På denne seierspallen er det forskjellsbehandling
På denne seierspallen har menn fått dobbelt så mye i premie som kvinner for de samme prestasjonene. Nå har kvinnene reagert. Og blitt hørt.
Kort om saken
- Kvinner og menn har fått ulik premiebonus i windsurfing.
- To søstre fra Gran Canaria startet protesten.
- Norsk seiler har støttet opp om likebehandling.
– På tide. Dette er et gjennombrudd for sporten vår. Nå er vi endelig hørt, sier Oda Johanne Stokstad Brødholt.
Hun synes det er topp at kvinner og menn skal få like mye i premiepenger for gode resultater i windsurfing. Det skal skje fra og med sesongen 2021. Verdenscupen har foreløpig ikke startet.
Den norske toppseileren som satser i OL-grenen freestyle windsurfing, tror det vil bety mye for anerkjennelsen. Dessuten er det flere som får et like økonomisk utbytte for å levere gode resultater.
31-åringen trener for tiden på Aruba på ubestemt tid sammen med det nederlandske landslaget i iQFoiling, som er den nye OL-grenen. Tomter-kvinnen satser mot OL i Paris i 2024, der denne grenen av brettsporten står på programmet for første gang.
Urettferdig
Gjennom åtte år som profesjonell har hun opplevd store forskjeller i utbetaling av premiepenger til menn og kvinner.
– Det har vært rart å stå på pallen og bli fotografert sammen med en mann, og vite at han tjener dobbelt så mye som deg. Selv om vi er færre jenter, bruker jeg like mye eller mer på trening, reising, innsats og risiko, sier Brødholt og føyer til:
– Jeg mener, med hånden på hjertet, at jeg bør tjene det samme som menn i premiepenger i like konkurranser.
Seileren har vært fast på pallen i freestyle windsurf verdenscupen hver eneste sesong de siste syv årene, og også pall plassering i slalåm racing, men har ikke kunne leve av premiepengene.
Derfor er jeg glad at jeg har norske sponsorer med gode verdier som har valgt å bli med på satsingen min.
Ikke all verdens penger
Mennene har tidligere hatt en samlet premiesum på 35.000 euro til fordeling blant de beste på hver verdenscupregatta. Kvinnene har fordelt 15.000 euro. Det er ingen store summer, men kan bidra til at de aktive kan dra videre til neste konkurranse.
– Noen har sagt at nivået hos kvinnene, som ikke har vært helproffe, har vært for dårlig. Samtidig har det vært færre penger kvinnene kan bruke til å reise på treningssamlinger og konkurranser for å utvikle seg videre. Jeg har sett mange kvinnelige talenter som ikke har sett en mulighet til å utvikle sitt unike talent på grunn av at de ikke har fått økonomisk støtte, sier Brødholt.
Den beste nyheten
Derfor ble hun ekstra glad for den ferske meldingen om at den profesjonelle organisasjonen i windsurfing (PWA), heretter gjennomfører lik premiering uansett kjønn i sin verdenscup.
Det er tvillingsøstrene og verdensmesterne Iballa og Daida Moreno som har gått i bresjen. Søstrene har arrangert verdenscup på hjemstedet Gran Canaria siden 2018 og har alltid gitt like muligheter for kvinner og menn på det området.
Nå ville ikke PWA være noe dårligere.
«Heretter skal vi respektere alle talentene og den profesjonaliseringen som også foregår på kvinnesiden», står det i meldingen fra organisasjonen.
Oda Johanne Stokstad Brødholt er utenlands mesteparten av året, men har fått med seg at skihopperen Maren Lundby er blant dem som har kjempet for likestilling i idretten. Sammen med friidrettsutøver Amalie Iuel og bryteren Grace Bullen, fronter de en likestillingskamp med sterke sponsorer i ryggen.
– Jeg må gjøre som de frontfigurene. Hvis jeg ikke bruker stemmen min, vil det ikke hjelpe neste generasjon. Jeg kan ikke bare bry meg om min egen karriere, kommenterer hun.