Sport

Arctic Race vil være mer enn folkefest i flott natur

Nå starter kampen for å heve den sportslige kvaliteten til Arctic Race of Norway.

Arctic Race-direktør Knut-Eirik Dybdal i samtale med den mektige ASO-presidentene, Jean-Etienne Amaury. Med Tour De France-eier ASO i ryggen, håper Dybdal at Arctic Race er blatn de viktige rittene i proffsirkuset i løpet av får år.
  • Kurt B.M. Haugli

Mandag presenterte arrangørene årets utgave av Arctic Race. Det er lagt opp til nye spektakulære etapper. Målgang på førsteetappen skal finne sted på Nordkapp. Tredje etappe avsluttes på Kvænangsfjellet og finalen går i Tromsø.

Nytt steg

De entusiastiske arrangørene av sykkelrittet som trollbandt TV-seerne i august, vil nå ta neste steg. De vil at rittet skal bli et viktig ritt som sportssjefene i de store profflagene tidlig bestemmer seg for å stille med sterkt.

— Det er ikke så lenge til. Om et par år er vi et ritt lagene vil sende sine beste ryttere til, sier den alltid like entusiastiske Arctic Race-direktørene Knut-Eirik Dybdal til Aftenposten.no.

Da 2014-utgaven av Arctic Race ble presentert i Oslo mandag ble det mer enn en gang snakket om at dette er «mer enn et sykkelritt». Allerede første år var det en folkefest og en stor reklameplakat for nordnorsk reiselivsnæring. Det ble TV-sendt i 110 land. Årets utgave vil bli TV-sendt til enda flere.

Sjefene skal nordover

Det ble arrangementsteknisk suksess i praktfullt nordnorsk sommervær. Men de som satt på syklene var ikke alle fra proffsirkusets øverste hylle. Flere av de mest profilerte lagene, som Sky, sendte ikke lag til rittet. For at rittet skal bli en fast og prestisjetung sportslig utfordring må Dybdahl og de franske medarrangørene ASO lokke de aller beste nord for Polarsirkelen.

— Vi jobber målbevisst for å få dette til. I år har vi invitert alle sjefene for de beste profesjonelle lagene nordover. I fjor kom de ikke. I år kommer de, sier presidenten i ASO Jean-Etienne Amaury til Aftenposten.no. ASO er organisasjonen som eier og driver Tour de France.

Tyngden til de franske arrangørene er viktig når Arctic Race skal gå fra å være et eksotisk ritt i vakker natur, til å bli et viktig ritt i den internasjonale sykkelkalenderen.

En med innflytelse i internasjonal sykkelsport som kommer til årets ritt er sjefen for Tour de France, Christian Prudhomme. I fjor prioriterte han ferie. I år vil han ikke gå glipp av målgang på Nordkapp og finale i Nordens Paris.

Andre ritt kommer i skyggen

— I fjor var feltet var det en blanding av gode profflag og de beste norske lagene. Når Katusha med Aleksander Kristoff og BMC med Thor Hushovd så har vi allerede sikret et relativt godt felt. I sykkelsporten er det jo slik at alle løp er viktig når det gjelder å sanke viktige UCI-poeng, sier Atle Kvålsvoll.

Kvålsvoll er enig i at man i fjor ikke hadde et felt som så ut som Premier League. Men det kan fort komme, mener han.

Arctic Race med ASO som viktig støttespiller er i ferd med å sette andre norske ritt som Tour og Norway og Tor des Fjords i skyggen.

— Det er ikke noe tvil om at med ASO i ryggen, så har de en voldsom tyngde i Arctic Race. Men også ritt som Tour of Norway har utviklet seg og tatt steg for steg. Men det kan nok hende at ett av disse rittene er nødt til å gi seg, sier Kvålsvoll.

Etappene

Her er ruten for årets utgave av Arctic Race of Norway:

14. august: Hammerfest-Nordkapp 204 km

15. august: Honningsvåg-Alta 207 km

16. august: Alta-Kvænangsfjellet 132 km

17. august: Tromsø-Tromsø 165 km.