Sport

Lunde Pedersen kollapset og mistet EM-medaljen: – Trolig syk

Sverre Lunde Pedersen hadde grepet om bronsemedaljen i EM, men kollapset på 10.000 meteren. Ifølge treneren er han trolig syk.

Sverre Lunde Pedersen fikk en blytung avslutning på EM.

– Jeg har aldri sett en sånn kollaps av Sverre, konstaterte NRKs kommentator Even Wetten etter at Lunde Pedersen var kommet i mål på søndagens avsluttende 10.000 meter.

Sverre Lunde Pedersen møtte veggen fullstendig og gikk dermed glipp av en medalje i allround-EM skøyter.

Startet bra

Pedersen startet bra i par med russeren Denis Juskov. Han var på vei til å ta parkameraten igjen med en runde, men plutselig gikk rundetidene til nordmannen opp. Det var så vidt at Fana-løperen klarte å ta seg til mål med hendene på låret. På sisterunden var han helt oppe på 38,1. Han gikk inn til 13.42,81 og måtte se pallen glippe.

– Helt katastrofe. Hva kan ha skjedd med Sverre Lunde Pedersen, undret Wetten.

Lunde Pedersen hadde mange sekunder å gå på med tanke på bronsen, men klarte knapt å stå oppreist i de siste svingene og var totalt utslitt etterpå.

Les også

Treneren: Dette blir nøkkelen dersom Lunde Pedersen skal ta EM-medalje

– Det ble tungt for Sverre i dag. Bom stopp. Selv var han veldig usikker på hva som skjedde og hvorfor, sier Sondre Skarli til NTB.

– Han var skuffet og lei seg etter målgang. Han sa at han ikke følte seg som han pleier, legger landslagssjefen til.

Uggen

Skarli røper imidlertid at Fana-løperen ikke har følt seg på topp.

– Det kan være sykdom, ja. Sverre har sagt at han har følt seg varm. I tillegg har han hatt høy puls og vært kvalm. Dét er ikke ting man forbinder med dårlig konkurranseform. Og Sverre har vært veldig god på trening, poengterer han.

– Han ble nummer tre på 5000 meter lørdag, da gikk han bra. Vanligvis pleier han å være enda bedre på dag to av mesterskap, men det var ikke tilfellet denne gang. Det kan også tyde på sykdom. Det er kjipt, for i utgangspunktet hadde han medaljen i lommen, mener landslagssjefen.

Sven Kramer var ustoppelig på vei mot sitt niende europamesterskap. Han seiret 1,12 tidspoeng foran landsmannen Jan Blokhuijsen og 2,60 foran belgiske Bart Swings.

Pedersen endte på 4.-plass, slått av Kramer med 3,24 poeng.

– Nå må noen finne ut hva som feiler Pedersen, sa NRKs skøyteekspert Even Wetten.

Skulle vært disket

I det siste paret gikk Kramer mot Blokhuijsen. Kramer åpnet med å tjuvstarte, og på den andre starten var det klart at Blokhuijsen hadde skøyten over streken. Ifølge Wetten skulle han helt klart ha vært diskvalifisert, men ifølge regelboken er det bare starteren som kan diskvalifisere en løper og ikke overdommeren.

Tidligere søndag sviktet Pedersen litt på 1500-meteren. Fana-løperen klarte bare en sjetteplass på mesterskapets nest siste distanse. Han endte 1,60 sekunder bak russiske Denis Juskov, som hadde tredjeplassen sammenlagt før den avgjørende 10.000-meteren.

– Dette er ikke helt supert. Jeg er stygt redd det blir tøft å slå russeren. Det er i det svakeste laget, sa Wetten.

For hardt

Juskov var raskest på 1500 meter med tiden 1.46,54. Han slo Sven Kramer med én fattig hundredel. Sindre Henriksen ble nummer tre, en sterk prestasjon av 24-åringen. Han ble slått med 1,28 sekunder.

Pedersen måtte slå Juskov med 3,02 sekunder for å ta seg forbi, men i jakten på et knockoutslag satset han for hardt på avslutningsdistansen, sprakk og måtte se Swings utnytte den svake avslutningen til å ta seg forbi i sammendraget.

Sindre Henriksen endte på 8.-plass i EM, mens Simen Spieler Nilsen ble nummer 11. Nilsen fikk ikke gå 10.000 meter.

(©NTB)

Les mer om

  1. Sverre Lunde Pedersen