Gjert Ingebrigtsen foran sesongdebuten: – Jakob holder alt for seg selv

Gjert Ingebrigtsen (55) hevder at han er høyst usikker på hva Jakob Ingebrigtsen (20) kan være i stand til å prestere på spesialdistansen 1500 meter i sesongdebuten i England søndag kveld.

COOL AS A RULE: Jakob Ingebrigtsen sammen med moren Tone og far og trener Gjert da han sto i fare for å bli disket fra 5000-meteren i friidretts-VM i Doha for 20 måneder siden.

– Jakob har et enkelt forhold til å springe. Han vil ikke annet enn å prestere sitt beste der og da. Han gjør seg ingen refleksjoner på den ene eller andre måten. Ikke som han forteller om. Det kan være litt frustrerende for meg. Han holder egentlig alt for seg selv, svarer Gjert Ingebrigtsen på spørsmål om sin yngste løpersønns plan for løpet i Gateshead.

Jakob Ingebrigtsen tok sin første Diamond League-seier i Brussels «pandemiamputerte» stevne i fjor høst. Årsaken til at han ikke har vunnet flere, er Timothy Cheruiyot (25). Kenyaneren har vunnet 11 av 11 dueller mellom de to på 1500 meter.

Uten Cheruiyot på startstreken i Gateshead, har NRKs friidrettskommentator Jann Post en forventning om at Jakob Ingebrigtsen nå tar sin første seier i et «skikkelig» Diamond League-løp.

Les også

Gjert Ingebrigtsen om Jakobs sesongdebut: – Risikabelt å hente ut for mye krutt

Stevnet i Gateshead, ved Newcastle nordøst i England, vises på NRK 1 fra klokken 19.55, med Post, Vebjørn Rodal og «ekspertdebutant» Christina Vukicevic Demidov som kommentatorer.

– Jeg tror han vil bli skuffet hvis han ikke vinner. Han er såpass selvsikker. Han var tett på verdensrekord i vinter (innendørs) og er antagelig i enda bedre form nå. Men det blir ingen spasertur, understreker Jann Post – med tanke på værvarselet «vind og regn» og et par konkurrenter fra Australia.

Oliver Hoare (24) som nylig løp – solo – på 3.33,19 i USA, og ikke minst Stewart McSweyn (25) som har en personlig rekord på 3.30,51 – snaut to sekunder svakere enn Jakob Ingebrigtsens europarekord 3.28,68 – og onsdag var fartsholder i 2000 meter da Joshua Cheptegei prøvde å sette verdensrekord på 3000 meter i Ostrava.

MANGE MØTER: Jakob Ingebrigtsen har løpt mot australske Stewart McSweyn mange ganger. Her de to mot «uslåelige» Timothy Cheruiyot i Stockholms Diamond League-stevne 23. august i fjor.

– Han løper alt og har vært meget bra i vinter og i vår, sier Jann Post.

Gjert Ingebrigtsen er heller ikke ukjent med Tasmani-fødte Stewart McSweyn, som Jakob Ingebrigtsen har møtt mange ganger på mange forskjellige distanser.

– Han er en svært talentfull løper. En lang og tynn type, med et stort spekter av distanser. Han kan vinne i Gateshead. Jeg tror ikke det er noen andre, sier Gjert Ingebrigtsen og sikter til hvem som kan slå Jakob Ingebrigtsen.

Les også

Jakob Ingebrigtsen er forlovet

Han påpeker at Jakob Ingebrigtsens amerikanske og australske utfordrere i Gateshead er «midt i sesong» og forbereder seg til sine nasjonale OL-uttakskonkurranser neste måned. Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen er alle tre i praksis kvalifisert for OL i månedsskiftet juli til august.

– Vi må ikke legge for mye i det, sier Gjert Ingebrigtsen med tanke på utesesongens første konkurranser – med Jakob og Henrik (30) på startstreken i Gateshead og Firenze 10. juni og Filip (28) i trening i St. Moritz.

– Det er et stykke frem til OL. Det er det vi må konsentrere oss om. OL er viktig for oss, sier Gjert Ingebrigtsen.

På spørsmål om Henrik Ingebrigtsens 5000-meterstart i Gateshead, om han vanen tro «er gira», svarer han forbeholdent.

– Jo, men samtidig har han ikke bygd den selvtilliten han skulle ønske. Det er litt vinn eller forsvinn for hans del. Han er mer nervøs enn «gamle Henrik» pleide å være. Han har ikke konkurrert skikkelig de siste par årene, mener Gjert Ingebrigtsen.