Sport

Bjørgen innrømmer at hun gjør én typisk feil når hun er på skitur med familien

Marit Bjørgen lærer opp nye skiinstruktører, men forteller at det kan være vanskelig å følge eget råd.

Marit Bjørgen trives med å lære opp skiinstruktører og minner om at det ikke er nødvendig å være på et stadion for å gå langrenn. Bruk nærmiljøet, er Bjørgens oppfordring. Foto: Håvard Haugseth Jensen

 • Anne-Marit Dahl

GRANÅSEN: Marit Bjørgen (39) beskriver livet som tobarnsmor mer travelt enn livet var som toppidrettsutøver. Hun har likevel funnet tid til å besøke utvalgte storbyer i Norge for å inspirere framtidige skitrenere.

Hun advarer mot for tidlig fokus på resultater og mot å ha det travelt.

– Jeg prøver å poengtere at leken er viktig. Og at det er viktig å være tålmodig. Man må ikke gå for fort fram og hoppe over noen steg, sier Bjørgen - som innrømmer at det ikke alltid er like lett:

– Jeg merker som mor selv at jeg kan være litt utålmodig. Men jeg tenker at man ikke trenger å gå fortest mulig fram til i et punkt, sier Bjørgen.

Les også

Marit Bjørgen tar et oppgjør med utstyrshysteriet blant unge: – Man trenger ikke topp utstyr som 12-åring, det er bare tull

Kan gå 200 meter

– Hvordan ser en typisk skitur ut for deg med familien?

– Det må være på ungenes premisser. Hvor langt vil de gå? Hva vil de gjøre? Hvis de vil stoppe og kjøre ned bakken flere ganger, så la dem få det. Glem at vi skal gå til et punkt. Kanskje klarer vi bare å gå 200 meter på hele turen, sier hun.

Som ambassadør for kurset Grasrottrener møter Bjørgen både erfarne og helt ferske trenere som skal veilede nybegynnere innen langrenn.

Les også

Bjørgen prater om samhold, men bak er det noe som skurrer

Interessen for å delta på Grasrottrener-kurs med Marit Bjørgen var stor. Kurset er i regi av Norges Skiforbund i samarbeid med Norsk Tipping. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Når skiglede skal skapes, snakker ikke den tidligere skidronningen om antall skipar eller om perfekt glid.

– Vi som foreldre kan påvirke barnas forhold til utstyr. Mine er såpass små ennå og har ikke noe forhold til det, men det er klart at hvis de får nytt utstyr under treet hver jul, så er man jo med på å påvirke. Hos oss blir det sånn at lillebror må arve fra storebror. Ved å ta vare på utstyret, så kan man få ned kostnadene. Så får man se når man blir eldre hvilken retning satsingen tar, sier Bjørgen.

Les også

«Fortsatt suveren i sprint, men dette er urovekkende før VM»

Ikke nødt til å dra på stadion

I møtet med de kommende skiinstruktørene har Bjørgen fokus på lek og mestring, og på helt grunnleggende ferdigheter.

Marit Bjørgen mener foreldre har et ansvar for å holde kostnadene nede i langrennssporten. Ha i stedet fokus på lek, mestring og godt miljø på trening, mener den tidligere skidronningen. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Man må klare å ta skiene av og på, reise seg opp etter fall, få kontroll på skiene, kunne enkel tyngdeoverføring, kunne gli og stoppe og utnytte terrenget eller teknikken for å skape fart.

– Man må legge til rette for en god aktivitet der man kan utfolde seg og oppleve mestring på sitt nivå. Alle må bli sett, og det sosiale er viktig. Man må kunne være på trening sammen med vennene sine, uavhengig av hvor god man har lyst til å bli på ski, mener hun.

Hun mener man kan utnytte mulighetene som ligger i nærområdet.

Berit Rosten var blant deltakerne som fikk inspirasjon til nye aktiviteter på kurset som var rettet mot instruktører for nybegynnere på langennsski. Foto: Håvard Haugseth Jensen

– Man må ikke være på et skistadion. Vi må drive aktiviteten i de områdene man har, sier hun.

Les også

Lei dyre og usunne mellommåltider? Her er fem smarte oppskrifter.

Ikke viktig å gå langt

Kursdeltaker Berit Rosten syns det er inspirerende at Bjørgen har fokus på de yngste skiløperne. Som frivillig instruktør i Trondhjems Skiklub har Rosten selv opplevd hvor viktig leken er. Ifølge henne syns barna det er mye morsommere å kjøre i humpeløypa enn det er å konkurrere mot hverandre i stafetter.

– Som voksne er vi også veldig opptatt at vi har gått så og så langt. Det er ikke det som nødvendigvis er så viktig for barna. Gå ut når det er fin snø. Oppsøk gode forhold og lek gjerne flere sammen. Skap mestringsfølelse, er Rostens tips for å skape skiglede.

Bjørgen trekker også fram trivsel og miljø som en viktig faktor for skiglede.

– Grunnen til at jeg holdt på så lenge, er jo gleden ved å holde på med langrenn. Og ved å leke seg på ski, øver man på balanse og tyngdeoverføring, sier Bjørgen som bruker Johannes Høsflot Klæbo som et eksempel.

– Han henter sekunder på de andre, i for eksempel svinger. Det tror jeg er fordi han har lekt seg mye på ski, sier Bjørgen.

Vil ikke pushe sønnene

Hun advarer mot å gå for fort fram og mener spesifikke teknikkøkter ikke er nødvendig før i 11–12-årsalderen.

– Man kan gi tips innimellom, med jo bedre balanse, koordinasjon og kontroll du har på kroppen din, desto enklere er det å lære teknikk når du blir eldre, sier hun.

Man må ikke ha tilgang til et stadion for å ta på langrennsskiene, mener Marit Bjørgen, som oppfordrer til lek i nærmiljøet. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Selv trives Bjørgen i trenerrollen og ser fram til å bidra når sønnene blir eldre.

– Når mine gutter blir eldre, skal jeg være på skitrening. Jeg håper å være med å inspirere, sier Marit Bjørgen.

Hun kommer ikke til å pushe dem.

Marit Bjørgen fikk kos av sønnen Marius da hun vant sitt 15. VM-gull i karrieren i Lahti-VM i 2017. Hun kommer ikke til å pushe eller presse sine barn til å satse på idrett. Foto: RICHARD SAGEN

– Mine foreldre støtte meg, men jeg har gått veien selv og tatt valgene mine. Det er ingen som har pushet eller presset meg. Det er tror jeg er viktig for at man skal holde motivasjonen og gleden opp, sier hun.

Les mer om

 1. Langrenn
 2. Marit Bjørgen
 3. Johannes Høsflot Klæbo

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Marit Bjørgen tar et oppgjør med utstyrshysteriet blant unge: – Man trenger ikke topp utstyr som 12-åring, det er bare tull

 2. LANGRENN

  Han gjør ikke mye utav seg. Men denne mannen er mestvinnende i norsk langrenn.

 3. SPORT

  Toppidrettskvinner utsetter «pensjonsalderen». Heidi Løke (37) og Camilla Herrem (33) vil fortsette i jobben.

 4. SPREK

  Allerede som barn skrev Øyvind Sandbakk (39) opp treningen sin. Nå blir han sjef for anerkjent magasin.

 5. SPREK

  Fra langrenn til forsikring: Styrer flere hundre ansatte etter samme modell som landslaget

 6. LANGRENN

  Kalla får mye av æren: Nå kommer svenskene som kan true Norges hegemoni