Sport

«Hva tenkte egentlig min kreftsyke kamerat om sykdomshysteriet?»

KOMMENTAR: Angsten for å bli syk er på grensen til det hysteriske, skriver Bertil Valderhaug.

Alle forholdsregler tas for at Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo skal unngå sykdom i Sør-Korea.
  • Bertil Valderhaug
    Bertil Valderhaug

PYEONGCHANG: Vanvidd? Panikk? Fare for selvoppfyllende profeti? Eller bare sunn fornuft for ikke å bli smittet av den syken som allerede har slått ut flere hundre personer i OL-området?

Det er sikkert mange som rister oppgitt på hodet nå. For i dag ble det slått full alarm i den norske OL-troppen. Nå gjør de alt de kan for å unngå at noroviruset sender håpene våre til sykesengen.

En håndhilsen, et lite snufs eller en litt for hard hoste kan være nok. Da kan våre håp bli smittet. I verste fall går ikke bare én OL-drøm i knas, men store deler av den norske troppen kan bli rammet.

Bertil Valderhaug, redaktør i 100 % Sport.
Les også

Olympiatoppen slår full alarm: «Hold avstand til utøverne»

OL = Eldorado for virus

Sår hals eller ond mage til feil tidspunkt kan velte hele OL. Da er det fire år til neste gang.

Fire år med beinhard trening og forsakelser. Jeg skjønner godt at de er forsiktige og på grensen til hysteriske.

Så går det naturligvis en grense for hvor stor sykdomsangsten kan være. De aller fleste kommer langt med å ha på seg varmt nok tøy, være nøye med håndvasken og unngå store folkemengder. Sånn sett er et OL, overbefolket av personer fra alle verdenshjørner, et eldorado for bakterier på vandring.

Jeg har vært på mange mesterskap og olympiske leker siden debuten på Lillehammer i 1994.

Hver eneste gang har det vært ekstremt fokus på å holde alle friske og raske. Nesten hver eneste gang har det likevel endt med sykdom.

På pressesenteret i Pyeongchang blir journalistene oppfordret til å smøre hendene med Antibac.

Jevnes drøm knust

Aller verst var det i Ramsau i 1999. Hvem glemmer vel da Erling Jevne skulle ta sitt første femmilsgull, men isteden endte opp med løs mage og måtte avbryte løpet? Det ble skrevet side opp og side ned om det.

I Val di Fiemme fire år senere hadde på nytt et virus angrepet den norske troppen. Thomas Alsgaard var rammet, og vi fikk følelsen av det norske ski-riket vaklet.

Vi satt vakt utenfor deltagerhotellet. Helst skulle vi ha en prat med Alsgaard og et bilde som kunne dokumentere at han var for syk til å gå flere skirenn i mesterskapet.

Reddet av broren

Vi var mange pressefolk som ventet i timevis. Samtidig tekstet jeg med en barndomskamerat. Han var kvalm og dårlig, han også.

Det norske stafettlaget i Ramsau. Fra v: Thomas Alsgaard, Bjørn Dæhlie, Espen Bjervig og Erling Jevne.

Så dårlig at han lå rett ut i månedsvis.

Så utenfor at han knapt greide å få i seg mat.

Så kvalm at han måtte kaste opp hvis det var et bilde på veggen. Kritthvite vegger uten tilbehør var det eneste som gjorde at han greide seg sånn noenlunde, der han lå og håpet at beinmargstransplantasjonen fra broren skulle virke.

Rammet av leukemi som han var, brydde han seg fint lite om Alsgaard eller noen av de andre norske var satt ut av spill. Naturligvis ikke. Hva tenkte egentlig min kreftsyke kamerat om sykdomshysteriet?

Den lille andedammen

I slike tilfeller får du en liten vekker. Det er når du sammenligner idrettens lille andedam med utfordringene mange andre daglig har, du skjønner hvor patetisk dette kan oppfattes. Hvor teit det vi driver på med fort kan oppfattes.

Men av alle uviktige ting i Norge de neste ukene, er OL det viktigste. Da gjelder det for alle de 109 utøverne å holde seg friske fra ilden tennes til den slukkes. Uansett hvor hysterisk det måtte bli.

Så får det være opp til oss som skriver om dette å ta noen pust i bakken innimellom og tenke på at det tross alt bare er idrett vi skriver om. Og idrett skal jo egentlig bare være gøy.

PS: Beinmargstransplantasjonen virket. Kameraten min ble heldigvis frisk. Under OL kommer han nok til å følge lekene fra TV-stolen hjemme i Trondheim.

Les mer om

  1. OL
  2. Langrenn
  3. Thomas Alsgaard
  4. Sykdom