Tidenes beste syklist: - Kristoff ligner på meg

Dag Erik Pedersen beskriver Eddy Merckx' hyllest av Alexander Kristoff som «helt fantastisk».

Alexander Kristoff har vært i kjempeform i 2015. Her står han på seierspallen etter å ha vunnet Scheldeprijs i april.
  • Nicholas Bergh

Belgieren Eddy Merckx (69) er ifølge de aller fleste tidenes syklist. Merittlisten er lang og variert — og har satt en standard ingen etter ham har kunnet overgå.

Sykkellegenden Eddy Merckx er en fan av Alexander Kristoff.

I et intervju med AS Colombia fikk Merckx spørsmål om hvem av dagens toppryttere som ligner på ham. Da tenkte Merckx straks på nordmannen Alexander Kristoff (27).— Jeg vet ikke, ryttere er vanskelige å sammenligne. Men i dag er det veldig gode ryttere som gjør det bra i klassikere og lange ritt. Jeg vil nevne Kristoff, han er veldig sterk, sier Merckx, som også trekker frem den allsidige spanjolen Alejandro Valverde som en annen rytter som minner om ham.

Les også

På denne pallen kan Kristoff slappe av

Kristoff: — Jeg vinner mange ritt

Alexander Kristoff er brennhet i internasjonal sykkelsport etter en imponerende vårsesong, som toppet seg med seieren i Flandern Rundt i april.

Nå har altså tidenes største syklist stilt seg i rekken av beundrere.

— Det er et godt skussmål å få. Men jeg har ikke sjans til å vinne Tour de France (Merckx vant fem ganger, journ. anm.). Han er tidenes største rytter, sier Kristoff til Aftenposten.

Eddy Merckx var et «uhyre» på sykkelen, minnes Dag Erik Pedersen. Her er belgieren i aksjon under Tour de France i 1970, som han vant sammenlagt med 12 minutters margin til nederlenderen Joop Zoetemelk.

— Hvilke likheter har dere?- Han tenker nok på klassikerdelen. Jeg vinner mange ritt, det gjorde han også.

I Flandern Rundt avgjorde Kristoff ved å først etablere et tomannsbrudd sammen med Niki Terpstra med 26 kilometer igjen, før han spurtet nederlenderen i senk på oppløpet.

— Måten jeg vant Flandern Rundt på i år minner litt om han, ut i fra det jeg har hørt. Jeg har aldri sett ham utenom gamle klipp, forteller Kristoff.

- Ingen kan sammenlignes

I tillegg til Kristoff trakk altså Merckx frem Alejandro Valverde, som har vunnet de to klassikerne Liège-Bastogne-Liège og La Flèche Wallone denne sesongen.

I en tidsalder der eliterytterne ofte spesialiserer seg på en viss type ritt, er Valverde også en mann med ambisjoner store treukersritt som Tour de France.

— Kombinasjonen av Valverde og Kristoff er ganske likt Eddy Merckx, som ble kalt «kannibalen», fordi han kunne vinne på alle fronter, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Les også

Kristoff signerte ny Katjusja-kontrakt

— Ingen av rytter kan sammenlignes med Eddy Mercks. Så ekstrem spisskompetanse finnes ikke i dag. Men dette er en kompliment til Kristoff og Valverde, legger den tidligere proffsyklisten til.

Mads Kaggestad er klar på at Eddy Mercks er tidenes syklist. Der får han støtte fra tidligere proffsyklist Dag Erik Pedersen, som nå jobber i NRK.

«All in-innstiling»

Dag Erik Pedersen tror Merckx kjenner seg igjen i innstillingen til Kristoff.

— Jeg tror Eddy tenkte på seriøsiteten, og den «all in-innstilingen», den viljen til å vinne, og sulten på nye seire. Merckx var umettelig på seire. Han vant 525 ritt, poengterer Dag Erik Pedersen.

Spanjolen Alejandro Valverde er en rytter etter Eddy Merckx' hjerte. Her feirer Valverde seieren i Liège-Bastogne-Liège i april.

Det et ennå et stykke opp dit for Alexander Kristoff, men nordmannen har hamstret seire denne sesongen. I april ble spurtkongen den første til å vinne etapperittet De Panne-Koksijde, Flandern rundt og Scheldeprijs i samme uke.— Merckx var et uhyre på sykkelen, en seiersmaskin. Det har Alex vært i år, så han gjenkjenner seg nok litt, sier Dag Erik Pedersen, før han legger til:

— Det er fantastisk at han sier dette om Alexander.

Kristoff viste sin vinnervilje senest onsdag. Katjusja-rytteren var det store trekkplasteret i et lokalt ritt i regi av Stavanger Sykleklubb. Men Kristoff var ikke bare med for å delta, han sikret også seieren etter å ha parkert Team Coop-ØsterHus-rytteren Oscar Landa mot slutten.

Kristoff er nå inne i forberedelsene til Tour de France, som starter 4. juli. Først venter Tour of Norway fra 20. mai, og deretter Tour des Fjords på hjemmebane fra 27. - 31. mai.