Sport

Ekspertene slakter Norge

Norge ledet kappløpet om utstyr, smøring og høydetrening. Så ga vi forspranget fra oss. Hva gikk egentlig galt?

  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Pragelato Toppidrettssjef Jarle Aambø serverte kake, men det var ingen fest.19 medaljer i OL, og kun to av dem av gull, skapte flere spørsmål enn svar. Aambø var selv ydmykt opptatt av at vi kanskje ikke hadde vært ydmyke nok. Seiersrusen fra de siste års OL og VM i de mange vinteridrettene har gjort idretten litt blendet. Det har vært vanskelig å se at vi sakte, men sikkert har tapt terreng.— Det er ingen tvil om at vi har gitt fra oss forspranget, sier Johan Kaggestad, mangeårig trener i forskjellige idretter og med godt kjennskap til Olympiatoppen både innenfra og fra utsiden.- Mange idretter har vært seg selv nok. Nå må vi lære å samarbeide igjen. Det var kanskje ikke så dumt at det gikk litt dårlig, for det gir rom for ransakelse. Noen idretter vil ikke samarbeide på tvers, men det er de nødt til å gjøre. Vi er så små i norsk idrett at vi må lære av hverandre.

Utrente skiskytterjenter.

— De dårlige resultatene lyver ikke. Når mange utøvere gjør det så dårlig, er det ikke tilfeldigheter. Skøyter har jo bommet helt på formen, skiskytterjentene virker direkte utrente, og i langrenn er det nesten bra at Marit Bjørgen ikke vant, bortsett fra at det er synd på henne. Hvis hun hadde tatt mange medaljer, ville det bare dekket over tilstanden i norsk kvinnelangrenn, som ikke er god, sier han.- Det er dessuten spesielt å se at en utøver som Tord Asle Gjerdalen, som studerer medisin på heltid og står utenfor landslaget, er den beste nordmannen på femmila. Det burde få flere til å tenke.

Kritisk.

— På meg virker det som samarbeidsånden fra 1990-tallet langt på vei er borte. Den løftet norsk vinteridrett, sier NRK-journalisten og tidligere proff-syklist Dag Erik Pedersen til NTB. Han liker ikke at det forsvinner kompetanse ut av landet på leder/trenersiden. Og enda verre, ifølge Pedersen, klimaet innad i idrettsfamilien kunne vært bedre.- Det er for mange småkonger i særforbundene. Det må dras sammen og i samme retning i alle ledd.Også tidligere langrennsløper Torgeir Bjørn mener at Norge er inne på et galt spor. I et intervju med NTB sier han at han føler at norsk toppidrett kanskje har stoppet noe opp når det gjelder nytenkning både i trening, utstyr og smøring av ski.

Ikke redd.

Jarle Aambø er slett ikke redd for kritikk. Han ser mange og sterke prestasjoner i dette OL, men at vi har foretatt en sideforskyvning fra gull til sølv og bronse. Han tror heller ikke at det handler om tilfeldigheter og sykdom.- Vi er ikke lenger best når det gjelder. Det er mye å ta tak i. Vi må se om vi fortsatt er i tet når det gjelder høydeproblematikken, det er en ubalanse når det gjelder kvinner og menn og satsingen på dem, og vi har mye mer å hente på mental og teknisk trening, sier han.- Kanskje har vi beveget oss mer fra en offensiv holdning, og over til en mer passiv. Vi vet hvor viktig det er å være i angrepsposisjon. Vi har kanskje gjentatt en suksessformel.- Hva gjør dere nå mot neste OL? - Bruke OL for alt det er verdt. Ta med oss erfaringene her og jobbe videre. Vi skal ikke klage på pengemangel, men det har vært en tøff periode i norsk idrett, og vi har spisset og spisset i toppidretten. Vi må ikke spisse oss til døde.- Har det vært for mange konflikter underveis? - Det skal ikke være helt harmoni. Alle må ikke gå i takt. En konflikt kan være med å renske opp.- Langrenn har stått litt så siden av Olympiatoppen. Skal dere prøve å få dem inn i folden igjen? - Gjennom Atle Kvålsvoll har vi fått et nærmere samarbeide med langrenn. I fremtiden tror jeg at vi skal se nærmere på om flere idretter kan samarbeide tettere, sier Jarle Aambø.

På OLs siste dag fant toppidrettssjef Jarle Aambø frem bløtkaken. Ikke alle i det norske medie-korpset lot seg imponere.

Les mer om

  1. OL