Sport

Denne mannen skal skaffe nye hoppbakker til Tromsø. Nå er prislappen klar.

Koronapandemien har skapt utfordringer for Arktisk Arena, men Hugo Bardo er optimistisk. Han tror Tromsø kan ha et skianlegg i verdensklasse på plass i 2024.

JOBBER PÅ: Hugo Bardo, her på Storelva skistadion. I bakgrunnen ser vi Akselkollen, der de nye hoppbakkene skal bygges. Foto: Ronald Johansen

  • Øyvind Sivertsen
    iTromsø

Det er drøyt to år siden at planene om «drømmeanlegget» for skiidrettene for alvor ble satt i gang i Tromsø, senere kalt Arktisk Arena. I korte trekk dreier det seg om et vinteridrettsmekka – med et hopp-, kombinert- og langrennsanlegg i Akselkollen, like bak Storelva skistadion.

Det desidert største løftet er de planlagte hoppbakkene i K95- og K125-størrelse.

– Det er estimert at anlegget koster cirka 600 millioner kroner, sier Hugo Bardo til iTromsø.

Han er styreleder i Arktisk Arena. Det jobbes med å få på plass statlige støtteordninger (spillemidler og momskompensasjon) som vil kunne bidra vesentlig til prosjektet, men så må resten av pengene skaffes fra næringslivet, samt andre offentlige midler.

Og det er her Bardo og resten av styret i Arktisk Arena har en stor jobb foran seg.

– Hvor mye penger det er snakk om, skal jeg komme tilbake til etter hvert. Når vi skal løfte dette litt opp, sier han.

Konsertarena

– Koronapandemien gjør at det er utfordrende å treffe folk, men senest onsdag i forrige uke hadde jeg et tre timer langt teams-møte med til Forbundet for Ledelse og Teknikk avd. Tromsø, som til er tilknyttet LO. De synes dette var et utrolig interessant prosjekt. De var blant annet opptatt av de positive ringvirkningene dette kan få for yrkesfag på den videregående skolen, forteller Bardo.

LO er for øvrig hovedsponsor av landslagene i hopp.

OPTIMISTISK: Hugo Bardo er styreleder i Arktisk Arena. Han tror det vil være et topp moderne skianlegg på Storelva/Akselkollen i 2024. Foto: Ronald Johansen

Tromsøs hoppstjerne, Johann Forfang, har mange ganger snakk varmt om hopplanene og mulighetene for å få verdenscup til Tromsø:

Les også

Forfang er sikker på å få verdenscup til byen: – Tromsø er som Nordpolen for europeerne

Forfang, som har sagt at han flytter hjem når bakkene er klare, er opptatt av at det skal være et helårsanlegg.

– Anlegget er jo ikke hovedsakelig for hopperne som er aktive på høyt nivå. Det er mange kommersielle muligheter. Du tjener penger hele året på en hoppbakke. Det vil være et amfi og en tribune nede på sletta – som vil være en naturlig konsertarena. Heistraseen kan benyttes av syklister på sommeren – helt opp forbi Akselkollen. Det er skileikanlegg ved siden av, og Rødtinden er i nærheten, sa Forfang i dette intervjuet med iTromsø i sommer.

Nord-Norge-prosjekt

Bardo forteller også om massiv støtte fra Norges Skiforbundet og Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Vi har hatt møter med Kulturdepartementet og de fleste politiske partier i Tromsø. Vi er i dialog med fylkeskommunen og Sametinget også. Dette er ikke et Tromsø-prosjekt, men et Nord-Norge-prosjekt, understreker han.

Tromsø kommune måtte ut med flere hundre millioner kroner for Tromsøbadet, som totalt kostet drøyt 1 milliard kroner. Men for skianlegget er det ikke snakk om at kommunen skal bidra med økonomiske midler i det hele tatt.

– Vi ønsker ikke at Tromsø kommunes økonomi skal belastes noe, vi vet kommunen er i en spesiell økonomisk situasjon. De kan heller hjelpe prosjektet på andre måter. Vi går ganske bredt når vi skal løfte opp kapital, og det er veldig spennende. Jeg tror det er store muligheter for at vi skal få det til, sier Bardo.

Klart om tre år?

Målsettingen er at Arktisk Arena skal være klar til vinteren 2024.

– Ambisjonen er at vi skal ha det ferdig til stor-NM i 2024. Den står fortsatt ved lag. Da er det også stor sannsynlighet for at vi får Raw Air til Tromsø i 2025. Dette handler litt om hva vi ønsker her. Jeg tror ikke Tromsø eller Nord-Norge skal sette seg i posisjonen der man ikke ønsker å ta imot ting, når både Skiforbundet og FIS strekker ut hendene til oss. De er veldig klare i sin tale om at de ønsker å få til et internasjonal anlegg i Tromsø, sier Bardo.

– Man må bygge anlegg for å kunne ha store arrangement i fremtiden. Så enkelt er det, legger han til.

Les også

Langrennskometen fra nord var best i verden. Så valgte Norge å holde løperne hjemme.

Med et komplett skianlegg, kan Tromsø være en aktuell søker til VM på ski om noen år. I 2025 er det Trondheim som arrangerer mesterskapet.

TRÅKKEMASKIN: Selv om snøen ennå ikke har kommet til Tromsø, er det skiløyper på Storelva. Der produseres det nemlig kunstsnø i disse dager. Foto: Ronald Johansen

– Et VM i Tromsø i fremtiden er ikke usannsynlig. Det er heller ikke et OL. Men da må vi bygge anlegg. Vi kan ikke forvente at en OL-søknad skal bygge anleggene. Da er vi på litt tynn grunn. Vi må jobbes strukturert, legge til rette og gjøre det attraktivt å være i nord, sier Hugo Bardo.

Les også

  1. Lei av snømangel? Her kan du gå på ski i Tromsø

Les mer om

  1. Hopp
  2. Nord-Norge
  3. Tromsø
  4. Raw Air
  5. Johann André Forfang