Sport

Hockeyguttas VM-revansj: Martinsen fikset seier over topplag

Norge avgjorde høydramatisk kamp.

hockeyjubel.jpg
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Norge – Sveits 4-3 (e. f)

MOSKVA: Det var nesten ikke tro. Norge hadde tre poeng i lomma til det gjensto 10 sekunder. Men to er ikke så verst det heller.

Les også

Mini-Lino er spilleren Norge må se opp for i dag

For et drama. Spillerne ofret det de kunne for å ri inn 3-2-ledelsen laget hadde slitt seg til. Men så tok Sveits ut keeperen, satset alt med seks utespillere på isen og lyktes. Skuddet fra Felicien du Bois forsvant inn bak en dekket Lars Volden i det norske buret.

Det var bare å kaste referatet fra kampen og begynne på nytt.

To poeng i stedet for tre kan bety ganske mye når regnskapet skal gjøres opp tilslutt. Nå må det nesten bli seier over et overraskende godt kasakhstansk mannskap i neste kamp tirsdag. Vi hadde egentlig begynt å fable om en ny kvartfinale-mulighet da pucken fra du Bois passerte Volden. Men nå skal vi være atskillig mer forsiktige.

Les også

Olimb-brødreneløste VM-floka: - Herlig lagmoral

— Jeg er fortsatt litt irritert fordi vi ikke vinner det etter full tid. Vi burde håndtert den situasjonen bedre. Kampen sett under ett gjennomfører vi veldig bra, det er et sterkt sveitsisk lag, sa landslagssjef Roy Johansen til Eurosport Norge etter kampen.

Han er imidlertid glad for at laget fikk sanket sammen to poeng etter tapet for Danmark lørdag.

— Det er veldig viktig for laget og gruppa at vi tar med oss to poeng nå inn i hviledagen mandag. Det var en veldig viktig seier ikke bare for tabellen, men også for lagmoralen, sa han videre til TV-kanalen.

Les også

Norges VM-motstander sponses av produsenten bak omstridt dopingmedisin

Men la oss ta det positive fra denne kampen først:

Det som ikke virket mot Danmark, var plutselig ikke så vanskelig mot en i utgangspunktet bedre nasjon: Uttelling i flere overtall. Først to ganger Olimb før Andreas Martinsen ordnet seieren i forlengningen.

Den svenske Elitserie-klubben Linköping og deres norske trener Dan Tangnes har gjort et ordentlig varp foran neste sesong. Å hente brødrene Mathis og Ken André Olimb ser akkurat nå ut til å være en smart investering. De to sammen har en offensiv kraft alle lag etterspør. Vi har sett det i Vålerenga tidligere, og vi har sett det på landslaget ved flere anledninger. De er gode sammen, men sjelden har de vært så gode som akkurat nå.

De var gode mot Danmark også, men denne gang fikk de uttelling.

Åpningen kunne ikke vært verre. Ole-Kristian Tollefsen fikk en utvisning etter et drøyt minutt, og på første forsøk scoret sveitserne i overtall.. Samuel Walser fikk tilslutt pirket pucken forbi Lars Volden. Dommerne måtte studere TV-bildene for å være sikre, men de var klare: pucken hadde vært inne i det norske buret.

De første ti minuttene av kampen var ekle. Det var veldig mye Sveits. Ja, Norge fikk bakoverSveits til tider. Det sto 11-2 i skudd til Sveits før Norge kom ordentlig inn i kampen.

Mens Norge spilte 14 minutter i overtall mot Danmark uten å score, tok det bare noen sekunder denne gang før Ken André Olimb skjønte hvordan det skulle gjøres. Pasningen kom fra storebror Mathis, og Mats Rosseli Olsen hadde tatt oppstilling der han skulle: rett foran sveitsernes keeper. Visst kunne de!

Tre minutter ut i midtperioden var Norge første gang i ledelsen i mesterskapet. En mektig pasning fra Kristian Forsberg, som sto bak sveitsernes bur, fant en helt fri Martin Røymark. Färjestad-spilleren nølte ikke, men bare feide pucken forbi sveitsernes keeper.

Ved neste overtallsspill var det igjen brødrene Olimb som sørget for norsk jubel. Denne gang byttet de bare roller. Lillebror var servitør, Mathis var sikker eksekutør.

Det ble svett i den siste perioden da Sveits fikk en tidlig redusering og deretter jaget utligning. På 3-2-målet var det igjen dårlig kommunikasjon mellom backene, men etter det ofret alle alt for tre sårt tiltrengte poeng. Det holdt bare ikke helt inn.

Les også

  1. Olimb-brødrene løste VM-floka: - Herlig lagmoral

  2. - Danskene er flinkere til å leke enn oss

  3. Zuccarello: – Vi hadde mer enn nok sjanser

Les mer om

  1. Ishockey