Sport

Toppidrettssjefen varsler ungdomssatsing mot Rio

<p>Er ikke fornøyd med uttellingen i OL.</p>

aambo Foto: Scanpix

 • 100% Sport

Toppidrettssjef Jarle Aambø er ikke fornøyd med uttellingen i London-OL. Nå varsler han økt satsing på ungdommen før Rio-OL om fire år.

– Målet vårt var å ta fram fem til sju medaljer her i London. Det klarte vi ikke, og derfor er det grunn til å være både kritisk og ydmyk. Jeg ønsker ikke å evaluere OL her og nå, men fire medaljer er ikke måloppnående, så vi må ta noen grep for å kunne være med å kjempe om medaljer i Rio de Janeiro om fire år, sa Jarle Aambø da han holdt oppsummeringsmøte etter OL søndag.

– Vi er inne i et generasjonsskifte i norsk toppidrett, og det som blir viktig mot Rio-OL er å gjøre mye mer for å utvikle de unge utøverne våre. Det er helt nødvendig dersom vi skal være med om kampen i medaljene i Rio, mente Aambø.

Han var selvsagt svært godt fornøyd med håndballjentene som alltid leverer. Gullet til Eirik Verås Larsen i padling var selvsagt heller ikke glemt.

– Det var en fantastisk gjennomføring av Verås Larsen. Håndballjentene utviklet seg også veldig bra gjennom turneringen og sto fram som et slagkraftig lag, sa han.

– Bartosz Piasecki, som klarte sølvet i fekting, var det en fornøyelse å følge fra runde til runde, og jeg må si at Alexander Kristoffs bronse i syklistenes landeveisløp viste at det norske laget hadde evnen til å posisjonere seg i feltet, selv uten Thor Hushovd på startstreken, sa toppidrettssjefen.

Ingen god uttelling

Jarle Aambø mente at den norske uttellingen i Beijing-OL for fire år siden var ekstremt god. Slik har det ikke vært i London. Ved siden av de fire medaljene, var det noen få gode plasseringer blant de ti beste, men det var også flere av de store forhåndsfavorittene som sviktet.

– Den gode uttellingen vi opplevde i Beijing var ikke til stede her, men det var noen av de unge som presterte bra, sa Aambø.

Han trakk spesielt fram friskusen Henrik Ingebrigtsen, som løp inn til sensasjonell femteplass på 1500 meter, Ezinne Okparaebo, som ble nummer ti på 100 meter for kvinner og satte flere norske rekorder, samt den unge sleggekasteren Eivind Henriksen, som manglet noen få centimetere på å nå sleggefinalen. I stedet endte han på den sure 13.-plassen.

– Dette viser at det var viktig å ta med en del av de unge, for de har skaffet seg mye lærdom de vil ha nytte av på veien mot Rio-OL om fire år, mente toppidrettssjefen.

Han sa også at det ikke bare er på det rent sportslige området det må tas grep. Heller ikke Olympiatoppen sentralt går klar.

– Vi må se på hele vår organisasjon i et kritisk lys, men selv om vi søker utvikling, må vi også være så ærlige som å si at den hovedmodellen vi jobber etter må ligge fast, sa Aambø.

Nye prioriteringer

Den til dels svake innsatsen i London med bare fire norske medaljer kommer til å få følger. Aambø varsler, blant annet, at det nå kommer til å bli gjort en vurdering av hvilke idretter og hvilke grener det skal satses på.

– Vi kan ikke bli best på alt i Norge. Derfor kommer det til å bli en grundig gjennomgang av satsingsområdene etter OL, og særforbundene kommer til å bli viktige i denne prosessen, fortalte Aambø.

Veien videre er selvsagt også avhengig av de ressursene toppidretten har til rådighet, men Aambø mener politikerne har vist vilje til å satse på toppidretten i Norge. Det er gjort gjennom å øke tippenøkkelen i idrettens favør, og det står også i idrettsmeldingen som kom tidligere i sommer at toppidrett er et satsingsområde.

– Vi må utvikle programmet tilegnet de unge utøverne i et samarbeid mellom oss i Olympiatoppen og særforbundene. Vi må også se grundig på miljøene innen de enkelte idrettene, for det er viktig å ha større bredde i toppen der vi ønsker å satse, mente Aambø.

Fram mot OL i Rio de Janeiro skisserte han følgende målsetting: – Vi må passe på at de beste blir enda bedre, og så må vi få større bredde i toppen. Vi må også fortsette å stille enda tydeligere krav, og særlig er det knyttet til de yngre utøverne våre.

Aambø sa også at selv om det blir snakk om en viss prioritering innen idrettene, så vil Olympiatoppen fortsatt jobbe bredt, men de store og viktige idrettene kommer det alltid til å bli satset på.

Jobb å gjøre

Idrettspresident Børre Rognlien mener norsk idrett har en betydelig jobb å gjøre før de olympiske sommerlekene i Rio de Janeiro om fire år.

– Det må vi for å prestere bedre enn denne gang. Konkurransen blir bare hardere og hardere, sa Rognlien til NTB etter at siste norske utøvere hadde vært i aksjon i London.

– Den norske innsatsen var blandet. Utøvere som vi hadde forventet oss i medaljestriden innfridde ikke, slo idrettspresidenten fast etter Norges dårligste medaljefangst i sommerleker siden Los Angeles i 1984. I California for 28 år siden tok den 107 personer store norske troppen bare en sølv og to bronse.

Men Børre Rognlien opplevde likevel store norske prestasjoner i London.

Trivelig håndballkveld

– Håndballjentenes innsats var alle tiders. Kvelden i håndballarenaen lørdag var flott, sa Rognlien, som også gledet seg over Eirik Verås Larsens gull i padling. Også i fekting og landeveissykling ble det norske medaljer.

– Heldigvis er det idretter hvor tilsiget av talenter er stort, mens vi nok må hjelpe til i en del andre idretter. Underskogen må bygges opp, mener Rognlien, som pekte blant annet på skyting og friidrett som idretter hvor det er mange talenter.

– Vi har idretter hvor det bare er én utøver i toppen. Vi må få team i de forskjellige disipliner. Det styrker laget. Underskogen bak de beste på bygges opp, sa Rognlien, som er klar over at flere store norske er borte til neste sommerleker.

Imponert

– Verås Larsen har sagt at den aktive karrieren er over. Det er vel også tvilsomt om Gunn-Rita Dahle Flesjå og Olaf Tufte er i toppen om fire år, sa han.

Andreas Thorkildsen mente lørdag kveld at EM i friidrett tidligere i sommer ødela hans OL-opplegg.

– Støtteapparatet i friidrett må nesten svare for det, men til nå har vi bare gode tilbakemeldinger fra de forskjellige idretter om tilrettelegging før OL og opplegget i London.

Idrettspresidenten er svært imponert over jobben til arrangøren av sommerlekene.

– Det har vært praktfullt, sa Rognlien, som er spesielt imponert over hvordan sikkerhetsoppgavene ble løst.

Vel tilbake i Norge venter evalueringsmøter av OL i tur og orden.

(NTB)

 1. Les også

  Se den vakre avslutningen på OL

 2. Les også

  Den dårligste norske medaljefangsten på 28 år

Les mer om

 1. OL

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  NIF varsler endringer i Olympiatoppen

 2. SPORT
  Publisert:

  Krever minstelønn for underbetalte utøvere

 3. SPORT
  Publisert:

  Norges 12 OL-medaljer kostet til sammen 108 millioner

 4. SPORT
  Publisert:

  - På ingen måte fornøyd med OL-innsatsen

 5. SPORT
  Publisert:

  Se OL-heltene bli hedret av kongen

 6. SPORT
  Publisert:

  Aambø ferdig i Olympiatoppen