Sport

17-åring senket Bolts verdensrekord

Fire år etter at «den gamle» ga seg, stormer Erriyon Knighton frem som «den nye Usain Bolt». I natt senket 17-åringen Bolts juniorverdensrekord på 200 meter med 5/100 i det amerikanske OL-uttaket.

SPRINTFENOMEN: Erriyon Knighton (17) løp raskest av alle i semifinalene i det amerikanske OL-uttaket. Med 19,88 senket han Usain Bolts 17 år gamle U20-verdensrekord.
  • Øystein Jarlsbo, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

For en snau måned siden slettet amerikaneren Erriyon Knighton jamaicaneren Usain Bolts U18-verdensrekord da han løp inn til 20,11 i friidrettsstevneserien i USA - 18 år etter Bolts rekordløp på 20,13 i 2003.

Med andre ord før Knighton ble født 29. januar 2004.

Natt til søndag norsk tid slo han til igjen. I semifinaleheat to i det amerikanske friidrettsmesterskapet i Oregon - som også er OL-uttak - knallet han til med 19,88 sekunder. Det er fem hundredeler raskere enn Usain Bolts (34) juniorverdensrekord for 20-åringer fra 2004 (da Bolt var 18 år).

Ikke nok med det. 191 centimeter høye Erriyon Knighton henviste regjerende verdensmester Noah Lyles (23) til 2. plass i heatet. Lyles fikk 19,91. Hans personlige rekord er 19,50 sekunder. Kenny Bednarek vant det første semifinaleheatet med 19,90, foran Isiah Young som fikk 19,99.

Les også

Friidrettssjefen innrømmer kvinneproblem etter OL-uttaket

Finalen på 200 meter går natt til mandag norsk tid.

For å sette Knightons tid i ytterligere perspektiv, ble norske Jaysuma Ndure nummer fire i VM-finalen på 200 meter for 10 år siden med sin da årsbestetid 19,95 - 55/100 bak suverene Usain Bolt (19,40). Bolts verdensrekord er 19,19 fra VM-finalen i Berlin 2009.

Erriyon Knighton var et stort talent i amerikansk fotball og svært ettertraktet da han skulle velge utdanningssted. Men i stedet for å takke ja til fotballstipend, bestemte han seg for å satse på friidrett. Etter sitt andre år på privat ungdomsskole, som 16-åring, undertegnet han en «proffkontrakt» med utstyrsgiganten adidas.

Les også

Henrik Ingebrigtsen er operert og mister OL i Tokyo

Knighton har overfor friidrettsmagasinet Track & Field News forklart sitt valg med at det i den individuelle friidretten er opp til ham selv, «i egne hender».

– Det var en vanskelig beslutning med tanke på at jeg vokste opp med amerikansk fotball. Men til sist var det enkelt. Jeg vet jeg kan fikse det, mener Erriyon Knighton.

– Jeg vil vinne mot de beste. Men jeg vet at de ikke vil la meg slippe lett, så jeg kommer til å trene knallhardt, sa han til Track & Field News for et halvt år siden.

På spørsmål - da - om han trodde OL i Tokyo i juli/august «er en mulighet», svarte han at han trodde det hvis han «trente hardt nok». Han vil få tildelt OL-billetten med en topp tre-plassering i finalen.

Les mer om

  1. Friidrett
  2. OL 2021
  3. Usain Bolt