Sport

Stöckl måtte tenke seg nøye om før han bestemte seg for å bli med til OL i Beijing: – Begynte å lure på om jeg var overflødig

Alexander Stöckl skal trene hopplandslaget fram til 2022.

Blid og fornøyd Alexander Stöckl, som fortsetter som hoppsjef.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Østerrikeren undertegnet tirsdag ny kontrakt med hoppkomiteen i Norges Skiforbund. Når hans gamle kontrakt går ut etter denne OL-sesongen, fortsetter Alexander Stöckl i fire nye år.

Sportssjef Clas Brede Bråthen, som har jobbet hardt for å få den populære treneren til å bli, kan puste lettet ut.

– Jeg hadde en lang prat med sportssjefen. Jeg skjønte at det var ønsket fra hoppkomiteen at jeg skulle fortsette, sier Stöckl.

Han har vært sjef for hopplandslaget for herrer siden 2011, da han overtok etter finske Mika Kojonkoski. Stöckl fortsatte suksessen, og har lyst til å følge opp.

– Jeg føler at jeg har vært med og bygget opp en fantastisk lag med trenere, utøvere og støttespillere. Vi sitter på mye erfaring, og det har vært stadig utvikling. Det gir meg en viss trygghet på at vi er på rett vei, men vi er ikke ferdig ennå. Mange ting kan gjøres bedre.

Les også

Vennene holdt landslagshopperen oppe i den tunge perioden: – Det har vært den store redningen

Nå har han hytte også

Stöckl er blitt veldig norsk. Foruten å praktisere språket feilfritt både i tekst og tale, har han og samboeren fått seg hytte i Hallangspollen ved Drøbak. Der kan familien slappe av mellom slagene.

Men før Stöckl kunne si ja til en ny, olympisk periode på fire år, måtte han tenke nøye: Var han motivert nok?

– Ja, jeg opplevde at jeg fortsatt hadde motivasjon. Jeg synes fortsatt det er interessant å jobbe med Norges landslag, fortsetter han.

– Trolig var det med i vurderingen at du savner ditt «gamle» hjemland og familien der?

– Hjertet brenner for det jeg gjør, og da er hjemme der hvor jeg er, svarer ettbarnsfaren.

Han måtte imidlertid komme med enda et nødvendig spørsmål overfor seg selv.

– Jeg begynte å lure på om jeg var overflødig, sier Stöckl, og begrunner tanken slik:

– Når et system rundt fungerer såpass bra, og det er andre trenere som kunne ha tatt over rollen med en gang, er det kanskje på tide å gjøre noe annet?
Heldigvis har jeg et trenerteam rundt meg som er veldig lojale, og som det fortsatt for meg er veldig viktig å jobbe sammen med.

Sportssjef Clas Brede Bråthen (t.v.) og Alexander Stöckl går godt i hop. Her fra en pressekonferanse under VM i Lahti siste sesong.
Les også

Hopptreneren ser en spesiell egenskap i «Forfang-generasjonen» fra Tromsø

Brevig i ny rolle

Han snakker om blant andre den mangeårige assistenten Magnus Brevig, som får en litt annen rolle denne sesongen: En lederrolle med ansvar for teknikk, forskning, utvikling og utstyr. De to skal være likestilte, men Brevig skal også fungere som trener innimellom det andre.

Andreas Vilberg blir også trener, han som så lenge har hatt hovedansvaret for dressene. Dessuten får en rekke klubbtrenere sjansen til å bli med ut og lære. -Dette systemet har vi hatt i noen år, og det fungerer godt.

Landslaget drar til Russland tirsdag. Der er det både konkurranse og samling i en uke, blant annet i Sommer Grand Prix.

Det blir ikke så my tid til å sitte på stolen fremover. Snart er vintersesongen i gang. Alexander Stöckl gleder seg.

Landslaget velger å stå over Hinterzarten, men avslutter sommersesongen i Klingenthal.

Stöckl setter krav til seg selv, utøverne og omgivelsene. Det som ligger langt fremme nå er å bli bedre på forskningsbaserte ting, enda flinkere på teknikk, ha det beste utstyret, og ernæring.

– Dessuten må vi få inn gode rutiner på restitusjon.

Les mer om

  1. Landslag
  2. Alexander Stöckl
  3. Mika Kojonkoski
  4. Hopp