Sport

Terje Bøifot og hans menn håper på drittvær. Da blir det fartsfest i Sørmarka Arena

– Kom regn og vind, og gjerne i store mengder, sier banemester Terje Bøifot i Sørmarka Arena. For jo dårligere vær, jo raskere bli isen i helgens verdenscup.

KLAR TIL FEST: Terje Bøifot lover at han og banemannskapene skal gjøre sitt for å skape fartsfest i Sørmarka Arena. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Jan-Erik Larsen

STAVANGER: Mens de fleste hutret og klaget seg til skole og jobb i kulingbygene torsdag morgen, gikk smilet nesten rundt da Bøifot tok seg til Sørmarka Arena. Lavtrykk er nemlig drømmeværet for både skøyteløpere og arrangører på lavlandsbane. Det gir mindre luftmotstand og ergo bedre tider.

Så kan kanskje de nye, norske skøyetrikotene i blått gi ytterligere et puff framover. Sesongens første verdenscup i Heerenveen sist helg viste nemlig et norsk landslag i medvind. Seks pallplasser, derav tre individuelle, gir grunn til optimisme når verdenscupstevne nummer to starter i Sørmarka fredag ettermiddag.

15 grader

Temperaturen inne i hallen er også en medvirkende årsak til gode tider. Da de to første stevnene med norske løpere ble avviklet i hallen tidligere i høst, lå temperaturen på rundt 10 grader. I helgen blir det varmere.

– Jeg vil tro at idealtemperaturen er på 17-18 grader. Det klarer vi ikke i helgen, men vi har nå passert 15 grader. Det skal gi bedre forhold enn under de to første stevnene, sier Bøifot til Aftenbladet.

Les også

Kanonstart for skøytesporten: - Dette gir oss tro på OL-medalje

Han og de andre banemannnskapene får mye skryt for isen av løperne. De står da også på sent og tidlig for å legge alt til rette for verdenseliten.

– Når løperne er fornøyde, er vi fornøyde. Gode tilbakemeldinger er den beste attesten vi kan få, sier banemesteren.

OL-uttak

Verdenscupen i Stavanger er uttaksstevne for OL i Pyeongchang i 2018. Det betyr at hele verdenseliten kommer til oljebyen, med toppformen prikket inn, og for første gang i verdenscupsammenheng skal 10.000 meter, selve sjefsdistansen, avvikles i Sørmarka Arena.

– For Norges del betyr dette at vi stiller med en rekordstor tropp med løpere som skal og må knalle til for å komme til OL, sier Halvor Lauvstad, generalsekretær i Norges Skøyteforbund.

SUKSESS: Landslagstrener Sondre Skarli har fått en drømmestart på den nye skøytesesongen. Nå håper han at elevene kan følge opp i Stavanger. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Les også

Nederlenderne bestilte musikk fra norsk skøyteløper

Landslagstrener Sondre Skarli håper publikum i Stavanger støtter opp om stevnet:

– De som kommer vil få se et lag i framgang og med en bredde. Vi vil ha muligheter på alt fra sprint til langt. Det er ganske unikt og noe vi er stolte av. Det er mange nasjoner som har lagt merke til det vi har fått til. De lurer på hva vi har gjort.

– Skøyter har en helt spesiell plass i hjertet hos mange nordmenn. Da er det stort at vi nå er tilbake og kjemper helt der oppe i verdenstoppen, sier Skarli.

2700 billetter solgt

Arrangørene har til nå solgt ca. 2700 billetter, og det er nå utsolgt på langsiden der løperne kommer i mål. På motsatt side er det solgt 700 billetter. I tillegg er det ståplasser i svingene. Hallen tar 3600 mennesker.

Værmeldingene tyder på lavtrykk både fredag og lørdag - og finvær søndag.

  1. Les også

    Kjell Rune Sellin i tenkeboksen, danskene ferdige i Sandns Ulf

  2. Les også

    Dette er utfordringene Viking må løse for å reise seg igjen

Les mer om

  1. Skøyter
  2. Sørmarka Arena