Sport

Oilers-ungguttas perfekte aften

To 16-åringer fra Latvia og Thailand debuterte for Stavanger Oilers – og fikk skryt av sjefen.

Rudolfs Balcers og Henrik Medhus jubler for scoring.
  • Lars Fisketjøn
  • Mats Slaastad Birkelund
Rudolfs Balchers (t.v.) og Tan Hellerød fikk sin debut i eliteserien for Stavanger Oilers i kveld. I høst ble Sander Bjelland Bjørnevoll tidenes yngste eliteseriedebutant, da han kom utpå mot Stjernen bare 15 år gammel. Han er fortiden skadet.

STAVANGER OILERS – LILLEHAMMER 7-2 (3-1, 2-0, 2-1):

DNB Arena (Aftenbladet.no): 52 minutter ut i kampen mellom Stavanger Oilers og Lillehammer. 16 år gamle Rudolfs Balcers har pucken i rundvantet. Han drar av en Lillehammer-spiller og tar med seg pucken bak mål.

Han titter opp.

Foran mål kommer to år eldre Henrik Medhus i full fart. Balcers serverer pucken perfekt på køllebladet til Medhus.

Medhus plasserer pucken mellom beina til Lillehammers sisteskanse Joe Fallon. 7-2. DNB Arena eksploderer. Stemningen er elektrisk. Tidligere i kampen har verken spillet eller stemningen på tribunen kunne målt seg med helgens kamp mot Vålerenga. Men nå jubles det skikkelig. Gleden er enorm over de to ungguttenes prestasjon. Og det feires skikkelig på isen. 16 år gamle Balcers løper på skøytene mot Medhus, hopper og kaster seg rundt ham.

— Det var helt utrolig gøy. Det syns vel på feiringen også, sier Balcers og smiler.

Medhus’ første mål i DNB

42 minutter ut i kampen: Tan Hellerød (16) hopper over vantet og setter skøytene på isen foran 3863 tilskuere i DNB Arena. I Oilers-drakt. I eliteserien. For aller første gang.

— Det var veldig gøy, men jeg var ganske nervøs, sier Hellerød.

Backen blir satt ved siden av Travis Ehrhardt.

Noen minutter senere er det endelig kameraten Rudolfs Balcers’ (16) tur også. Han blir byttet inn i rekke sammen med Jean-Michel Daoust og Tommy Kristiansen.

— Jeg var også nervøs i starten, men det gikk fort over. Det ble bedre og bedre for hvert bytte, sier Balcers.

I tredje periode får begge unggutta rikelig med spilletid. Det hele topper seg altså åtte minutter før slutt da Balcers assisterer en annen unggutt, Henrik Medhus. Han setter inn sitt første mål i DNB Arena.

— Det var veldig kjekt. Og det som var aller mest kjekt var at Rudolfs hadde assisten, sier Medhus.

Hadde håp om treninger

18 år gamle Medhus, har sammen med Anders Tangen Henriksen, fått spilletid tidligere i sesongen. Henriksen står med fire poeng. Medhus med to. Det var debutantene alle snakket om etter kampen.

Begge kom fra Lørenskog før sesongen for å gå på skole med et godt hockeytilbud ved siden av. Hellerøds mor er fra Thailand, mens faren er norsk. Han er thailandsk statsborger, og har derfor ikke vært aktuell for norske ungdomslag. Balcers foreldre er begge fra Latvia.

Unggutta spiller til vanlig på Stavanger Hockey U18. I går fikk de beskjed om å hospitere på trening. Så kom beskjeden om at de skulle være med i kamptroppen.

— Vi ble veldig overrasket. Vi hadde jo et lite håp om å få være med på trening før sesongen. Det er veldig morsomt at vi fikk spille, sier 16-åringene.

Og målet til debutantene?

— NHL, svarer de kontant.

— Men først å få spilletid på Oilers, legger de til.

Det er det store muligheter for. Det mener i alle fall Oilers-ringreven Martin Strandfeldt.

— Det er jo utrolig kult at de får debutere så tidlig. Hvis de fortsetter å jobbe hardt vil de få mye spilletid på Oilers i fremtiden, sier den assisterende kapteinen.

Det var skader som åpnet for ungguttene i kveldens kamp mot Lillehammer. Tan Hellerød tok plassen til Dennis Løvold Sveum, mens Rudolf Balcers fikk plassen til Christian Dahl-Andersen.

Håper å gi unggutta flere sjanser

— Jeg skulle ønske jeg hadde fikk flere sjanser til å putte innpå unggutter i løpet av sesongen. Jeg synes det er veldig gøy å se at unge gutter som faktisk satser på ishockey får sjansen til å prøve seg oftere. Slik har det dessverre ikke blitt for mye av i år, men sånn er det bare. Det er alltid mye vanskeligere for unggutter å få sjansen i et lag som har ambisjoner om å vinne, sier Oilers-trener Petter Thoresen.

Slik beskriver han de to ungguttene:

— Balcers er virkelig et stort talent. Han har stor spilleforståelse, og ser isen bedre enn de fleste, så dette er sikkert ikke det siste vi hører fra ham.

— Hellerød har selvsagt talent han også, og det er moro å se at disse guttene som har kommet hit for å satse på ishockey får sjansen.

PS! Henrik Medhus krabbet av isen mot slutten av kampen etter å ha blokkert et skudd. Pucken traff mellom skøyta og leggskinnet. Skadeomfanget er ikke klart, men etter kampen var Medhus tydelig på at ingenting er brukket.

Les også

  1. Oilers feide Lillehammer av isen

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Stavanger Oilers
  3. Lillehammer IK