Sport

Det er vi som skal takke, Usain.

KOMMENTAR: Usain Bolt takker for seg. Men gleden har vært uavkortet på vår side.

Usain Bolt ble lørdag skadet i sitt siste løp. Det er det all grunn til å markere hans enestående karriere, mener Aftenpostens kommentator Ola Bernhus.
  • Ola Bernhus
    Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Usain Bolts avslutning på 4x100 meter stafett ble en ulykkelig avskjed. Sprinteren ble skadet like etter siste veksling. Les mer om det dramatiske løpet her.

Som journalist, med språk som arbeidsredskap, burde jeg vært i stand til å sette presise og elegante ord på denne helgens mest fortærende begivenhet, Usain Bolts siste løp. Men nei.

I de siste årene – mens jeg har jobbet som sportskommentator – har jeg etter beste evne prøvd å beskrive alt fra stivbente venstrebacker og stivttenkende idrettsbyråkrater til ypperlige prestasjoner og fremragende stjerner. Noen ganger har jeg fått det til, synes jeg.

Men beskrive Bolt?

Så kommer sportssjefen, en ellers riktig sympatisk mann, og ber meg markere at Bolt gir seg.

Altså – beskrive det ubeskrivelige, uten å havne i en sump av klisjeer og tanker som er tenkt tusen ganger før, lykke til.

Hvor skal man begynne?

Med fakta: Usain St. Leo Bolt (født 21. august 1986 i Sherwood Content i Trelawny på Jamaica) er verdensrekordholder på 100, 200 meter og 4 × 100 meter stafett. Han har vunnet åtte olympiske gullmedaljer og elleve verdensmesterskap (dette er skrevet før sprintstafetten).

Ola Bernhus, kommentator
Les også

Flyttet seremoni etter Gatlins upopulære gull: – For å redusere ydmykelsen

En voldsom opplevelse

Store ord gikk om fenomenet fra Jamaica helt fra han ble juniorverdensmester på 200 meter i 2002, som 16-åring. Men det store publikummet ble først klar over ham da han vant dobbelt gull under OL i Beijing i 2008.

Det var en mektig opplevelse å se ham. Så voldsomt, så forbløffende, så langt bortenfor vanlige tanker om hva en sprinter skulle være. En staka på 196 centimeter, et tårn ved siden av de andre muskelbuntene.

Verdens raskeste menneske burde egentlig ikke se slik ut, trodde vi. Og han skulle vel ikke være så tøysete heller, idrett er da ingen lek.
Men det viste seg at for Usain Bolt er idretten det. En lek.

Samtidig kunne ingen tvile på seriøsiteten, Hans voldsomme fysiske kapasitet kunne ikke bare være medfødt, det måtte ligge tung trening bak. Og etter hvert kom de mange reportasjene fra Trelawny, reportasjer som viste at det ikke manglet noe når det gjaldt forberedelser – fra tidlig alder.
Senere har vi fått vite alt, helt ned til hvor mye svakere trykk han har på sitt én centimeter kortere høyre ben.

Alle superlativer er oppbrukt, for flere år siden. Ingen av dem har vært overdrevet. Mange kan ikke gjentas.

Les også

Usain Bolt ble slått - for første gang på fire år

Og alt det andre

Heller ikke Bolts overlegne fysiske forutsetninger hadde hjulpet hvis han ikke hadde hodet på plass.

Og det siste, det ville i andre idrettslige sammenhenger si en evne til å konsentrere seg fullt og fullstendig om arbeidsoppgaven, som det heter i moderne sportsspråk.

Ikke noe fjas, bare dyp konsentrasjon om å gjøre det rette, ikke noe skal ta energi fra dette ene – å vinne.

Men så passer ikke dette heller, ikke på Bolt. Han shower helt frem til start, kaster seg ut i ni og et halvt sekunds idrettsutøvelse og lar showet fortsette. Helt feil, altså.

Les også

Den merkelige måten Usain Bolt løper på, forundrer forskerne: – Det utfordrer konvensjonell visdom

Bare han kunne gjøre det

Det er ikke bare løpingen hans vi vil savne, det er også ablegøyene. En idrettsutøver som er SÅ god, kan også tillate seg klovneri som ville ha virket latterlig hvis en litt dårligere mann hadde prøvd.

For Bolt har det vært akkurat passe. Det er vanskelig å finne noen som ikke liker ham, han er så elsket at de fleste syntes det var synd at han ikke vant 100 meter i London. Vi ønsket å se ham gi seg ubeseiret.

Men nå er jeg visst i ferd med å skrive meg inn i noe jeg ikke klarer å lande.

Det ubeskrivelige.

Derfor, i all enkelhet: Du får ha takk, Usain!

Les mer om

  1. Friidretts-VM
  2. Friidrett