Sport

- Dette er nesten som å være i Grimstad

I den blå ledertrøyen storkoste Thor Hushovd seg på torget i Svolvær før starten på dagens Arctic-etappe.

Hushovd føler seg hjemme i Nord.
  • Kjetil Flygind

STOKMARKNES: I strålende sol og med et stort glis kom BMC-laget, anført av Thor Hushovd, trillende inn på torget i Svolvær før starten på den 3. etappen fra Svolvær til Stokmarknes i formiddag. Hushovd og lagkompisene slo seg ned ved et bord og de mange fremmøtte sto nærmest lamslått og så på sykkelstjernen før mange gikk bort for å dele ut klemmer og for få autograf og bli avbildet sammen med BMC-rytteren.

*** Følg innspurten på dagens etappe i Arctic Race of Norway fra kl. 16 her: Trykk her og følg løpet live!**

— Dette er nesten som å være i Grimstad, utbrøt Hushovd og lo godt da det gikk opp for folk at han gladelig stilte opp og folk strømmet til.

Ikledd blå ledertrøye

Før starten i Svolvær, gårsdagens start- og målby, kunne Hushovd nyte solen ikledd sin blå ledertrøye. Den fikk han etter seieren i går. Han leder med tre sekunder på Kenny van Hummel i sammendraget, og målet er å forsvare den helt til Harstad i morgen, hvor rittet avsluttes.

Thor Hushovd satte et perfekt punktum på den 2. etappen av Arctic race of Norway da han spurtet inn til seier på etappen i Svolvær fredag.

— Det var en kaotisk avslutning på etappen. Men jeg satt fint på hjul, Adam Blythe kjørte et veldig bra opptrekk, og da jeg klinte til var det ingen som klarte å ta meg. Men jeg gikk dypt, sa Hushovd etter gårsdagens seier.

Hva betydde denne seieren for deg?

— Den betyr mye. Jeg har støttet dette løpet i lang tid og er en ambassadør for det, jeg føler meg som en del av det. Det kunne ikke bli bedre enn dette, sa Hushovd til Aftenposten.

- Handler om å vinne sykkelløp

Og med sin sjette seier for sesongen er 2013 i ferd med å en virkelig god sesong for Hushovd.

— Ja, den er det. Selv om ikke alle seirene er like store, så handler det om å vinne sykkelløp. Og ikke minst kjenne at kroppen jobber sammen med en og ikke mot en som var tilfelle i fjor. Så dette er helt klart veldig moro, sa Hushovd til Aftenposten etter gårsdagens etappe.

En som også var raskt på plass i presseområdet bak podiet i sentrum av Svolvær var Atle Kvålsvoll. Han er Hushovds personlige trener i tillegg til at han er sportsdirektør i Hushovds eget lag, Team Plussbank. Kvålsvoll tror Hushovd kan ha mange år igjen på sykkelen nå som han er tilbake for fullt etter marerittåret i fjor.

— Nå har han fått stabiliteten tilbake, det er viktig. Og fysisk sett er det ingenting i veien for at han kan holde på til han er 40 år. Han må selvfølgelig svare på hvor lenge kan vil holde på selv, det er jo moralen og lysten som avgjør det. Du har jo ryttere som er over 40 år som holder på. Det man har investert av trening og matching får man betalt for fra 28 år og oppover. Thor har blitt matchet gradvis i de lagene han har vært i, og den gevinsten henter han ut nå, sier Kvålsvoll.

- Litt av 2011 i han nå

Johan Kaggestad mener Thor Hushovds formutvikling i 2013 og de treningsmessige grepene han har gjort de siste årene gjør at Hushovd kan bli bedre enn han noen gang har vært.

— Jeg ser litt av 2011 i ham nå, sier Kaggestad.

Da vant Hushovd to individuelle etapper i Tour de France, samt lagtempoen. I tillegg vant han en etappe i Sveits rundt og hadde den gule ledetrøyen i Tour de France i syv dager.

— Relasjonen mellom vektnedgangen hans og den treningsmessige endringen gjør at han er i stand til å vinne flere sykkelritt enn tidligere, og sånn sett kan han bli enda bedre enn han har vært, fortsetter Kaggestad.

— Jeg kjenner jeg er i nærheten av 2011-formen, sier Hushovd selv.

Les mer om

  1. Thor Hushovd