Hylles som tidenes gullag: – Det blir nok én øl i kveld

Slik feirer Daniel-André Tande (23) og Johann Forfang (22) gullet.

VM-GULL: Her er Johann Forfang (til venstre) og Daniel-André Tande med gullmedaljene rundt halsen.

OBERSTDORF: Norge er verdensmester i skiflyging etter en knusende seier i Heini-Klopfer-bakken i dag. Norge vant med 1662,2 poeng – 46,4 poeng foran Slovenia og 70,1 poeng foran Polen.

– Det blir nok kanskje én øl, men ikke noe mer enn det. I tillegg blir det pakking til hjemturen. Vi kan heller feire når sesongen er ferdig, sier den dobbelte verdensmesteren Daniel-André Tande til iTromsø.

Det blir kanskje en alkoholenhet på Forfang også – men neppe øl.

– Jeg er ikke så vanvittig glad i pils. Jeg sliter litt i sosiale lag, sier Forfang og ler.

– Nei da, det blir kanskje et glass vin, legger han til.

Den ordentlige feiringen tar Norge etter sesongen.

– Det blir litt sånn. Det går slag i slag nå. Det gjelder rett og slett å være «på», sier Forfang, som hoppet 214 og 217 meter.

Les også

Et møte etter forrige sesong kan være forklaringen på VM-eventyret

– Hjertet i halsen

Forfang vant også laggull i skiflyging for to år siden – og har dermed nå to i samlingen. Han er tidenes utøver fra Tromsø.

22-åringen forteller om et tøft mentalt press. Utøverne er mer nervøse foran en lagkonkurranse.

– Jeg tror alle sammen kan skrive under på det. Det var flere i dag som hadde en følelse som «jeg skal f ... ikke drite meg ut i dag». Du må være sterk i hodet for å takle disse tankene. Det handler om å finne fokus, og det følte jeg hele gjengen klarte i dag, sier Forfang.

Ankermann Daniel-André Tande måtte korrigere litt i lufta ut fra hoppet, men «kontrollerte» inn et sistehopp på 202,5 meter.

– Vi turte ikke innse noe før «Danny» hadde passert den grønne streken i siste hopp. Han var ustabil over kulen, så alle sto litt med hjertet i halsen før han fant flyten og klarte å dra meter nedover. Det var så utrolig godt da han passerte streken. Jeg har nesten ikke ord, sier Forfang til iTromsø.

– Det er ekstremt stort å vinne som lag. Det er denne gjengen du trener med nærmest året rundt og reiser med flere hundre døgn i året. Å få lov til å prestere på dette nivået med guttene, det er helt fantastisk, sier Tande.

Hans mor, Trude, er fra Narvik.

– Jeg føler litt tilhørighet til nord, selvfølgelig, men det er mest Kongsberg-kar i meg. Jeg har jo bodd der siden jeg var seks måneder gammel. Nordlendingsdialekt blir det aldri noe av, sier Tande med et smil.

Les også

Her er statistikken som taler for VM-gull til Norge

– Tidenes lag

Sportssjef Clas Brede Bråthen er mektig stolt av Forfang, Tande, Andreas Stjernen og Robert Johansson.

– Er dette det beste norske laget noen gang?

– Ja, jeg tror det, svarer Bråthen til iTromsø.

– I tillegg er bestemann (Kenneth Gangnes) skadet. Jeg tror det er det beste hopplaget vi noensinne har hatt – i alle fall i moderne tid.

Nå blir forventningene skyhøye foran OL i Pyeongchang. Lekene starter 9. februar.

– Det er på en måte det vi jobber for at de skal bli, så får vi se om vi er flinke nok til å takle det. Vi går inn i mesterskapet med mange hoppere som har toppkapasitet, og et lag som har vunnet seks lagkonkurranser på rad. Det å prøve å fraskrive seg et favorittstempel nå, blir litt som «komiske Ali», sier Bråthen, som ikke vil endre målsettingen om to hoppgull i OL.

– Men vi kommer til å prøve å vinne flere, ja, slår han fast.

Det norske laget ble historisk i dag. Ingen andre lag har vunnet fire VM-laggull i skiflyging. Østerrike har tre.