Sport

Skal komme Maren til gode

Maren Haugli står ved inngangen til sin toppidrettskarrière. Hun debuterer i OL, men vet ikke hva fremtiden vil bringe.

 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  journalist

Torino — Jeg er overbevist om at vi som driver med toppidrett i dag, har noe å hente ut av en slik undersøkelse, sier skøyteløperen fra Jevnaker IF. 20-åringen har kommet som et skudd denne sesongen, og hun kan fort ta en OL-medalje. Siden Trude Dybendahl Hartz var på høyden som langrennsløper, har mye forandret seg, ikke minst økonomisk. Mange av de dilemmaene som Hartz og hennes jevnaldrende sto overfor, må imidlertid også Haugli tenke gjennom. Skal hun kombinere toppidrett med utdannelse? Når skal hun satse på familie og barn?- Toppidretten har nok forandret seg, men det er lærdom å hente av hvordan andre har ordnet livet sitt. Da er det lettere ikke å gjøre de store tabbene, sier Haugli.

Ser fremover.

Hun tror at forgjengerne har hatt mye glede av idretten sin, akkurat som hun har nå. - Men jeg prøver å tenke langsiktig og har startet på høyskolen i Buskerud, Det blir sikkert ikke mye lesing i Torino, men jeg skal være litt streng mot meg selv og prøve å få til noe, sier hun. Haugli studerer økonomi.- Det er en del ting som det er vanskelig å være overbevist om når du står midt oppe i det. Det er lettere å se ting når man får litt avstand. Derfor ser jeg frem til å få svarene på undersøkelsen, for å få vite hvordan de gamle toppidrettsutøverne tenker i dag, legger hun til. - Undersøkelsen var i alle fall omfattende, sier Trude Dybendahl Hartz, gift med danske Ebbe og mamma til to barn. Hun var toppløper i en årrekke, med den individuelle VM-tittelen på 5 km i Val di Femme i 1991 som høydepunktet.

Stor overgang.

— Det var en overgang å slutte som toppidrettsutøver, sier Hartz. - Utøvere er forskjellige som personer. Vi reagerer ulikt på mange ting. Jeg ga meg som 32-åring, etter 16 år på landslaget. Det var halve livet til da. Jeg hadde levd i en spesiell verden i store deler av voksenlivet da jeg sa takk for meg. - Det var en stor omveltning å gå over til sivilt liv, men jeg var kjempeklar for å slutte. Likevel kan jeg si at få mennesker forstår hvordan en toppidrettsutøver tenker. Vi har et spesielt mentalt tankesett i forhold til mange andre utøvere, men mye av det vi har erfart, kan komme andre i samme situasjon til gode.

Skøytekomet Maren Haugli vil gjerne høre hva de gamle idrettsstjernene har å si. Hun tror hun har noe å lære.

Les mer om

 1. OL

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  – Jeg savner henne alltid når vi ikke er sammen, og det blir enda verre når barnet kommer

 2. LANGRENN

  Karriererådgiveres råd: Syv ting studenter og jobbsøkere kan lære av toppidrettsutøvere.

 3. SPORT

  Norske idrettsstjerner har angst for fremtiden: - Jeg kunne sitte med tårer i øynene utenfor jobben og skjelve

 4. SPORT

  OL-veteran om Northug-saken: «Jeg spør – er det noen rundt den gutten som har turt å si skikkelig fra?»

 5. SPREK

  Skjelbreid om tiden etter karrieren: – Jeg har kanskje vært litt ulykkelig

 6. SPORT

  Det vanskelige valget: – Jeg ville gi meg før jeg følte at kroppen var vrakgods