Sport

Sensasjonell OL-billett til Signe Store: Tårene trillet i bryteleiren

Norsk kvinnelig bryter får sjansen i Rio.

Signe Marie Store (t.v) er klar for OL i Rio. Foto: Over Gundersen

Signe Marie Fidje Store gråt så hun nesten ikke klarte å stoppe, og det var av glede.

Grace Bullen gråt så hun nesten ikke klarte å stoppe. Hun var så utrolig lei seg.

Den ene kom til OL i Rio, den andre må bli hjemme.

OL-kvalifiseringen i Istanbul, den siste sjansen før mesterskapet i Rio, ble både en opptur og en nedtur for kvinnebryting.

20 år gamle Signe Marie Store fra Tana klarte det, og vant semifinalen i 69-kg klassen. Som finalist ble hun OL-klar, men valgte å trekke seg fra finalen mot en ukrainsk motstander på grunn av en kneskade.

Tungt å mislykkes

Grace Bullen fra Fredrikstad har vært så offensiv, men denne gangen kom hun til kort. Utøveren som tok sølv i siste EM hadde håpet på så mye mer.

— Signe er en fighter som kjempet veldig bra. Skal man hevde seg i toppidretten, må man klare å yte det lille ekstra når det gjelder, sier sportssjef Anders Hestdalen.

Han forteller at det er tøft å ha en overlykkelig utøver, og en som er knust i samme gjeng, men sier:

— Jeg synes at de aktive har vært flinke til å støtte hverandre. De har vært store. Grace er selvsagt skuffet, men det går bedre nå.

For Store var OL-billetten en lettelse. Hun flyttet fra Finnmark til sør-Norge for å komme i et større brytemiljø og få bedre matching. Hun har bodd både i Fredrikstad og Oslo.

Fikk kvinnelig trener

— Det betyr veldig mye at vi klarte det, og det viser at det var riktig å ansette en svensk landslagstrener på heltid for kvinnene, sier Hestdalen.

Han sikter til Lotta Andersson.

— Sakte, men sikkert har hun startet med å bygge opp jentesiden, sammen med forbundet. Dette er bare starten.

Tidligere bryter og trener, nå brytehistoriker Ove Gundersen, sier at det ikke er noen tilfeldighet at Store ble den første kvinnen i norsk boksehistorie, som tar seg til OL.

— Hun var den første som startet den nye ungdomstrenden med å ta medaljer på jentesiden. Hun startet med bronse i ungdoms-EM i 2010, og så ble hun europamester som ungdom to år senere.

I junior-EM er det blitt 5. og 7. plass, før hun kom på femteplass i siste senior-EM i år. Hun bryter i klasse 69 kg, men gikk tidligere i 63. Finmarkingen har brukt litt tid på å bygge seg inn i den nye vektklassen.

To ulike stiler

Bryteeksperten, som har hatt alle roller i norsk bryting utenom å sitte i forbundsstyret, sier at det er en forskjell mellom måten Grace og Signe bryter på.

— Grace er en "bang-bang-bryter", veldig aggressiv. Signe er mer avventende og utnytter motstandernes svakheter.

- Hva betyr det for norsk bryting at en kvinne deltar i OL for første gang?

— Umiddelbart er det en historisk prestasjon. Hun kommer fra Tana i Finnmark. Rekrutteringen der oppe i nærmiljøet viser at det går an å komme til verdenstoppen selv om man kommer fra et lite sted. For kvinnebryting rent generelt i Norge vil det sette kvinnebryting på kartet. Folk begynner å glemme Gudrun Høie, som har fire VM-titler, og Ine Barlie, som har to.

Sistnevnte er for øvrig kona til Gundersen.

Aldri norsk kvinne i OL

Høie prøvde å kvalifisere seg til OL i Athen i 2004, men ble skadet. Det var første gang de kvinnelige bryterne fikk være med i sommerlekene. Menn har vært med siden tidenes morgen.

Grace Bullen må bare jobbe videre. Tidligere har hun sagt at OL i Tokyo i 2020 var hennes store mål, men da resultatene kom internasjonalt, ble hun optimistisk og håpet på Rio-tur.

Norge får to brytere i Rio. Stig André Berge klarte det på tredje forsøk. Han skal delta i sitt tredje OL.

Siste gang Norge var på pallen i OL var i 1992, da Jon Rønningen ble olympisk mester. Han tok gull også fire år tidligere.

- Hva kan de to klare i Rio?

— Signe vant over en kinesisk bryter i semifinalen, som ble verdensmester i 2012. Hun har kapasitet til å gjøre det bra. Det er likevel tøft å hevde seg helt i toppen. Tidligere var det tre-fire som kunne vinne, nå er det syv-åtte, sier Gundersen.

I OL er det 18 jenter og 19 gutter i hver av de seks vektklassene.

— Stig André kan på en god dag ta medalje, mener brytestatistikeren.

Les mer om

 1. OL

Relevante artikler

 1. SPORT

  Norsk kvinne i EM-finalen: – I fjor ville ikke Grace snakke med noen. Nå håper jeg hun vinner og «snakker ut»

 2. SPORT

  Tre EM-gull til Norge på rad: – Hun er vill!

 3. SPORT

  På 90-tallet gikk dommerne da kvinnene skulle bryte. I 2016 er Signe Marie Norges første kvinne i OL

 4. SPORT

  Sensasjonelt norsk EM-gull: - En helt vanvittig sterk prestasjon

 5. SPORT

  Norsk EM-gull i bryting: - Jeg er utrolig fornøyd

 6. SPORT

  Norges beste vurderer å flytte til USA: - Tror de beste mulighetene er der