Sport

Lunde Pedersens kjæreste: – Når jeg går bananas, roer Sverre meg ned

Kjæresten til Sverre Lunde Pedersen forteller hvordan det er å leve med en OL-gullvinner.

BLIR MOBBET: - Sverre blir mobbet av de andre på laget fordi han ringer til meg hver dag. Men jeg setter pris på det, sier Ingunn Trædal med et smil. Da hun møtte Sverre Lunde Pedersen under medaljeutdelingen torsdag kastet hun seg om halsen på kjæresten. Foto: Rune Sævig

  • Øystein Vik

PYEONGCHANG: Innimellom alle koreanerne på Pyeongchang Medal Plaza var det en blond bergenser som stakk seg ut: Kjæresten til Sverre Lunde Pedersen.

Ingunn Trædal har fulgt sin samboer gjennom hele OL, og har tilbragt rundt to uker i Sør-Korea. Endelig fikk hun se sin Sverre få OL-gullet hengt rundt halsen. Da kom tårene.

– Det er utrolig hvordan det har snudd på ett år. Da slet han og var så usikker. Nå er det deilig å se ham, med selvtilliten tilbake, smilende og vinkende til publikum, sier Trædal til BT.

I fjor på denne tiden hadde Lunde Pedersen tilbakelagt en sesong som var et skuffelse. Men til OL har han truffet med formen perfekt. Bronse på 5000-meteren og gull på lagtempo er det blitt.

– De andre medaljene han har vunnet ligger i en skuff på gjesterommet, men OL-medaljene må vi få vist frem på et vis. Vi må henge dem et sted der de viser, sier Trædal.

GULL: Nå Sverre Lunde Pedersen får gullet slipper Ingunn Trædal alle følelsene løs. Foto: Rune Sævig

Les også

Pappa Pedersen om gull-sønnens tunge øyeblikk: – De som trodde Sverre var ferdig, de tok feil

Yin og yang

Rett før medaljeutdelingen kom Sverre Lunde Pedersen ut fra brakken der utøverne venter før de går på scenen. Han kom ut for å hilse på kjæresten, som han har sett lite til de siste to ukene.

For Lunde Pedersen bor i deltakerlandsbyen som er lukket for alt og alle. Trædal har pendlet fra Seoul til Gangneung for å se alle skøyteløpene.

De to kastet seg om halsen på hverandre, og gullkyss ble det.

– Vi er samboere, og støtten jeg har fra henne betyr mye. Når vi bor sammen, blir det ekstra spesielt. Da får hun se hvordan jeg gjør det hver dag, selv om vi har vært mye på reise, sier Lunde Pedersen.

I Sør-Koreas flagg er det yin- og yangsymbol i midten. Yin og yang symboliserer to motsetninger som utfyller hverandre. En beskrivelse som også passer på Ingunn Trædal og Sverre Lunde Pedersen.

– Sverre er ydymyk og kanskje den roligste personen jeg har møtt. Han holder alltid hodet kaldt. Jeg er motsatt. Når jeg går bananas, roer han meg ned. Sverre er veldig behagelig å være rundt, forteller Trædal.

Les også

Nederlandsk journalist etter Norges gullbragd: – Nå er Lunde Pedersen bedre enn Kramer

PÅ TRIBUNEN: Ingunn Trædal var kjapt nede for å gratulere kjæresten Sverre Lunde Pedersen etter gullet på lagtempoen var et faktum. Foto: Rune Sævig

Da Norge sikret lagtempogullet i Gangneung Oval onsdag, kunne Trædal høres godt på tribunen. Samtidig var Sverre Lunde Pedersen roligheten selv og gikk inn i konsentrasjonsboblen. Også på P3 har motsetningen Trædal/Lunde Pedersen vært tema.

– De snakket om en video der jeg hylte og gren, mens Sverre var helt rolig, sier Trædal.

Da Lunde Pedersen dro det norske lagtempolaget i 11 av 16 runder, ble hun kanonstolt over styrken til kjæresten.

– Det er ingen tvil om at det var Sverre som gjorde dette gullet. Han har ikke hatt lykken med seg så langt i OL. Han kunne hatt to sølv, men hadde bare én bronse før lagtempoen. Jeg unner ham dette veldig.

Les også

Gullvinner Pedersen: - Fantastisk å høre publikum bli stille

Møttes i 2015/2016-sesongen

Lunde Pedersen og Trædal bor sammen. De møttes i 2015/16-sesongen - som Trædal sier det. Idrettssjargongen er på plass. Men idrett visste hun lite om før hun ble «skøytefrue».

Hun hadde aldri sett på skøyteløp. Men nå er hun helfrelst på å se løpere duellere mann mot mann, eller kvinne mot kvinne, med stål under føttene.

– Jeg fikk «anbefalt» Sverre hos en venninne. Jeg visste ikke hvem han var da vi møttes. Han satte pris på det, tror jeg.

LYKKEFLAGGET: Ingunn Trædal har fått med seg lykkeflagget til Jarle Pedersen, Sverre Lunde Pedersens far. - De norske går alltid godt når dette flagget er med. Det gjorde de nå også, sier Trædal. Foto: Rune Sævig

Å være sammen med en idrettsutøver er noe utenom det vanlige. Sverre Lunde Pedersen er borte over 200 dager i året. Han må legge seg tidlig, drikker nesten aldri og trener timevis hver dag. Lunde Pedersen strever med å få i seg nok kalorier, en galei studenten Trædal ikke kan følge med på.

– Før jeg møtte Sverre tenkte jeg aldri over det om jeg følte meg litt snufsete, men nå må jeg holde avstand med en gang jeg kjenner antydning til noe. Jeg kan ikke ødelegge en hel treningsuke, sier Trædal.

Ferie blir det lite tid til, selv om de har planlagt en Italia-tur etter sesongen. Når Trædal reiser for å se skøyter får hun ikke bo på samme hotell som Lunde Pedersen.

Les også

Suksesstreneren etter nytt gull: – Jeg fikk mye tyn fra media og skøyteinteresserte

Blir imponert

Når Lunde Pedersen går ut for å sykle i tre grader og regn i Bergen, lar kjæresten seg imponere.

– Jeg kan ikke forstå at han gjør det. Han presser seg så hardt. Jeg hadde håpet treningsgleden skulle smitte litt over på meg, men det har den dessverre ikke gjort.

Lunde Pedersen deler lagtempogullet med Sindre Henriksen, Håvard Bøkko og Simen Spieler Nilsen. Da gullet var et faktum onsdag kveld i OL-byen, merket Trædal at Lunde Pedersen endret seg.

– Han gikk fra å være så seriøs, til å bli litt mer kjepphøy, men det gjør ingenting. Gullet betyr ekstra mye for ham.

Les mer om

  1. Skøyter
  2. OL
  3. Sverre Lunde Pedersen
  4. Gull
  5. Simen Spieler Nilsen
  6. Håvard Bøkko