Sport

Ekspertene roser Chris Froome etter storsinnet gest: – Stort lederskap

Sammenlagtlederen med plutselig rollebytte.

Her gir Chris Froome mat til hjelperytterne sine. Foto: Skjermdump, Eurosport

  • Nicholas Bergh

Torsdag var Chris Froome og de andre klatrestjernene i aksjon i en viktig Tour de France-etappe til Col d’Izoard. Sammenlagtleder Chris Froome kom seg til slutt gjennom etappen uten store problemer, og ligger dermed an til å vinne rittet.

Med 45 kilometer igjen av etappen fanget TV-bildene opp en spesiell seanse. Froome hadde vært nede i feltet å hentet en langepose, og delte ut energibarer til hjelperytterne sine.

Les mer om etappen her:

Les også

TV 2-Kaggestad kunne knapt begripe utviklingen: – Tror vi det vi ser?

Dette skjedde mens laget til Froomes konkurrent, AG2R, holdt tempoet oppe i teten av favorittgruppen. Froomes grep vakte oppsikt blant ekspertene i TV 2s direktesending.

– Han viser styrke mens Bardet svir av en del av sine hjelperyttere, sa kommentator Christian Paasche i kanalens sending.

– Det er stort lederskap, sa makker Johan Kaggestad.

– Gode ledere legger til rette or at medarbeiderne lykkes.

Les også

Kristoff «ser ut som han tapte en slåsskamp». Men han fikk én god nyhet etter målgang.

– Ikke uvanlig

Kampen om gul trøye vil bli avgjort på tempoetappen i Marseille lørdag.

Dagens etappe var dermed siste mulighet for sammenlagtfavorittene til å angripe Froome i fjellene. Likevel valgte altså Froome å prioritere en gest overfor lagkameratene.

Chris Froome i den gule trøyen før torsdagens etappe. Foto: REUTERS

Vanligvis er det hjelperytterne som kommer med mat til sammenlagtlederen. Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad forteller at det kan være naturlige årsaker til Froomes plutselige rollebytte.

– Det er ikke uvanlig. Det kostet han lite og på den måten avlaster han lagkameratene sine. Det kan ha vært praktiske årsaker til at han bidro med å skaffe lagkameratene litt ekstra næring, forteller Kaggestad, som i dag jobber for TV 2.

Les også

Da Sky-sjefen fikk øye på journalisten, kokte det over. Oppførselen vekker oppsikt

Mener det ikke var risiko

Tidligere i Tour de France har det vært heftig debatt rundt hvorvidt de andre favorittene bør vente på Froome når briten får mekaniske problemer. Froome virket imidlertid ikke bekymret for at Bardet, Fabio Aru, Rigoberto Urán eller andre konkurrenter ville benytte muligheten til å rykke akkurat når han hadde langeposen rundt overkroppen.

– De rykker ikke fordi Froome er i en slik situasjon, og Froome ville ikke gjort det om han følte det var feil tidspunkt. Det ble kjørt jevnt hardt med mange hjelperyttere som fremdeles bidrar. Da kan han gjøre slik uten at det innebærer for mye risiko, sier Mads Kaggestad.

Hele Skys Tour de France-lag er bygget opp for å hjelpe Chris Froome til en fjerde sammenlagtseier.

Hør Aftenpodden Sport hvor vi lader opp til fotball-EM. Hør hvordan Norge vurderes og hvem som er gullfavoritt:

Les mer om

  1. Tour de France