Sport

Blatter tør fortsatt ikke reise utenlands

Sepp Blatter holder alle sine møter i Sveits. Generalsekretær Jerome Walcke (til venstre) er nå supsendert for sin stilling etter mistanke om at han kan ha deltatt i svartebørssalg av billetter.

Torsdag og fredag orienterer presidenten FIFA-toppene om skandalen.

 • Kurt B.M. Haugli

Sepp Blatter har innkalt eksekutivkomitéen i FIFA til møte torsdag og fredag denne uken. På dagsorden står orientering om hvordan ståa er i verdens mektigste idrettsorganisasjon etter det som rammet organisasjonen på vårparten. Både amerikansk og sveitsisk politi åpnet hver sin etterforskning mot medlemmer av FIFA mistenkt for en rekke forhold. I stor grad handler det om svindel, korrupsjon og mulig hvitvasking av penger.

 • Chuck Blazer heter amerikaneren som trolig er årsaken til at FIFA-saken virkelig begynte å rulle:
Les også

Slik klarte FBI å få FIFA-toppene i garnet

Reiser ikke utenlands

Sepp Blatter er foreløpig ikke utpekt som mistenkt, pågrepet eller siktet i noen av de to sakene. Men han tar sine forholdsregler. Han reiser ikke til land som har utleveringsavtale med USA. Arrestasjonene av flere av hans nære medarbeidere har også kastet mistanke mot den mektige presidenten i FIFA.

Jeffrey Webb ble arrestert i Zürich i mai etter anmodning fra amerikanske justismyndigheter. Han har gått med på utlevering til USA.

Da VM for kvinner ble arrangert i Canada i sommer holdt presidenten i FIFA, som jo er arrangør, seg hjemme.

Flytter møte

Ifølge den engelske avisen The Guardian er ett av punktene på dagsorden fastsettelse av tid og sted for neste møte i FIFAs eksekutivkomite. Tidligere har dette vært planlagt holdt i Japan i januar neste år. Japan har en utleveringsavtale med USA.

Det har også Sveits, men landet vil ikke utlevere personer med sveitsisk statsborgerskap. Dermed vil ikke Sepp Blatter, dersom det skulle komme en siktelse mot ham fra amerikanske myndigheter, bli utlevert fra Sveits. Det ville USA derimot kunne gjøre dersom han beveger seg til et annet land enn Sveits.

 • Jack Warners historie er helt spesiell:
Les også

Tok imot bestikkelser, stakk av med Haiti-nødhjelp, solgte billetter på svartebørs. Sionistene fikk skylden.

Nye fjes i komitéen

Når Blatter samler sine nærmeste beslutningstagere til møte torsdag vil det være en rekke nye fjes.

Tre av de som ble arrestert i raidet på luksushotellet i Zürich i slutten av mai i år var medlemmer av eksekutivkomitéen. En av dem var Blatters visepresident, Jeffrey Webb fra Cayman Islands. Han har gått med på utlevering fra Sveits til USA. En annen av Blatters visepresidenter som ble arrestert, er Eugenio Figueredo fra Uruguay. Han har nektet å godta utlevering til USA, men det ser nå ut som sveitsiske myndigheter går med på utlevering av ham til USA.

En av de som også nå er i ferd med å bli utlevert til USA er Trinidad og Tobagos tidligere fotballpresident, Jack Warner. Han er siktet for en rekke tilfeller av korrupsjon og bedrageri. Han ble arrestert i hjemlandet. Nå ser det ut som om også han kan bli utlevert til USA.

Den amerikanske justisministeren, Loretta Lynch, har holdt en høy profil i FIFA-saken og hun utelukker ikke at det kommer flere arrestasjoner.

Etterforskningen pågår for fullt og det er gjort flere beslag i leiligheter i Sveits. Hun holdt pressekonferanse sammen med den sveitsiske statsadvokaten Michael Lauber i Zürich for halvannen uke siden og slo fast at etterforskningen faktisk er blitt utvidet i løpet av sommeren.

Generalsekretæren måtte gå

I forrige uke fikk FIFA-skandalene et nytt navn. Sepp Blatters betrodde medarbeider, generalsekretær Jerome Walcke, er beskyldt for å ha vært innblandet i svartebørssalg av billetter. Han ble suspendert sist torsdag og er under etterforskning av FIFAs etiske komite.

The Guardian har avslørt at Walcke har forsøkt å få til en sluttavtale med FIFA hvor han går av i februar neste år, men får etterlønn ut kontraktsperioden på tre år.

 • Er du nysgjerrig på hvordan en rekke middelaldrende menn styrer internasjonal idrett, er det verdt å lese denne saken:

Les også

 1. Eldre, mektige menn styrer idrettsverdenen - og skandalene brer om seg

 2. Dårlig nytt for FIFA-siktet, blir trolig utlevert til USA

 3. FIFAs generalsekretær permittert

 4. «Etter Maradona og Pelé: Her er fotballens nye helt»

 5. Amerikansk statsadvokat: – Dette er ikke siste kapittelet

 6. Slik reagerer NFF-toppene på FIFA-arrestasjonene

 7. NFF taler med to tunger

Les mer om

 1. FIFA