Det vanskelige førsteåret som utenlandsproff

Å forlate Bergen for å ta nye steg utenlands kan være tøft nok. Bare spør Stine Lund Andreassen og Linn Gossé.

Linn Gossé hadde en tung førstesesong i utlandet. Nå har hun troen på at årets sesong blir mye bedre.
  • Trond Sandvik

— En tung førstesesong, medgir Gossé.

— Enig. I hvert fall det første halve året, samtykker ex. Frankrike-proff Andreassen.

De siste to årene har seks norske kvinner og menn forlatt Hordalands tre eliteserieklubber Tertnes, FyllingenBergen og Stord i håp om å ta ytterligere steg som håndballspillere. Fem av dem har fremdeles landslagsambisjoner.

Men det å forlate kjente og trygge omgivelser har ikke vært like lett for alle. En ny håndballkultur, en fremmed plass. Nytt språk. Et liv uten familien. Utfordringene kan være – og har vært – mange.

Les også

Erode Scheie etterlyser mer tålmodighet: - I Norge hauser vi opp spillere for raskt

TIL SÂVEHOF. Stine Lund Andreassen medgir at hun ikke helt passet inn i fransk håndball. Nå er det det svenske storlaget Sävehof som gjelder.

Uvant rolleStine Lund Andreassen er bergensjenten som syntes nok var nok etter mye usikkerhet omkring økonomi og satsing i Tertnes. I fjor sommer valgte hun å satse på Bordeaux-laget MIOS Beglés i stedet. Det skulle bli med det ene året.

— Å være playmaker i Tertnes var noe helt annet enn å bekle den samme rollen i fransk liga. Veldig krevende, erkjenner 28-åringen. Andreassen har nå byttet beite og kommet geografisk mye nærmere Bergen. Det betyr mye. Hun ser optimistisk på sitt nye håndballiv i svenske Sävehof.

Les også

Håndballjentenes nye playmaker

— Jeg trives veldig godt, både sosialt og sportslig. Vi har en veldig god ramme rundt laget, der alt ligger til rette for satsing og utvikling, sier den fotrappe midtbacken.

Samtidig med Stine Lund Andreassens Tertnes-exit forlot også profilen Linn Gossé Bergen etter fem år i helblått. Tilbudet fra Randers fristet. Men det skulle bli et tøft førsteår på Jylland.

Les også

Landslagssjefen advarer: - Vi har vært langt nede i kvalitet

Satser i Bundesliga

— Heldigvis ser jeg mye lysere på det nå. Formen er i anmarsj og jeg gleder meg til sesongen som akkurat har startet, forteller Gossé. Før hun letter på sløret:

— Jeg hadde et vanskelig år i fjor. Med fyring av trener og en del turbulens i laget. Dessuten var det til tider tungt å ikke ha samboer og familie rundt seg.

Ferskeste kvinne ut er Tonje Løseth. Den hardtskytende Tertnes-backen har, i likhet med Linn Gossé, landslagsambisjoner – og håper tysk Bundesliga kan være forløsende.

— Jeg er brukbart fornøyd så langt. Men synes ikke at jeg har prestert på mitt beste nivå, verken i oppkjøringen eller i seriestarten. Nytt lag, ny trener og ny spillestil som det tar tid å sette seg inn i. I tillegg kommer nytt språk, som også byr på sine utfordringer, medgir Løseth. Hun har samboeren med seg til Tus Metzingen.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson er forsiktig med å konkludere på spørsmålet om det var rett av Tonje Løseth og Linn Gossé å reise ut. Begge kommer pr. dags dato inn under kategorien rekruttlandslagsspillere. Mens landslagstoget egentlig aldri har rullet inn på perrongen der Stine Lund Andreassen har stått og ventet.

Vil ha flere i Champions League

— Du vet aldri hva et slikt valg bringer. Det er så mange faktorer som spiller inn. Blant annet tålmodighet. Men å komme til en klubb utenlands med større ressurser enn hva vi er vant med her hjemme, gir ofte en bedre helhet i hverdagen. Du kan konsentrere deg fullt og helt om det som skal til for å bli en bedre håndballspiller.

- Hvordan ser du Tonje Løseths muligheter for å komme seg inn på A-landslaget?

— Hun har tatt steget nærmere en 20-mannstropp. Særlig forsvarsmessig. Men Tonje må bli stabilt mer målfarlig. Jeg vil ha frem mer av skytteren i henne.

- Og Linn Gossé?

— Linn virker fornøyd. Og hun var på hogget under siste samling – i hvert fall i første del. Men konkurransen er tøff på hennes plass.

Hergeirsson påpeker samtidig viktigheten av å få norske landslagskandidater ut til de virkelige toppklubbene i Europa. Der befinner verken Tus Metzingen eller Randers seg i dag.

— Larviks jenter får den matchingen de trenger gjennom å tilhøre toppsjiktet i Champions League. Men dersom vårt kvinnelandslag skal lykkes internasjonalt, det vil si spille seg til semifinaler og finaler i EM, VM og OL, må også en stor del av dem som er ute bryne seg mot de beste hele året. Og når jeg sier de beste; da mener jeg klubbene i Champions League.