Sport

Tysk «dopinglege» tiltalt for alvorlig kroppsskade

En tysk lege som var sentral i dopingringen som ble rullet opp gjennom politiaksjoner under ski-VM i Seefeld er nå tiltalt blant annet for alvorlig kroppsskade.

I dette huset ble flere utøvere pågrepet under VM i Seefeld. Foto: LISI NIESNER / Reuters

 • NTB

I tråd med tyske regler navngis ikke legen av påtalemyndigheten, men i etterkant av politiaksjonene under VM kom det fram at det dreide seg om Mark Schmidt i Erfurt.

Sammen med fire «hjelpere» er han nå tiltalt på flere punkter for å ha organisert doping for utøvere av flere idretter, deriblant sykling og diverse vinteridretter.

Ifølge påtalemyndigheten inngikk blodoverføringer og tilføring av veksthormoner i en «sofistikert behandlingsplan» som skulle hjelpe utøverne å prestere bedre og samtidig minimere faren for avsløring gjennom dopingprøver. Tiltaleskriftet er på 145 sider, skriver ARD.

Tiltalepunktet om kroppsskade stammer fra en hendelse i 2017 da en kvinnelig utøver skal ha fått alvorlige bivirkninger etter tilføring av røde blodlegemer. Den tiltalte legen skal uriktig ha forsikret henne om at prosedyren var helt ufarlig.

Les også

Snakker ut om dopingskandalen i VM: – Jeg måtte gjøre det

Fem utøvere ble pågrepet da politiet aksjonerte mot deres bosteder under ski-VM i Østerrike og samtidig mot legens hjem og lokaler i Erfurt. Politi og antidopingorganer i mange europeiske land og også USA har vært involvert i etterforskningen.

Tidligere skiløper Max Hauke ble i oktober dømt til fem måneders betinget fengsel for idrettslig bedrageri, og skitreneren Mati Alaver fikk forrige måned i hjemlandet Estland en dom på ett års betinget fengsel.

Den tyske påtalemyndigheten opplyser at 23 utøvere fra åtte land er identifisert som mottakere av bloddoping gjennom dopingringen, men at bare utøvere bosatt i Tyskland som har benyttet seg av doping siden 2015, da den tyske loven ble endret, faller under deres jurisdiksjon og kan tiltales.

Legen skal ha drevet med blodbehandling av utøvere siden 2011.

Blant utøvere som har fått utelukkelser for å ha benyttet dopingringens tjenester er den italienske sykkelrytteren Alessandro Petacchi, som har vunnet poengtrøya i tre Grand Tour-ritt.

 1. Les også

  Dopingtatt utøver mente Norge jukset. Hans norske trener forteller om en ukultur.

 2. Les også

  Ble tatt på fersken i VM. Nå har skandaleløperen fått straffen sin.

 3. Les også

  15 løpere fra de skandalerammede lagene skulle til Falun etter VM. Kun én kom

Les mer om

 1. Doping

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Betinget fengsel for dopingtatt langrennsløper

 2. LANGRENN

  Hauke erklærte seg delvis skyldig i dopingrettssak

 3. SPORT

  Den dopingtatte varsleren har fått straffen sin

 4. NORGE

  Gikk amok med øks i halv time mot bil, motorsykkel og leilighet. Gjorde skader for 290.000, men slipper å sone.

 5. NORGE

  Ble passet på døgnet rundt i privat barnevernstiltak. Men nå er den eldste av de to kriminelle brødrene fengslet igjen.

 6. NORGE

  Ble dømt til syv måneder i fengsel: Dette er historiene bak de feilaktige Nav-dommene