Eventyrlig Grimsbø da Norge gikk til semifinalen: - Uvirkelig

Drømmen om det tredje OL-gullet på rad lever for håndballjentene. Anført av Kari Aalvik Grimsbø ble Sverige ble utspilt i kvartfinalen.  

Kari Grimsbø sto som en vegg i det norske målet.
  • Steffen Stenersen
  • Arne Hole

SVERIGE-NORGE 20-33

RIO DE JANEIRO: Håndballjentene har nok en gang greid å få til mesterskapsstigningen som ga dem OL-gullet både i Beijing og London. Kommer nummer tre?

For Norge ble starten på kampen både et mareritt og en drøm. Allerede etter 45 sekunder måtte forsvarskjempen Marit Malm Frafjord hjelpes av banen med det som lignet et overtråkk. Dermed var det duket for Mari Molid, som ikke har fått spille så mye tidligere.

Drømmen sto Kari Aalvik Grimsbø for. Hun spilte en fantomkamp også i forrige kvartfinale, mot Brasil i forrige OL, men da startet ikke oppvisningen før i annen omgang. I Future Arena startet et umiddelbart.

– Det er helt fantastisk. Det er uvirkelig akkurat nå. Jeg skjønner ikke helt hva som skjedde. Men ikke spør meg om redningsprosent. Det er jeg ikke så opptatt av. Det er magefølelsen som teller, sa Aalvik Grimsbø etter kampen.

De åtte første skuddene fra svenskene ble stoppet av trønderjenta! Dermed hadde medspillerne fått den inspirasjonen de trengte og sørget for 3–0. En deilig start på en kvartfinale. Det gikk over åtte minutter før den svenske strategen Isabelle Gulldén greide å få satt den første ballen i mål.

— Hele analyseteamet hadde gjort en veldig bra jobb, og skuddene kom der vi hadde håpet de skulle komme. Også Silje Solberg var inne og kom med sine tips fra Danmark, sier keepertrener Mats Olsson til Aftenposten.

Drømmespill av Grimsbø

Men Grimsbø hadde ikke tenkt å gi seg etter den unike åpningen. Hun fortsatte storspillet og brakte svenskejentene nærmere gråten enn utligning. Og det var ikke løskrutt fra distanse Györ-keeperen først og fremst stoppet, men nærskudd. Etter første omgang hadde hun stoppet 15 av 22 skudd! Hun holdt innslupne mål til to det første kvarteret. Mon tro om det noen gang har hendt i en kvartfinale i mesterskap?

Camilla Herrem jubler etter scoring. Det ble mye måljubel for Norge tirsdag.

Med Grimsbø i alle mulige hjørner – også det umulige – kunne de norske jentene bare pøse på i angrep. Og både kombinasjoner og enkeltmannsprestasjoner satt bokstavelig talt som skudd.Det ble 6-1, 10–2 og 15–6 mot en pauseledelse på 19–7. Den som hadde satt huset sitt på det, ville ha sittet igjen med et helt borettslag!

Svenskejentene fikk gjennomgå av egne aviser. Expressen mente de så ut som en gjeng hofteoperert pensjonister! "Dette tar ikke Sverige igjen selv om de får spille i 14 dager", meldte tabloidavisen.

Gode i angrep

Vel sto Grimsbø en drømmekamp, men de norske jentene var gode både i forsvar og angrep. Stine Bredal Oftedal var aggressiv i sine gjennombruddsforsøk og scoret på samtlige fem muligheter i første omgang.

Heidi Løke var like vond å få tak i på streken som vanlig og er et mareritt for alle som møter henne. Tittelen som verdens beste har hun fortsatt i behold, selv om det er blitt noen flere bom enn vanlig OL sett under ett.

Nora Mørk har vært Norges beste i de fem første kampene i innledende og sto med 25 mål og 25 assist etter at Norge hadde scoret 85. Det vil si at den kommende Györ-spilleren hadde vært involvert i 60 prosent av målene. Selv om det ble noen feilpasninger, fortsatte Nora å imponere, og det vil forundre mye om hun ikke kommer på All Star Team.

Ubeseiret i OL

Sverige kom seg til kvartfinalen gjennom tredjeplass i den andre gruppen. Ettersom ble nummer to i den andre gruppen, ble det derfor en nordisk oppgjør om semifinalen. I tre tidligere OL-møter hadde Norge aldri tapt.

Likevel gikk Thorir Hergeirsson ut og sa at sjansene var 50/50, noe selvfølgelig svenskene fnøs av. Dermed var den sedvanlige ordkrigen i gang.

"Krigen" på banen avlyste Kari Aalvik Grimsbø.

PS: Norge møter vinneren av Russland-Angola i semifinalen torsdag. Den kampen spilles natt til onsdag.