Filip Ingebrigtsen om lillebror Jakob: – Han er ekstrem. Ett av de største talentene vi har hatt i norsk idrett

Jakob Ingebrigtsen (16) jakter enda en verdensrekord. Men drømmen stopper ikke med seier på Bislett.

Filip Ingebrigtsen (til venstre) ser at broren Jakob nærmer seg hans prestasjoner.

I Eugene 27. mai ble rogalendingen tidenes yngste løper under fire minutter på en engelsk mile.

Torsdag kveld løper han for å senke rekorden ytterligere på Bislett. Den yngste av Ingebrigtsen-brødrene blir trekkplaster i «beste sendetid» under Bislett Games.

Stevnegeneral Steinar Hoen har gjort alt som står i hans makt for at Jakob Ingebrigtsen skal få et best mulig felt i U20-klassen på norsk friidretts storstue.

MER OM JAKOB INGEBRIGTSEN OG DE ANDRE NORSKE FRIIDRETTSTALENTENE:

Jakob Ingebrigtsen er ett av trekkplastrene på en engelsk mile i U20-klassen under Bislett Games.

– Jeg kjenner litt på presset. Her har jeg muligheten til å vinne. Jeg håper å sette en ny verdensrekord for min årsklasse, sier Ingebrigtsen.

Tiden han må slå er 3.58,07. Den er innen rekkevidde.

– Formen har aldri vært så bra som nå, melder 16-åringen.

– Formen var veldig bra da jeg løp i Eugene. Men jeg er ganske sikker på at jeg løper ned mot den tiden (3.58,07) og kanskje enda fortere. Det er helt klart målet.

– Du varsler et kjempeløp?

– Ja, jeg satser på det hvis alt klaffer. Men det er mye som kan skje.

Les også

Jakob Ingebrigtsen (16) ble historisk: – Utrolig å smadre en slik rekord på denne måten

– Tar ekstreme sprang

Han er et av friidrettsverdenens største talenter. Lillebror Ingebrigtsen bryter barrièrer nesten hver gang han tar på seg piggskoene. Spørsmålet er hvor god 16-åringen kan bli på sikt.

– Hans utvikling er helt ekstrem. Men så er han også et av de største talentene vi har hatt i norsk idrett. Han tar ekstremt store sprang hvert år, er hyllesten fra Filip Ingebrigtsen.

– Hvor god trur du at han kan bli?

– Minst like god som meg og Henrik, i hvert fall. Hvis han fortsatt vil og er motivert kan det bli veldig bra.

Jakob Ingebrigtsen strutter, likhet med sine brødre, av selvtillit. På pressekonferansen to dager før Bislett Games flokker journalistene seg rundt 16-åringen.

Jakob Ingebrigtsen var ettertraktet blant journalistene under pressetreffet tirsdag.

Han parerer spørsmålene rolig og reflektert. For en 16-åring med hans fremganger, kunne det vært lett å ta av. Men Jakob Ingebrigtsen bedyrer at det ikke er i 2017 han skal være god. Han tenker langt frem i tid.

– Blir du bremset av pappa Gjert og omgivelsene?

– Jeg skal ikke fremstå som altfor cocky. Men jeg ser hva jeg er i stand til og hvor fort jeg kan løpe. Du må også sette deg tøffe nok mål til at det kan bli noe stort.

– Hva er «noe stort» for deg?

– Det er ikke noe som er stort for meg akkurat nå. Det er det å ta et steg i år, til de neste sesongene, som virkelig har noe å si.

– Men hva er virkelig stort for deg?

– Å løpe under 3.30 på 1500 meter. Det er da det begynner å bli stort. Selvfølgelig er det stort å løpe like fort som Henrik (3.31,46) og Filip (3.33,72). Men jeg hadde ikke lagt ned så mye arbeid som dette for å bli nummer fire.

– Du har lyst å sette spor etter deg i norsk idrettshistorie?

– Ja, selvfølgelig. Det er det vi har lyst til.

– Du sier små steg: hva er det neste for deg nå?

– Å få ut potensialet mitt på 1500 meter i år. Det er 3.38 og kanskje enda fortere.

Les også

Jakob Ingebrigtsen (16) tidens yngste vinner i Europa-kåring: – En anerkjennelse

Snart på Kaupang-nivå

Da snakker vi om tider rundt Lars Martin Kaupangs norske 1500-meterrekord på 3.37,4, satt på Bislett i 1976. Den ble slått av Jakobs storebror, Henrik, med tiden 3.36,39 i april 2012.

– Det er jo veldig fort. Det er kun Henrik og Filip som har løpt fortere av nordmenn. Men når jeg ser hva de har gjort, er det også lettere for meg å se hva som er mulig. Vi er jo sammen så mye, og har så mange økter sammen, at jeg ser hva som skal til.

– Hvor mye trener du med storebrødrene dine?

– Jeg trener daglig med dem. Det kan være at vi tar noen økter hver for oss. Man blir jo fort lei av hverandre når man er sammen hver dag i året.

U20-EM er sommerens mål for Jakob Ingebrigtsen. Team Ingebrigtsen har lenge vært tydelige på at London-VM i august ikke er noe mål.

Men unggutten selv holder døren litt på gløtt.

– Det er ikke helt utelukket. Men det er definitivt ikke et mål jeg har denne sesongen. Hvis jeg løper 3.36 eller fortere er jeg god nok til å løpe i VM. For det er ekstremt fort. Men først må jeg løpe på den tiden. Og det er jo fortere enn årets mål.