Sport

«Svindal har gjort det før, men denne gangen var det enda mer imponerende»

OM ALPINT: Var Aksel Lund Svindal virkelig borte fra verdenscupen en hel sesong? Det kan være vanskelig å forstå.

Bildetekst 1: Råskinnet Aksel Lund Svindal utklasset konkurrentene i søndagens super G. - Han er i en egen klasse, sa toeren Matthias Mayer om nordmannens kjøring. Foto: Reuters

 • Espen Hansen
  Aftenposten

Jo, han har gjort det før – kommet tilbake etter et langt og smertefullt avbrekk og vunnet på direkten. Det gikk ett år fra han fikk det grusomme fallet i Beaver Creek i 2007 til han var tilbake i fjellene i Colorado og vant både utfor og super G.

Det var nesten ikke til å tro da det skjedde, men jeg våger likevel påstanden om at hans comeback i Lake Louise denne helgen er enda et hakk mer imponerende.

Espen Hansen, sportsjournalist i Aftenposten. Foto: Signe Dons

Da Supermann fra Kjeller ble skadet i 2007 var han bare 25 år. Han hadde for alvor fått smaken på seierens sødme. Tidligere på året hadde han vunnet to VM-gull i Åre og hadde vunnet verdenscupen sammenlagt. Han var sulten på mye mer suksess.

 • Sett denne? Dette sa Sindal og Jansrud om hverandre før årets sesong

Etter comebacket i 2008 har han vunnet både gull, sølv og bronse i OL, han har vunnet tre VM-gull og verdenscupen sammenlagt én gang til. Det ville ikke vært til å undres på om han syv år senere hadde hatt litt mindre tenning på å gjøre alt det kjedelige som skal til for å bli verdens beste.

Han har i løpet av det siste året tatt sin gründer— og businessinteresse et godt steg videre ved blant annet å besøke Silicon Valley for å lære mer om ”The Norwegian Entrepeneurship Program”. Han har til salt i grøten, så de soleklare økonomiske fordelene ved å vinne igjen tror jeg har betydd minimalt om noe i det hele tatt.

Detaljfokusert

Aksel Lund Svindal har rett og slett en eksepsjonell evne og vilje til å skaffe seg full kontroll på alle detaljene – og de er ganske mange i alpint – som skal til for å bli best i den aller tøffeste vinteridretten. De som kjenner ham godt kaller ham ”et råskinn” når det gjelder å forberede seg.

Det er absolutt ingen slinger i valsen. Han er tydeligvis like sulten på å vinne nå som da han vant i Lake Louise for første gang. Det er ti år siden. Det er ikke noe mesterskap i alpint denne sesongen, men for alpinistene selv er ikke forskjellen på en seier i VM og verdenscup veldig stor.

SEIERSSMIL: Lørdag hadde Aksel Lund Svindal marginene på sin side da han vant utforen med et hundredels sekund. Seieren ville vært mye større om han ikke hadde gjort en stor feil underveis. Foto: Jeff McIntosh AP/NTB Scanpix

Det er ikke bare her hjemme vi hyller Lund Svindal nå. Alpint er stort i mange land, og nordmannen er superpopulær overalt. En suveren ambassadør for sporten. Alle gleder seg over at han er tilbake. Riktignok tok han sesongens to første seire i favorittbakken der han får utnyttet sin kapasitet på best mulig måte. Men måten han vant søndagens super G på var jo ren utklassing. Av de seks gangene han har vunnet super G i Lake Louise, er det bare to ganger han har vunnet med større margin enn de 35 hundredelene han hadde på Matthias Mayer.

Nytt lykkested

Nå bærer turen til et annet favorittsted, Beaver Creek, hvor han har vunnet fire ganger og stått på pallen hele 11 ganger i verdenscupen. Det er bare å glede seg til helgens TV-sendinger igjen.

I Beaver Creek tror jeg Lund Svindal vil få hardere konkurranse fra Kjetil Jansrud som ikke lyktes helt i Lake Louise. Også Jansrud har jo kommet tilbake etter en langvarig og slitsom skade som han fikk under VM i 2013. Han fikk belønning for målrettet treninsgarbeid i Sotsji året etter og var sjefen i fartsdisiplinene mens Lund Svindal var ute. I tillegg begynner også Aleksander Aamodt Kilde å få frem i konkurranse det han har vist på trening. For der har han virkelig utfordret de to store lagkameratene.

 1. Les også

  Ekspert spår norsk jubelsesong: - Alle nordmenn burde skru på TV-en fremover

 2. Les også

  Ny norsk alpintriumf i Lake Louise

 3. Les også

  Lund Svindal vant i comebacket

 4. Les også

  Karrierebeste for Nina Løseth

 5. Les også

  Det er nå Svindal får svar

Les mer om

 1. Alpint
 2. Kjetil Jansrud
 3. Aksel Lund Svindal