Brækhus: - Nå er jeg ikke kriminell lenger

Det 33 år gamle forbudet mot proffboksing er opphevet.

 • Roar Lyngøy
  Roar Lyngøy

Det ble klart etter voteringen på Stortinget tirsdag kveld. 54 stemte for å oppheve forbudet, 48 stemte mot.

– Dette er helt uvirkelig, og jeg er utrolig glad for at Høyre, Frp og Venstre sto på sitt helt til slutt, sier Brækhus til NTB.

– Nå er jeg ikke kriminell lenger. Det har vært en tung bør å ha over seg at man kunne blitt fengslet og omtalt som kriminell. Vi har hele tiden holdt ryggen rak, og dette er nesten som å bli renvasket, fortsetter Brækhus.

Cecilia Brækhus.

– Jeg er utrolig stolt over alle som har jobbet for dette. Jeg vil takke den største støttespilleren min, folket. Uten dem hadde aldri dette gått igjennom.

— Blir en folkefest

– Jeg har ikke tillatt teamet å jobbe med framtidige planer ennå. Nå er vi i mål og vi kan sette i gang. Jeg skal sørge for at dette blir en folkefest. Alle er invitert, også Arbeiderpartiet og SV, men de må kjøpe billetter selv, sa hun.

Vedtaket betyr at Cecilia Brækhus kan forsvare VM-titlene sine i eget land. Når det skjer, er uvisst.Med Venstres stemmer lagt til stemmene fra regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet ble det klart at man opphever forbudet mot profesjonell boksing, et forbud som ble innført i 1981. Nå er det bare Iran og Nord-Korea igjen som har et forbud mot proffboksing.

Ap stemte mot

Norge blir nasjon nummer 205 som tillater proffboksing. Det skjer mot viljen til aktører som den medisinske ekspertisen, Helsedirektoratet og Norges Idrettsforbund.

Under debatten tidligere tirsdag var det store mindretallet med Arbeiderpartiet i spissen opptatt av den medisinske risikoen forbundet med proffboksing.

«The First Lady», Cecilia Brækhus, har VM-beltene i weltervekt i forbundene WBA, WBC, WBO og WPB. Boksepresident Odd Haktor Slåke hadde med seg kake for å feire at det 33 år lange forbudet mot proffboksing nå er over.

– Det har vært en lang dag. Det har vært som en proffkamp og vi er i den 12. runden og bare venter på gongongen, sa generalsekretær i bokseforbundet Erik Nilsen ifølge NTB.

Nordic Fight Night i Norge

Allerede neste år står Viasat og Team Sauerland klare til å arrangere Nordic Fight Night i boksing på norsk jord. Det betyr at Cecilia Brækhus kan bokse på hjemmebane allerede i 2015. Hittil har hun måttet bokse i utlandet når hun har forsvart sine VM-belter.

– Dette er en stor dag for alle som er glade i boksing. Gjennom vårt Nordic Fight Night-samarbeid med Team Sauerland har vi bygget en rekke norske profiler både for et internasjonalt— og et norsk publikum, men vi har naturlig nok savnet en hjemmearena for våre fremste boksere. Med opphevelsen av forbudet mot proffboksing gleder vi oss til å introdusere Nordic Fight Night på norsk jord i løpet av 2015, sier administrerende direktør Vegard Klubbenes Drogseth i Viasat ifølge NTB.

I tillegg til Brækhus har Tim-Robin Lihaug, Kai Robin Havnaa, Simen Smaadal og Alexander Hagen vært i ringen. Nå får de omsider bokse hjemme i Norge.

– Vi vil i løpet av de nærmeste ukene og dagene snakke med norske myndigheter og vår mediepartner Viasat for å bli enige om mulige datoer og passende sted – og håper på å komme med en kunngjøring snart, sier promotor Nisse Sauerland i Team Sauerland.

Fakta om Cecilia Brækhus

 • Alder: 33 (28. september 1981)
 • Yrke: Proffbokser
 • Vektklasse: Weltervekt (66,7 kg)
 • Høyde: 1,71 meter
 • Vekt: 64,6 kg
 • Proffkamper: Ubeseiret i 27 kamper (7 knockoutseirer)
 • Trener: Otto Ramin
 • Promotor: Nisse Sauerland
 • Bosted: Berlin
 • Verdensmester i WBA (World Boxing Association), WBC (World Boxing Council), WBO (World Boxing Organization) og IBF (International Boxing Federation)
 • Aktuell: Feiret opphevelsen av forbudet mot proffboksing i Stortinget tirsdag.