Larvik-trener Gjekstad: - Er fortsatt forbannet

Ole Gustav Gjekstad tar farvel med håndballen onsdag. Det gjør han med et ønske om at dommerne må ta på alvor at det er deres oppgave å beskytte spillerne.

SINT: Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad tar et oppgjør med brutaliteten i håndballen før han i morgen leder Larvik i sin siste kamp. Her avbildet i en kamp hvor det gikk svært hardt for seg, Champions League-finalen.

Larvik-treneren var rasende i den første sluttspillfinalen mot Glassverket og fikk rødt kort etter seks minutter. Det var ikke fordi dommerne dømte mot Larvik.

Det var heller ikke øyeblikkets affekt som fikk Gjekstad til å bruse mot dommerne.

– Jeg er fortsatt sint. Det var en kampledelse som var katastrofalt dårlig, og hvordan Gro (Hammerseng-Edin) ble behandlet er ikke mulig å forstå. Men det var ikke bare hun som hadde grunn til å være forbannet, men like mye "Vikki" (Veronica Kristiansen i Glassverket), sier LHKs avtroppende trener og kommer til hovedpoenget.

– Jeg er lei av å se spillere bli skadet som en konsekvens av at dommerne ikke straffer den type spill. Og det gjelder begge veier. Alina Wojtas er ute med korsbåndskade etter å ha fått to stive armer i kampen mot Thüringer, men den samme behandlingen har hun fått 20 ganger i Norge uten at noe er skjedd.

– Dommerne i den første sluttspillfinalen var ikke kvalifisert?

– Se kampen, så ser du hva som er tillatt, svarer Gjekstad, som sa dette til Østlandsposten etter kampen:

– De klarte ikke dømme i Kristiansand (Vipers-Larvik), at de får finalen er derfor helt fantastisk.

Les også

Larvik vant så vidt da Gjekstad så rødt

Dårlige eller sløve

Det var paret Jo Are Johannessen og Tom Larsen som dømte den første sluttspillfinalen.

– Vi har sagt det vi har å si og har ingen ytterligere kommentarer, sier Johannessen til Aftenposten.

Men Gjekstad har mer han vil ha sagt.

– Jeg har sett gløden slukne i øyne på spillere som har fått skulderskader og karrièren ødelagt på grunn av stygt spill. Veldig mange dommere er dårlige/sløve. Det er vanskelig å forstå linjen fra kamp til kamp. Regelverket blir for subjektivt tolket. Hva er linjen? Hva straffes? spør Gjekstad. Svaret fikk han av sin 11 år gamle datter på vei hjem fra Drammen:

— "Pappa, jeg skjønner ikke regelverket i håndball." Ikke jeg heller, svarte jeg.

Administrativ leder av dommergruppen i NHF, Ove Olsen, forteller at Gjekstad sendte forbundet videoklipp av tøffe situasjoner etter den første sluttspillfinalen.

– Det er ikke sånn vi skal ha det, det er vi enige om, sier Olsen, som samtidig forteller at landslagssjef Thorir Hergeirsson og Larvik har bedt om at det tillates tøffere duellspill med tanke på det internasjonale.

– Men tøft spill skal ikke være stygt spill. Vi skal ta vare på spillerne, fastslår Olsen.

Ulovlig bruk av feltet

Gjekstad tar ikke et oppgjør bare med brutaliteten, men også bruken av feltet.

— Ingen spillere skjønner hva som er lov. Noen ganger er det lov å gå 30 centimeter innenfor, andre ganger en meter. Det praktiseres ulikt fra dommerpar til dommerpar. Vi var på et møte om dette før sesongen, men jeg skjønner at det var bortkastet tid. Før neste sesong må dette skjerpes inn. Selv har jeg gitt opp den kampen. Det gjelder også internasjonalt, sier Gjekstad, som synes utglidningen av feltbruk er blitt bare verre og verre.

Det kan han ha rett i. Ove Olsen forteller at IHF har kommet med en fortolkning som kan så kimer av tvil.

— Det lønner seg å bruke feltet, er Gjekstads konklusjon.

Får ingen straff

Gjekstad ble ikke helt ferdig med dommerne, selv om og meddelte dette på Facebook: "Håper NHF viser oss den respekten å sette opp dommere i neste finale. "

Om forbundet har hørt på LHK-treneren vites ikke, men i alle fall er veteranene og et av Norges beste par, Arne M. Kristiansen og Kenneth Abrahamsen, satt opp i morgen. Og hverken det røde kortet eller meldingen på Facebook får konsekvenser for Gjekstad, forteller kommunikasjonsansvarlig Kirsten Birkeland i NHF. Gjekstad får lede laget fra benken når han i morgen tar avskjed med aktiv håndball.

Gjekstad skal jobbe i Larvik Håndballklubb ut måneden. Deretter begynner han som direktør for prestasjonsutvikling i Protector forsikring.

Der trenger han vel ikke å forsikre seg mot dårlige dommere?