Kristoffs trener reagerer kraftig på kulturministerens pengekutt: – Jeg er dypt bekymret

Stein Ørn tordner etter at kulturminister Trine Skei Grande (V) har fratatt rittet Tour des Fjords støtte på nesten en million kroner.

Alexander Kristoffs trener Stein Ørn liker dårlig at kulturministeren Trine Skei Grande har fratatt rittet Tour des Fjords betydelig pengestøtte.
  • NTB

Det skriver VG.

Ørn, mest kjent som trener for stesønnen Alexander Kristoff, er ikke nådig i sin kritikk etter at kulturministeren har gitt Tour des Fjords betydelig mindre pengestøtte bare to uker før rittet skal arrangeres.

– Jeg er dypt bekymret for det som nå har skjedd. Det gir inntrykk av at statsråden bør sette seg bedre inn i hva som er realiteten for norsk sykkelsport, sier Ørn til VG.

Ørn er ved siden av å være trener for Kristoff svært sentral i sykkelmiljøet i Rogaland. Han mener avgjørelsen om å kutte 950.000 kroner i den statlige overføringen til Tour des Fjords slik at Ladies Tour of Norway kan få mer, er svært uheldig.

Kulturministeren tar ikke fra de rike og gir til de fattige. Hun tar fra de fattige og gir til andre fattige, argumenterer Ørn.

– Disse rittene er avhengige av forutsigbarhet i bevilgningene. Da kan man ikke ta bort én million kroner et par uker før rittet skal arrangeres, uten at det er gitt noen signaler om dette i forkant, sier han.

Les også

Norges eneste profesjonelle sykkellag i pengetrøbbel

Storrittet i nord, Arctic Race of Norway, derimot får 15 millioner kroner i støtte. De andre store sykkelrittene i Norge må dele en pott på fem millioner kroner årlig fra kulturdepartementet.

Det er fordelingen av denne potten som er blitt endret på rett før Tour des Fjords: Totalen er den samme, men kvinnerittet i Halden får mer, mens herrene får mindre.

Trine Skei Grande forklarer at tildelingen til Ladies Tour of Norway er ment å bidra til økt likestilling i idretten og utvikling av kvinnesykling i Norge.

– Tilskuddene til herrerittene fordeles med et objektivt utgangspunkt, nemlig antall rittdager. To millioner kroner fordelt på til sammen 11 rittdager gir 182.000 per rittdag. Det betyr at Tour of Norway mottar 900.000 kroner, mens Tour des Fjords og Hammer Stavanger mottar 550.000 kroner hver, skriver Skei Grande i en e-post til VG.

– De internasjonale sykkelrittene er blant svært få idrettsarrangementer som mottar statlig tilskudd. Det er ikke gitt at den statlige støtten skal holdes på samme nivå som tidligere år, skriver hun.

(©NTB)