VM-vinneren hyller publikum i Bergen: – Takk, Norge

Sekundstrid, ville tilstander i bakken, dramatisk sykkelbytte, en by gått av hengslene, gull til Tom Dumoulin og selvfølgelig en aldri så liten regnbyge.

Gullvinner Tom Dumoulin på vei til toppen av fløyen. Han var favoritt og innfridde til tross for at Chris Froome meldte seg på til VM-tempoen i siste liten.

BERGEN: – Slik har eg aldri sett Bergen, nærmest roper en forbipasserende ung bergensjente i vrimmelen i sentrum der hvor syklistene tok av opp den spektakulære klatringen opp til Fløyen.

Slik hadde nok knapt Tom Dumoulin opplevd et sykkelritt før, selv om han har vært med på mye før. Det var vilt, vakkert, og en usannsynlig mengde tilskuere som ga alle ryttere et mentalt puff opp serpentinsvingene til Fløyen.

Takk Norge

Nederlandske Tom Dumoulin ble båret opp i duskregnet av bergensk villskap til en seier som var svært etterlengtet. Han var favoritt, men da Chris Froome meldte sin ankomst til Bergen ble det mer usikkert.

Les også

Sterk VM-tempo av Boasson Hagen – nederlender fosset inn til overlegent gull

– Jeg kan ikke tro dette. Det startet å regne, og jeg måtte ta det virkelig rolig i svingene før klatringen. Jeg tror også det var riktig av meg å ikke skifte sykkel før stigningen, sa en veldig, veldig lykkelig Tom Dumoulin etter at det hele var over.

Også han må få lov til å rose tilskuerne.

– Takk, Norge. Selv da det begynte å regne og på de siste kilometerne til toppen var det en helt fantastisk stemning rundt meg, sa Dumoulin.

Norske statister

Norges to innslag i festen, Andreas Vangstad og Edvald Boasson Hagen, ble sportslige statister, men ute i løypen var de hovedpersoner. Da Edvald Boasson Hagen skulle sykle opp Fløyen var det hele i ferd med å gå over i ren galskap.

– Jeg har ikke opplevd noe villere. Det tror jeg heller ikke utlendingene har gjort, sa Edvald Boasson Hagen etterpå.

Han vant ikke medalje, men han vant et ellevilt publikum opp til Fløyen. Det ble en fest Bergen knapt noen gang før har opplevd da Edvald Boasson Hagen dro seg opp den tøffe stigningen til Fløyen på avslutningen av tempoetappen.

Han havnet til slutt på en 17. plass. Det var omtrent som forventet på forhånd. Han var drøye to minutter bak vinner Dumoulin, og han mente selv at dette tegnet godt for det rittet som han virkelig satser på, søndagens fellesstart.

– Det var skikkelig gøy å kjøre der. Har aldri kjørt en tempo med så mye folk. Når det er på det vondeste blir du jaget opp av publikum.

Andreas Vangstad ble til slutt nummer 31.

Les også

Bergen koker: Se bildene fra folkefesten her

Sykkelbyttedrama

Muligheten til sykkelbytte fra tung temposykkel til lettere landeveissykkel var blitt tillatt og satte en ekstra spiss på det hele. Dumoulin og Chris Froome gjorde det ikke. Den tidligere slovenske skihopperen Primoz Roglic byttet sykkel og kan trolig takke sykkelbyttet for den overraskende sølvmedaljen.

– Tusen takk til alle som kom opp hit i dag. Det var en fantastisk følelse å kjøre opp her i dag. Dette var stort. Takk, sa Chris Froome både høflig og oppriktig etter at han hadde kjørt inn til en noe skuffende bronsemedalje.

Den store skepsisen

Men lenge før disse tre medaljevinnerne tenkte på å reise til Bergen, var det mange skeptikere i syvfjellsbyen. Det handlet om regn, et mulig underskudd, bilstengt by, hotellrom som ikke var solgt og hviskerne snakket om fiasko i krokene. Og så kom denne tempodagen.

Det ble dagen da Bergen ble sykkelby. Tre timer før den første rytteren hadde tenkt å nærme seg Skansen brannstasjon på vei til Fløyens topp, krydde det av folk og flagg i rundt den smale veien opp. Her kom det til å bli trangt skjønte både arrangører og politi. Dermed måtte forsterkninger sendes ut og opp i åssiden.

Chris Froome ville ha slutt på rekken av bronsemedaljer i mesterskap. Men det ble ikke slik for mannen som har hatt en eventyrlig sesong. Det ble nok en bronse. Den femte.

På fotballpubene i sentrum var det sykkel på skjermen, og fra tidlig morgen var gatene fylt av tusener av skolebarn på sykkel. Mange hadde Chris Froome som favoritt til å vinne gullet.

Froomes skuffelse

Mesterskap har liksom ikke vært Chris Froomes greie. Et mesterskapsgull er noe han vil ha. Sykkelrytteren som jobber hardt for å oppnå legendestatus, tenkte at han skulle krone en sesong helt utenom det vanlige med å vinne også i Bergen. Det passer seg liksom ikke for en som vil skape sykkelhistorie og kun stå med bronsemedaljer fra mesterskap. Han hadde to OL-bronse og to VM-bronse fra før. Det ble nok en bronse på ham.

– Jeg må være fornøyd med dette. Jeg gjorde alt i dag og Tom Dumoulin var ustoppelig, sa Chris Froome etter at det hele var over.

Les også

Politiet måtte sende forsterkninger til VM-løypene

Ble lagt merke til

TV 2 gjentok og gjentok nesten til det kjedsommelige at dette var en folkefest uten sidestykke. Greit å være selvgod, men hvordan reagerte de der ute i resten av sykkelverden.

– Tusen takk Bergen for å ha heiet på våre ryttere, tvitret det canadiske landslaget og inkluderte en video av folkelivet langs svingene opp til fløyen.

Flere tvitrere la ut bilder fra folketom sykkelarena i Doha i Qatar under fjorårets VM og kontret med bilde fra folkehavet opp til fløyen. Kontrastene var store.

Det var ikke bare nordmenn som lot seg imponere.