Sport

Dette er Kristoffs usynlige hjelpere

— Det folk ikke vet, er at mye av Alexanders suksess de siste årene er betinget av lagets gode støtteapparat, sier stefaren og treneren hans.

Når Alexander Kristoff sykler i Tour de France er det et enormt støtteapperat som jobber for at han skal få så gode resultater som mulig.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Totalt er 13 nasjoner representert på Katusha under årets Tour de France. Og jobbsøknadene strømmer inn fra hele verden.

  • Følg dagens klatreetappe direkte her klokken 12

En sykkelrytters daglige jobb i Tour de France består stort sett av å komme seg fra A til B på kortest mulig tid. Kanskje må man snakke litt med media og hilse på en sponsor eller to. Resten av tiden går med til restitusjon.

Sportsdirektør José Azevedo fra Portugal syklet bl.a. på lag sammen med Lance Armstrong i to sesonger.

— Du skal ikke behøve å fundere på om tøyet er ordentlig vasket, om sykkelen fungerer optimalt, om fysioterapien tilfredsstiller dine behov eller om ernæringen gir kroppen det den trenger for å prestere. Det vil tappe deg for energi, og det har man ikke råd til, sier Stein Ørn.Alexander Kristoffs stefar og trener han er en formell trenerfunksjon for deler av Katusha-laget og er blitt kjent med det han kaller et «godt og erfarent støtteapparat».

Katusha har ikke hatt det beste moralske ryktet i feltet. Ikke bare fordi laget har hatt flere dopingsaker, men også fordi flere i støtteapparatet har en fortid tilsmusset av juks og doping. Det siste har de dog felles med de aller fleste andre lagene i sykkelsportens øverste divisjon.

— Nå er fokuset på antidoping svært pågående. Selvfølgelig er man livredde for flere hendelser, understreker Ørn.

Les også

  1. Så nær var Kristoff seier: - Jeg føler med ham

  2. Kristoff-konkurrent gir seg i Tour de France

Russisk sjef

Vjatseslav Ekimov sitter øverst på sykkelpyramiden Katusha. Rett nok har han eier Igor Makarov over seg, men det er den tidligere lagkameraten til Lance Armstrong som styrer den daglige driften.

Russeren Dimitri Konyshev var i en årrekke Sovjetunionen og Russlands beste sykkelrytter. Foran pressesjef Philippe Maertens.

— Det er han som gjør alle ansettelser. Selvsagt får han innspill fra sportsdirektørene, men det er han som har det avgjørende ordet, forklarer belgieren Philippe Maertens som er lagets pressesjef.Katusha var ved oppstarten helrussisk, men spesielt det siste året har laget fremhevet en internasjonal profil.

Mens det var ni sykkelryttere på start ved Mont-Saint-Michel 2. juli, var støtteapparatet dobbelt så stort. Rytterne kom fra syv forskjellige land mens ytterligere seks nasjoner var representert i støtteapparatet.

Ekimov har tittel som «general manager». Det er tre sportsdirektører, tre mekanikere, én pressesjef, én lege, én osteopat, én kokk, én ernæringsfysiolog, én bussjåfør og fem altmuligmenn som gjør alt fra massasje til klesvask og transportoppgaver.

Les også

Holst Enger aktuell for fransk topplag

Språklig utfordring

— Noen ganger kan språket være en utfordring. Mange, både ryttere og stabsfolk, mangler utdannelse. De har ikke studert noen språk. På vårt lag går det i engelsk og spansk. Vi har tre spanske ryttere i årets Tour, og de snakker bare spansk. Derfor gjør vår ene sportsdirektør, José Azevedo, som er fra Portugal, taktikkmøtene både på engelsk og spansk, forteller pressesjefen fra Belgia.

— Vi hadde en soigneur i fjor som bare snakket russisk. Etter målgang fikk han beskjed om å dra et spesielt sted og ta med seg de og de bagene. Han var der han fikk beskjed om, men uten bagene. Han jobber ikke her lenger, sier Maertens og smiler.

Les også

Norsk debutant hylles etter Tour-suksess: - Kjempeprestasjon

Store lønnsforskjeller

Alexander Kristoff er én av sykkelfeltets store stjerner og tjener rundt 20 millioner kroner i året. En mekaniker eller soigneur i elitedivisjonen ligger på mellom 400 000 og 600 000 kroner. Det er enormt mange som tilbyr sine tjenester og utskiftningen er egentlig veldig liten. Akkurat som med de aktive er det tidsbegrensede kontrakter for staben. Arbeidstiden er derimot ikke tidsbegrenset – i hvert fall ikke under store etapperitt. Det blir ikke mange timene med søvn hver natt.

Ryszard Kielpinski fra Polen er en av lagets fem altmuligmenn.

Sportsdirektørene tjener noe bedre alt etter status og posisjon. De mest attraktive kan tjene opp til 300 000 euro i året.De Katusha-ansatte som er i Tour de France er under halvparten av den totale arbeidsstokken i laget. Under Giro d'Italia er flertallet av støtteapparatet italienere, akkurat som de spanske mekanikerne og soigneurene jobber under Vuelta a Espana.

— Normalt er det veldig god stemning på laget, men vi vil jo gjerne vinne, og det merker du. Vi vil gjerne ha tilbake de samme vibrasjonene og følelsene vi hadde i fjor. Da vant vi mye – kanskje for mye. Vi skjemte bort folk. Ikke bare med Kristoff, men med Spilak, Zakarin og Rodriguez. Vi visste det var umulig å repetere, men du higer likevel etter det, påpeker Philippe Maertens.

Les mer om

  1. Tour de France