Sport

Norsk idrettstopp kan bli gransket: – Jeg har verdens beste samvittighet

Svein Arne Hansen mener at anklagene mot ham er «tull».

ETTERFORSKES: – Jeg ønsker en eventuell etterforskning velkommen, sier Svein Arne Hansen. Ifølge VG granskes nå dopingpåstandene som kom i mai.
  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

Ifølge VG er det mye som tyder på at det er satt i gang en granskning etter at Hansen i vår fikk alvorlige dopinganklager rettet mot seg.

Den tidligere Bislett-generalen er i dag president i Det europeiske friidrettsforbundet (EA), samt styremedlem i Det internasjonal friidrettsforbundet (IAAF).

Det har stormet rundt Hansen etter VGs artikkel om at Hansen på 1980-tallet skrøt av å ha avgitt urinprøve for en utøver for at vedkommende ikke skulle bli dopingtatt. Hansen har uttalt at dette bare var prat, og at noe slikt aldri skjedde i virkeligheten.

I forbindelse med saken kom det sterke beskyldninger fra den tidligere svenske høydehoppstjernen Patrik Sjöberg, Norges tidligere løpedronning Ingrid Kristiansen samt Anne-Lise Hammer, tidligere pressesjef på Bislett Games.

Les også

Norsk løpedronning støtter kritikken: – Utrolig at han er president i det europeiske forbundet

Nå sier både Sjöberg, Kristiansen og Hammer at de er blitt kontaktet av det IAAF-oppnevnte organet Athletics Integrity Unit (AIU), en ny granskningsgruppe som blant annet skal overvåke antidopingarbeidet.

– Det stemmer at jeg er blitt kontaktet, noe mange andre også er blitt, sier Sjöberg til VG. Verken han eller de andre ønsker å gå i detalj om samtalene med AIU.

Hansen: – Bare tull

Selv sier Svein Arne Hansen at han ikke har hørt noe som helst fra AIU.

– Jeg har ikke hørt noe, så dette er bare spekulasjoner, sier den europeiske friidrettspresidenten til Bergens Tidende.

– Hvordan forholder du deg til dette dersom det stemmer at AIU nå gransker opplysningene som kom frem?

– Jeg ønsker en eventuell etterforskning velkommen. Som jeg har sagt før, så har jeg verdens beste samvittighet. Påstandene som er kommet mot meg er bare tull, sier Hansen.

STERKE PÅSTANDER: Ingrid Kristiansen er en av dem som har kommet med sterk kritikk mot Svein Arne Hansen.

Bråket startet etter at Hansen og EA tok til orde for å slette gamle friidrettsrekorder på grunn av den utstrakte dopingen. Patrik Sjöberg uttalte til norske og svenske medier at det var vanlig at dopingtester var avtalt på forhånd, og at arrangører som Bislett Games med Svein Arne Hansen som leder ikke var noe bedre.

Les også

Sjöberg svarer på trusselen om søksmål: – Typisk smålige menn som har fått litt makt

Sjöberg påsto blant annet at det ble betalt penger til dem som lot seg teste, og antydet at Hansen var klar over denne praksisen. Hansen på sin side har truet med søksmål mot Sjöberg, og den tidligere Bislett-generalen sier at han aldri visste hvem som var plukket ut til dopingkontroller.

Les også

Svensk legende skapte rabalder med dopinganklager. Nå får han støtte av OL-gullvinner.

Lereim ba om granskning

TIDLIGERE WADA-SJEF: David Howman er leder for nystartede AIU, som nylig har tatt kontakt med blant annet Ingrid Kristiansen.

Nå skriver altså VG at det trolig er igangsatt en etterforskning av påstandene. AIU, som ledes av tidligere WADA-sjef David Howman, har imidlertid ikke bekreftet dette. Men dersom en etterforskning er i gang, er det helt i tråd med hva den anerkjente dopingjegeren Inggard Lereim sa til Bergens Tidende i mai:

– Beskyldningene som er fremsatt nå, er så alvorlige at jeg synes at både WADA (Verdens antidopingbyrå) og IAAF (Det internasjonale friidrettsforbundet) bør gå inn og se på det. Hvis det er riktig, er det veldig alvorlig, sa Lereim.

Les også

Anerkjent dopingjeger vil ha sannheten: Ber om svar etter påstander om juks i Norge

Også presidenten i det norske friidrettsforbundet, Ketil Tømmernes, tok til orde for en opprydning.

Les også

Svein Arne Hansen fikk beskjed om å legge seg flat av den norske friidrettssjefen

– Slik jeg tolker det er dette en sleivete uttalelse han kom med på 80-tallet. Det er viktig å ta slike påstander alvorlig, og han må selvsagt legge seg flat for akkurat den uttalelsen. Jeg har sagt til Svein Arne i dag at dette er svært uheldige uttalelser. Han får svi for dem nå, sa Tømmernes til Bergens Tidende.

Les mer om

  1. Doping
  2. IAAF
  3. Etterforskning
  4. Søksmål