Nederland vippes helt av pinnen.

– Kjeld Nuis har vært betydelig bedre når han har vært i godform enn Håvard. Nå er det fire hundredeler, nå har vi ham. Nå ser vi frem over. Nå skal vi ta dem, nå skal de vekk, sier Dankertsen og smiler.

Les også

 1. Nytt skøytedrama: Lorentzen fire hundredeler fra sitt andre OL-gull

 2. Se Åsane - Brann direkte her

 3. Lorentzens trener: Denne feilen kostet ham gullet

 4. I to år forberedte Sjur Røthe seg til femmilen i OL. Den må han se på TV.

Les mer om

 1. Fana IL
 2. OL
 3. Skøyter
 4. Sverre Lunde Pedersen
 5. OL 2018
 6. Idrett