Sport

Derfor tror sportssjefen at Tande kan bli hoppsportens Lund Svindal

Roser den norske hopperen etter søndagens bragd.

Daniel-André Tande har potensial til å bli den store stjernen i norsk hoppsport, mener sportssjef Clas Brede Bråthen.
 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Journalist

GARMISCH-PARTENKIRCHEN: Fremtiden er lys for den nyeste norske hopphelten.

Mamma Trude Tande strigråt av glede da hun traff sønnen etter jubelrennet i Garmisch-Partenkirchen. Da begynte Daniel-André Tande også å gråte. Sportssjef Clas Brede Bråthen hadde en tåre i øyekroken der han sto på sletten og så på vinnerhoppet, mens hopplegenden Roger Ruud sto på VIP-tribunen og gråt.

Det var i det hele tatt veldig mange følelse ute og gikk da Norge fikk en ny hopphelt på selveste nyttårsdagen.

Akkurat nå er det flere norske hoppere som sliter, enn det er hoppere som har suksess. Nest beste nordmann ble Andreas Stjernen på en 14. plass.

– Vi andre kan være glad for at vi har Tande. Hadde min plassering vært den beste norske her, så hadde det vært krise, sa Stjernen etter sin innsats.

Han er glad for at Tande nå tar unna presset på dem som sliter med hoppingen for tiden.

Daniel-André Tande blir hyllet av sine lagekamerater etter at seieren er i boks. Fra venstre Anders Fannemel, Halvor Egner Granerud og Tom Hilde.
Les også

Hopplegenden ble rørt av Tandes triumf: – Like stort som å vinne et mesterskap

Laget får æren

Samtidig så er eneren Tande selv veldig raus med rosen til sine lagkamerater.

– Jeg tror ikke jeg kunne ha hoppet så godt på ski dersom jeg ikke hadde hatt dette laget rundt meg. Det er så mye positiv energi i dette laget. Jeg synes det viser styrke at selv om ikke hele laget presterer er stemningen i laget helt på topp, sier Tande.

Tande er fersk som hoppere blant de aller beste i verden, men det er noen som tror han kan bli den neste store hopperen.

Vinneren av nyttårshopprennet får en god klem av mamma Trude Tande da han endelig kom tilbake til løperhotellet etter at det hele var over.

En hopper som kan levere og prestere jevnt år etter år. Hoppsporten handler om marginer, veldig små marginer. Det er utallige eksempler på at hoppere har gått fra å være suverene det ene året for å bli kulhopper bare et halvår senere.

Les også

Norsk seier nyttårshopprennet: - For en prestasjon

En ener som kan vare lenge

Sportssjef Clas Brede Bråthen vil ha en stabil hopper helt der oppe. En som kan være norsk hoppsports fyrtårn år etter år. En som drar lasset når det butter imot.

Han tror at han kan ha funnet en i nettopp Daniel André Tande.

– Vi håper at vi kan skape en skikkelig storhopper. En hoppsportens svar på Aksel Lund Svindal. Nå har Tande to seiere og har et godt utgangspunkt for bli en slik hopper som vi ønsker oss, sier Bråthen.

- Vi håper at vi kan skape en skikkelig storhopper, sier Clas Brede Bråthen.

Han begrunner sin tro på Tande slik:

– Han er relativt ung, og han har en hoppteknikk som tåler mange variasjoner som de stadige utstyrsendringene fører med seg. Han har en god fysikk og psyken hans ser ut til å være i orden, sier Clas Brede Bråthen.

Som skjæra på tunet

Med seieren i Garmisch-Partenkirchen er han i høyeste grad med på kampen om det store hoppuketrofeet og de virkelig store prispengene. Nå reiser hoppsirkuset videre til Østerrike, og Stefan Kraft, som ligger foran sammenlagt, skal hoppe på hjemmebane i Innsbruck. Polske Kamil Stoch leder sammenlagt.

Det var disse tre som kom på pallen etter rennet nyttårsdagen.

Bråthen frykter ikke at det skal bli for mye for 22-åringen fra Kongsberg.

– Presset kommer til å bli stort nede i gryten i Innsbruck. Daniel er en fyr som subber rundt som skjæra på tunet. Det er ikke så mye som stresser ham. Han synes det er hyggelig å prate med journalister og synes det er greit å sitte på pressekonferansen.

Les også

Uvanen det norske håpet vil ha slutt på: – Det er et gammelt problem

Klarte knapt puste

Selv om det kan se ut som om han takler presset med et smil og gode svar på både norsk og så godt som feilfri engelsk, så innrømmer han gjerne at det var tøft og sitte igjen på toppen som leder av rennet. Han fikk høre at både Stefan Kraft og Kamil Stoch hoppet over 140 meter.

– Jeg hadde det helt jævlig, skal jeg være ærlig. Jeg hadde skikkelig problemer med å puste med magen en periode. Jeg sa til meg selv at jeg måtte slappe av og ikke tenke på det som skulle skje etterpå. Den følelsen da jeg satte meg ned i sittestilling er den verste noensinne, sier Tande.

– Det siste jeg sier til meg selv før jeg setter meg ned i sittestilling er tre faste ord.

– Og hva er de tre siste ordene?

– Det vil jeg ikke si. Det er en hemmelig oppskrift, sa vinneren og gliste til tross for å ha gjennomført 12–15 intervjuer med radio- og TV-stasjoner fra hele Europa på sletten i den gamle Olympiabakken.

Diskuterte fotball på pressekonferansen

Etterpå var det pressekonferanse. En pressekonferanse hvor tre kompiser svarte på spørsmål om hopping, men snakket mest om fotball sammen mens svarene ble tolket til tysk. – Stoch sa at det hadde vært en veldig bra uke og helg både med tanke på hoppingen og resultatene til Liverpool. Vi er begge Liverpool-tilhengere og diskuterte Liverpool. Vi diskuterte kampen i heisen før vi hoppet kvalik i går, fortalte Tande etter at pressekonferansen var over.

Han gjorde det helt klart at trivdes på podiet. En norsk seier i selveste nyttårshopprennet blir ikke fort glemt hjemme i Norge.

– Det er moro dersom jeg bidrar til at interessen for sporten øker. Det er en fantastisk sport som jeg skulle ønske at enda flere nordmenn satte stor pris på.

Norge har en ener i Daniel-André Tande. Norge har nesten alltid en hopper som er helt der oppe i verdenstoppen. Men de siste årene har det vært nye navn hvert år. I fjor var det Kenneth Gangnes, for to år siden Anders Fannemel og for tre år siden var det Anders Bardal.

– Har du en som det spilles nasjonalsang for, så er det veldig bra. Da har vi på en måte nådd målet og er berget. Det betyr ikke at vi ikke bryr oss om de andre. Vi bruker kanskje mer tid på dem som sliter enn Tande, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Hør Tjærnås og gjengen i Aftenpodden Sport oppsummere og kåre seg gjennom idrettsåret 2016:

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5